Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2016. július

2016. augusztus

2016. szeptember

2016. október

2016. november

2016. december

2017. január

2017. február

2017. március

2017. április

2017. május

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2016. június

 

Sikeres vörös kányák

 

A tavasz folyamán a vörös kányák három új fészkét találtuk meg, ezzel az ismert fészkek száma négyre emelkedett a megyében. Örvendetes, hogy mindegyik fészekben sikeresen költöttek a szülőmadarak. Összesen 10 fióka repült ki (1 x 1, 3 x 3), ami a kányák 1990-ben történt visszatelepedése óta a legjobb költési eredménynek számít.

A vörös kánya továbbra is a hazai madárfauna egyik legritkább költő faja. A legfrissebb adatok szerint az ismert fészkek fele Baranyában található.

 

  1. kép: Frissen kirepült vöröskánya-fióka (Fotó: Bank László)

 

Különös páros

 

A templomtornyokba kihelyezett költőládákat nemcsak gyöngybaglyok és macskabaglyok foglalhatják el, hanem esetenként vörös vércsék is megtelepedhetnek bennük. Két faj egyidejű költését ugyanazon a helyen azonban eddig még nem tapasztaltuk. Idén viszont már erre is akadt példa.

A lapáncsai templom tornyába kirakott költőládát először április közepén ellenőriztük. A látottak alaposan megleptek bennünket, mert a láda belső rekeszében gyöngybaglyok, a külső rekeszben pedig vörös vércsék költöttek. Úgy tűnt, hogy a két faj békésen megfér egymás mellett, mert a tojások száma tovább növekedett. A következő ellenőrzéskor a gyöngybaglyok már 9 tojáson, a vörös vércsék 7 tojáson kotlottak.

Az idillikus állapotnak azonban rövidesen vége szakadt. A kelési fázis végén történt májusi ellenőrzés során már csak néhány záptojást találtunk, mindkét faj költése tönkre ment. A vércsék eltűntek a fészkelőhely környékéről, de az egyik öreg gyöngybagoly még a ládában tartózkodott. Elképzelhető, hogy a baglyok még egy második költéssel is megpróbálkoznak, immár társbérlők nélkül.

 

  2. kép: A vörös vércsék (bal oldal) és a gyöngybaglyok (jobb oldal) fészekalja a lapáncsai költőláda első ellenőrzésekor (Fotó: László Csaba)

 

Újabb saspusztulás

 

A rétisasok ma már nem tartoznak a ritka madárfajok közé. Az állomány növekedése a védelmi program 1987-es kezdete óta töretlen. A hazánkban költő párok száma 300 körül mozog. Baranyában idén 44 pár költött.

Az állomány gyarapodása sajnos azzal is jár, hogy egyre gyakrabban találunk elpusztult sasokat. A pusztulások okai között leggyakrabban az áramütés szerepel, de az illegális mérgezéseknek is egyre több sas esik áldozatul. Egy-egy példány elhullása a közlekedés számlájára írható, s így volt ez a legutóbbi esetben is.

A megyében két sasfészek is vasúti pályatest közelében található. Az egyik fészek mellett a hónap folyamán találtunk egy vonat által elütött fiatal rétisast. A madár valószínűleg a sínek közelében egy dögön lakmározhatott, és rosszul mérte fel a közeledő vonat sebességét. E pályaszakaszon, ettől a helytől kb. 9-10 km-re egyébként négy évvel ezelőtt is történt hasonló eset. Akkor egy öreg sast ütött el a vonat.

 

  3. kép: Az elütött rétisas teteme (Fotó: Gregorits János)

 

Júliusban ismét madárgyűrűző tábor

 

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson július 24-én kezdődik a hagyományos nyár-őszi madárgyűrűző tábor. A táborozásoknak ezzel már a 36. évadját nyitjuk meg. A madarak befogását és jelölést ezúttal október 31-ig végezzük. A résztvevők zömét középiskolások és egyetemi hallgatók alkotják, akik hetente váltják egymást, és munkájukkal a madárvonulás tudományos igényű vizsgálatát segítik.

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor