Kezdőlap

Az év madara 2017

 

 

Az év madarai táblázat

Az év madara határozása

Érdekességek

 

 

 

 

Tengelic

(Carduelis carduelis)

 

 

Elterjedés

 

 A tengelic Skandinávia északi felének kivételével Európa minden részében fészkel, de Észak-Afrikától kezdve Kis- és Közép-Ázsián, valamint Nyugat-Szibérián keresztül Mongóliáig és Kína nyugati széléig is általánosan elterjedt. Dél-Amerikában, Ausztráliában és számos szigeten betelepített állományai élnek.

 

Élőhely

 

 Kedveli a fákkal, facsoportokkal, bokrokkal tarkított mezőgazdasági területeket, folyóparti ligeterdőket, erdőszéleket, de a zárt erdőket kerüli. Kultúrakövető faj, szívesen megtelepszik a lakott területek fasoraiban, parkjaiban, kertjeiben, gyümölcsöseiben is. Sík- és dombvidéken egyaránt előfordul, de a hegyvidéki tisztások, legelők környezetében, valamint a magashegységek fahatár feletti régióiban is költ.

 

 

Fészkelés

 

 A tengelic elsősorban fákon, 2-12 m magasságban fészkel. Nagyon kedveli a gömbakácot és a vadgesztenyét. Lakott területeken rózsalugasokban, magasabb bokrokban is megtelepedhet. Fákon történő fészkelésekor a fészket nem a korona belsejébe, hanem a facsúcsok vagy kihajló ágak villáiba építi. A finom növényi szálakból, rostokból, állati szőrökből álló, 7-8 cm átmérőjű, 5-7 cm mély, félgömb alakú fészkét gyapjúszálakkal gazdagon béleli.

 

 

 Évente rendszerint kétszer költ, de ritkán három költése is lehetséges. A fészeképítés és tojásrakás már április első felében elkezdődik. A tojó naponta rakja le a tojásokat, de a kotlást csak a teljes fészekaljon kezdi meg. Csak a tojó kotlik, közben a hím rendszeresen eteti. A fészekalj 4-6 tojásból áll. A kotlási idő 11-14 nap, a fiókák 13-18 napos korukban hagyják el a fészket.

 

 

Táplálkozás

 

 A tengelic elsősorban magvakat fogyaszt, de fiókáinak rovartáplálékot (pl. hernyók, lárvák, levéltetvek) is hord. Finom felépítésű csőrével a gyomok (disznóparéj, üröm stb.) apró magvainak összegyűjtésére is képes. Kedveli a nyár és a platán termését is. Nyár végétől kezdve szívesen mutatkozik a napraforgótáblák közelében, és gyakori vendége télen a madáretetőnek.

 

 

Vonulás

 

 A hazai állomány nagy része télen is helyben marad, kisebb része pedig a Balkán-félszigetre vonul, de az Appennini-félszigeten is mutatkoznak telelők. A nyugat-európai állományok jellemző telelőterülete az Ibériai-félsziget, ahonnan Észak-Afrikába (Marokkó) is eljutnak kisebb-nagyobb csapatok.

 Az őszi vonulás legintenzívebb időszaka szeptembertől novemberig tart. A Kárpát-medencébe is ekkor érkeznek meg északi, északkeleti irányból a nálunk telelők. Tavaszi mozgalma február végétől március közepéig a legerősebb, de kései visszaérkezők még április végéig is akadnak.

 

 

  Állománynagyság

 

 Hazánkban általánosan elterjedt, gyakori fészkelő. Országos állománya 622-763 ezer párra becsülhető.

 

 

Természetvédelmi státusz

 

 A tengelic védett madárfaj. Természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

 

Védelmi lehetőségek

 

 Hazai állománya nem veszélyeztetett. Régebben kedvelt kalitkamadár volt, ezért nagy számban fogták be. Fogságban tartása napjainkban szerencsére már nem jellemző, de azért még mindig akadnak illegális madárbefogók. A belterületeken az alig repülős fiókákat gyakran kapják el a macskák, télen pedig a közutak mellett táplálkozó csapatokból sok példányt elütnek az autók, de ezek a mortalitási tényezők sincsenek jelentős negatív hatással az állományra.

 Gyakorisága, jó alkalmazkodóképessége folytán különösebb védelmet nem igényel. A téli madáretetéssel segíthetjük jó kondícióban történő áttelelését. Madáritatók létesítésével, tervszerű fatelepítéssel (pl. gömbakác, vadgesztenye) pedig fészkelésre csábíthatjuk saját lakókörnyezetünkben is. Az illegális madárbefogók és madártartók felderítésével pedig minimálisra szorítható vissza ez a madárellenes tevékenység is.

 

 

Vissza a lap tetejére

 

 

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor