Kezdőlap

Az év madara 2019

 

 

Az év madarai táblázat

Az év madara határozása

Érdekességek

 

 

 

 

Gólyatöcs

(Himantopus himantopus)

 

 

Elterjedés

 

 A gólyatöcs az Antarktisz kivételével minden földrészen fészkel. Eurázsiai költőterülete a Pireneusi-félszigettől kezdve Közép- és Dél-Európán, valamint Kis- és Közép-Ázsián át Tajvanig húzódik. Megtalálható még a Közel-Keleten, az Arab-félszigeten, a Hindusztáni-félszigeten és Délkelet-Ázsiában is. Afrikában a Szaharától délre a számára alkalmas élőhelyeken mindenütt előfordul, egészen a kontinens déli csücskéig. Európai elterjedése foltszerű, míg a Fekete-tengertől keletre már egységesebb, összefüggő költőterületei vannak.

 

 

Élőhely

 

 Kedveli a száraz, meleg vidékeken található sós- és édesvizű mocsarakat, szikes tavakat, folyótorkolatokat, lagúnákat, a lassú folyású folyók kiöntéseit, sópárlókat, rizsföldeket. Az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban telepszik meg a belvizes foltokban, a szennyvízülepítő tavakon és a trágyaszikkasztókon.

 

 

Fészkelés

 

 Laza telepekben és magányosan is fészkelhet. A költő párok a talajon kis fészekgödröt kaparnak, amit kevés növényi szállal bélelnek. Fészküket legtöbbször a víz szélén építik zsombékokon, kisebb szigeteken úgy, hogy azt minden oldalról víz vegye körül. A szikes tavakon kedvelik a sziki káka megfelelő sűrűségű állományait. Trágyaszikkasztókon, szennyvízülepítő tavakon a beszáradt kopár felszínre, trágyára is fészket rakhatnak.

 

 

 A párok évente egyszer költenek, de a tojások pusztulása esetén pótköltésük is lehetséges. Kedvező időjárás esetén már április végén megkezdődhet a tojásrakás, de általában csak május végén, június elején teljes a fészekalj, amely 3-5 tojásból áll.

 

 

 A kotlás csak az utolsó tojás lerakása után kezdődik meg. A szülőmadarak felváltva kotlanak, a fiókák 25-26 nap múlva kelnek ki. Felszáradásuk után elhagyják a fészket, és az öreg madarak vezetésével már önálló táplálkozásra képesek. Röpképességüket négyhetes korukban érik el. Ezt követően a család még sokáig együtt marad, de rendszerint elhagyják a fészkelőhely környékét, és kóborlásba kezdenek.

 

Táplálkozás

 

 Tápláléka vízirovarokból, valamint a vízben és iszapon található egyéb gerinctelen állatokból áll. Ezeket leggyakrabban a víz felszínéről és a parti iszapfelületről szedegeti fel.

 

 

Vonulás

 

 Az európai költőállomány vonuló, de egyes dél-európai állományok télen is helyben maradnak. A telelőterület Nyugat-Afrika partvidékén húzódik, valamint a Száhel-övezettől a Vörös-tengerig terjedő részen található. Az Egyenlítőn túlra valószínűleg már nem vetődnek el.

 A hazai állomány tavasszal március második felében és áprilisban érkezik vissza. Az őszi vonulás már augusztus elején megkezdődik, és szeptember végéig az utolsó példányok is elhagyják a Kárpát-medencét.

 

 

  Állománynagyság

 

 Hatalmas elterjedési területén világállományát 225-390 ezer párra becsülik, míg Európában 59-75 ezer pár fészkelhet. Hazai állománya a mindenkori csapadékviszonyok függvényében jelentős ingadozást mutat. Száraz években alig 150-200 pár költ, míg csapadékos években a fészkelők száma az 1000 párt is elérheti. Baranyában kicsiny, de állandósulni látszó 1-5 páros állománya él. Kedvező időjárású években viszont 15-20 pár is megtelepedhet az időszakos kiöntéseken és belvizeken.

 

Természetvédelmi státusz

 

 A gólyatöcs fokozottan védett madárfaj. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

 

Védelmi lehetőségek

 

 A gólyatöcs élőhelyeit napjainkban a klímaváltozással járó szárazodás, a sekély vizű tavak kiszáradása, végleges eltűnése veszélyezteti. Védelmét ezek megőrzésével, az egykori fészkelőhelyek rekonstrukciójával, a kiszáradt tavak, mocsarak elárasztásával és megfelelő kezelésével segíthetjük elő.

 

Vissza a lap tetejére

 

 

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor