Kezdőlap

Az év madara 2022

 

 

Az év madarai táblázat

Érdekességek

 

 

 

 

Zöld küllő

(Picus viridis)

 

 

Elterjedés

 

 A zöld küllő költőterülete felöleli csaknem egész Európát, de nem fészkel Skandinávia északi részén, Finnországban, Északnyugat-Oroszországban, Írországban, valamint Korzika és Szardínia szigetén. Megtalálható még Délnyugat-Ázsiában is Irán északi és középső részéig.

 

Élőhely

 

 Sík-, domb- és hegyvidéken egyaránt fészkel. Legkedveltebb élőhelyei a gyepterületekkel határos ártéri erdők, öreg tölgyesek és ligeterdők, de a mezőgazdasági táblákba ékelődött erdősávokban, fasorokban és a fás legelőkön is megtelepszik. Nem idegenkedik az ember közelségétől sem. A lakott területek parkjaiban, a kertekben és gyümölcsösökben is költhet, ha megfelelő méretű fát talál az odúja kivéséséhez.

 

   

 

Fészkelés

 

 Az odú kivésésében mindkét szülő részt vesz, de a hím nagyobb részt vállal belőle. Az elkészült odút több éven keresztül is használhatják. Fészekanyaggal nem bélelik, a tojó a tojásokat a vésés során keletkezett apró méretű forgácsra rakja. Évente egyszer költ, de a költés meghiúsulása esetén pótköltése is lehetséges. A tojásrakás rendszerint április második harmadában kezdődik. A tojó naponta rakja le a tojásokat, és az utolsó tojás lerakása után kezdődik a kotlás. Mindkét szülő kotlik. A kotlási idő 14-15 nap, de ez elhúzódhat 16-17 napig is. A fiókák 23-26 nap elteltével repülnek ki. A család ezt követően sokáig együtt marad. A szülők még 3-7 héten keresztül is etethetik a fiókákat.

 

 

Táplálkozás

 

 Táplálékának egy részét a fakéreg alatt és a korhadó fákban élő lárvák és rovarok alkotják. Jelentős a hangyafogyasztása is. A hangyabolyokat a talajon ugrálva kutatja fel. Ősszel és télen csonthéjas terméseket, bogyókat, gyümölcsöket és magvakat is fogyaszt.

 

 

Vonulás

 

 Állandó madár. Területhűsége a többi harkályfajhoz képest is rendkívülinek nevezhető. Fészkelőhelyének környékét még a költési időszakon kívül sem hagyja el. Inkább a fiatal madarak kóborolnak el a születésük helyétől nagyobb távolságra, de az elmozdulás ritkán több 5-10 km-nél.

 

  Állománynagyság

 

 Világállományát 600.000 -1.150.000 ezer párra becsülik, melynek döntő része Európában él (590.000-1.060.000 pár). A hazai fészkelők száma 15.000-17.000 pár között mozog. Baranyában 500-700 pár költését feltételezzük.

 

Természetvédelmi státusz

 

 A zöld küllő védett madárfaj. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

 

Védelmi lehetőségek

 

 Hazai állománya jelenleg nem veszélyeztetett, de az idős fák, fasorok, öreg erdőállományok kivágása, a fás legelők eltűnése csökkenti fészkelési lehetőségeit. Jelenlétét állandósíthatjuk a zárt erdőállományok egészségügyi gyérítése során visszahagyott holtfákkal, különösen a szélterületeken.

 

 

 

Vissza a lap tetejére

 

 

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor