Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2016. augusztus

2016. szeptember

2016. október

2016. november

2016. december

2017. január

2017. február

2017. március

2017. április

2017. május

2017. június

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2016. július

 

Fekete gólyák - katasztrofális költési eredmények

 

A téli fészektérképezések során 3 új feketególya-fészket találtunk, ugyanakkor a régi fészkek közül tavaszig 6 semmisült meg. Az ismert fészkekben a tavalyi 21 párral szemben idén 17 pár gólya telepedett meg. Az egyik fészkelő pár nem rakott tojásokat, ezért csak 16 tényleges költést regisztráltunk. Sikeresen mindössze 6 pár költött. A gólyaszülők összesen 18 fiókát reptettek ki, ami rendkívül gyenge költési eredménynek számít.

A gólyák legfontosabb élőhelyén, a Duna menti ártéri erdőkben az összes költés meghiúsult. Ez részben időjárási okokra vezethető vissza, de szerepet játszhatott benne a folyó tartósan magas vízszintje is. Ez kedvezően hatott a holtágak vízutánpótlására, de éppen ez miatt hiányoztak a sekély vizű laposok, tocsogók, melyek a gólyák legfontosabb táplálkozóhelyeit jelentik. A szülőmadarak több esetben is fiókás fészekaljakat hagytak el.

 

  1. ábra: A kirepülő feketególya-fiókák száma Baranya megyében 1992-2016 között

 

Barna kányák gyarapodóban

 

E fokozottan védett, villás farkú ragadozó madárnak 8 új fészkét találtuk meg a téli fészektérképezések alkalmával. Az ismert költőhelyek száma azonban lényegesen nem változott, mert a régi fészkek közöl kilencet levertek a viharok. A fészkek tavaszi ellenőrzésekor 17 helyen találtunk kotló madarakat, kettővel többet, mint egy évvel korábban. Beazonosítottuk további 13 pár revírjét is, tehát legalább 30 párra becsülhető a megyei állomány.

 

  1. kép: Barna kánya (Fotó: Bank László)

 

Ismét költöttek a békászó sasok

 

A faj egyetlen ismert baranyai fészke tavaly lakatlan maradt, s a korábban itt költő sasok jelenlétét sem észleltük a környéken. Tavasszal viszont ugyanebben a revírben új fészket találtunk, és a szülőmadarakat is sikerült megfigyelnünk. A sasok végül elfoglalták a fészket, és sikeres költésük során 1 fiókát neveltek fel.

A békászó sas a megye legritkább fészkelő madara. 1986 óta mindössze négyszer fordult elő, hogy nem egy, hanem két pár költéséről szereztünk tudomást. Az országos állomány is alig 40 -50 párra tehető. Ezek többsége az Északi-középhegységben fészkel. Ritkasága miatt a faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

 

Elkezdődött a sumonyi madárgyűrűző tábor

 

Július 24-én 36. évadja kezdődött el a sumonyi madárgyűrűzéseknek. A Madárvonulás-kutató Állomáson a hagyományos táborozás keretében ezúttal október 31-ig tart a madarak befogása és jelölése. Az első napok fogási eredményei átlag alattiak. A nagy meleg és az esőzések miatt gyakran kellett összehúzni a hálókat, ezért folyamatosan nem lehetett dolgozni. Viszont ez első külföldi gyűrűs madarat a nádas egyik hálóállásában máris sikerült megfognunk. Ezúttal egy lengyel gyűrűs foltos nádiposzáta örvendeztetett meg bennünket.

 

  2. kép: Gyurgyalaggyűrűzés a táborban (MME archívum)

 

Szamárfül Családi Fesztivál

 

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. az idén már ötödik alkalommal szervezi meg a rendezvényt a Zsolnay-negyedben, melyen ezúttal is önálló standdal veszünk részt augusztus 20-án és 21-én 10 - 18 óra között. Standunk a Zsolnay kisasszonyok terén lesz, ahol kreatív foglalkozásokat tartunk az érdeklődőknek (színezhető madárformák, gyurmák, puzzle, madárkártyák, totók, odú-összeállítás stb.). Augusztus 20-án 10 és 16 órai kezdettel, 21-én 10 és 12 órai kezdettel egyórás madárbarát sétára invitáljuk a látogatókat, akik szakavatott vezető irányításával megfigyelhetik a negyed madarait, és tájékoztatást kapnak a kihelyezett madárvédelmi berendezések (etetők, itatók, odúk) szerepéről. A séták a Látogatóközpontból indulnak.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor