Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2016. október

2016. november

2016. december

2017. január

2017. február

2017. március

2017. április

2017. május

2017. június

2017. július

2017. augusztus

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2016. szeptember

 

Fecskék - katasztrofális csökkenés

 

Az idén 8 baranyai településen végeztünk fecskeszámlálást (Basal, Csarnóta, Helesfa, Martonfa, Molvány, Somogyapáti, Somogyhatvan, Újpetre). Az adatok összesítése után megdöbbentő képet kaptunk. A vizsgált településeken füsti fecskéből a tavalyi 466 párral szemben idén mindössze 237 pár költött, míg a molnárfecske-állomány 193 párról 169 párra csökkent. A fogyatkozás a füsti fecskék esetében 49,1%-os, a molnárfecskéknél 12,4%-os volt. A drasztikus csökkenésben szerepet játszhatott az elhúzódó tavaszi vonulás, mert ilyenkor mindig nagyobb a vonulási veszteség. A jelentősebb hatás azonban a telelőhelyeken érhette az állományokat, de ezekről a hatásokról gyakorlatilag nem rendelkezünk megfelelő információkkal.

 

  1. kép: Gyülekező füsti fecskék - Lesz-e még ilyen látványban részünk? (Fotó: Hegyi Gyula)

 

Fecskehiány Sumonyban is

 

A sumonyi halastavak nádasaiban az őszi vonulás során meglepően kevés fecske éjszakázott. A legnagyobb csapatot szeptember 11-én figyeltük meg, ekkor 10 ezer példányra becsültük a nádasba alkonyatkor behúzó madarak számát. Összehasonlításként: a vonulás csúcspontján az éjszakázó csapatok egyedszáma 2014-ben 2,5 millió, 2015-ben félmillió volt.

A fecskehiány a gyűrűzött példányok számában is megmutatkozott. A madárvonulás-kutató állomáson a nyár - őszi táborozás első nyolc hetében mindössze 1200 fecskét fogtunk be. A gyűrűzött példányok száma 2014-ben 23 ezer, 2015-ben 14 ezer volt.

 

  2. kép: Füsti fecskék a hálóban - Idén nem ez volt a jellemző! (Fotó: Treitz Tamás)

 

Egy rossz gólyás év

 

A teljes megyére kiterjedő nyári felmérésünk során 234 fészket vettünk nyilvántartásba. Ezek közül 39 bizonyult lakatlannak, míg 6 fészket csak magányos gólyák foglaltak el. A fészkelőpárok száma 189 volt, ami 9 párral (3,6%) kevesebb a tavalyinál. Az 1996-os alapállapothoz viszonyítva 36,6%-kal kevesebb gólyánk van.

A fészkelőpárok 36%-a nem repített fiókákat. A 121 sikeresen költő gólyapár összesen 288 fiókát nevelt fel, ami 90 fiókával kevesebb, mint egy évvel korábban. Az összes fészkelőpárra számítva a kirepült fiókák átlagszáma 1,5-nek bizonyult. 1-es fészekalj 21, 2-es fészekalj 50, 3-as fészekalj 34, 4-es fészekalj 15, 5-ös fészekalj 1 esetben repült ki. A felmérők 3 öreg gólya és 21 fióka pusztulásáról is beszámoltak.

Gólyafészek jelenleg a megye 141 településén található, de gólyák csak 128 településen fészkeltek. A legtöbb gólya Kölkeden (15 pár), Mohácson (7 pár), Sellyén (7 pár) és Csányoszróban (6 pár) költött.

A rossz költési eredmények részben a tavaszi vonulás elhúzódásával magyarázhatók. A gólyák kb. 15 - 20%-a csak májusban érkezett vissza. A későn visszaérkező párok egy része még a tojásrakásig sem jutott el. Harminc olyan pár akadt, melyek fészket foglaltak, de nem költöttek. A korán költésbe kezdő pároknál pedig a május eleji hűvös időjárás okozott gondot, 31 fészekben nem keltek ki a tojások.

 

  3. kép: Kereszten pihenő gólyák (Fotó: Bank László)

 

Baranya új madárfaja a berki nádiposzáta

 

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson augusztus 28-án egy berki nádiposzáta akadt a hálóba. Ez volt a faj harmadik magyarországi és első baranyai előfordulása.

A berki nádiposzáta Európa balti térségében (Dél-Finnország, Észt- és Lettország), valamint az ettől keletre eső oroszországi területeken fészkel. Kedveli a nedves élőhelyeket, de kevésbé ragaszkodik a tavak, mocsarak nádasaihoz. Szívesen megtelepszik a ligetes jellegű bokros, fás területeken is. A Baltikumban fészkelők kóborlásaik alkalmával gyakran elvetődnek Közép- és Nyugat-Európába is.

A faj előfordulását először 2014-ben mutatták ki Magyarországon. Ekkor a tömördi gyűrűzőállomáson fogtak be egy példányt, majd egy évvel később az izsáki Kolon-tavon került ismét a hálóba. Úgy tűnik, hogy idén nőtt a kóborló példányok száma térségünkben, mert a sumonyi előfordulását követő napon Szeged mellett, Sándorfalván is gyűrűztek egyet, így a haza előfordulások szám már négyre nőtt.

 

  4. kép: A berki nádiposzáta Sumonyban befogott példánya (Fotó: Dr. Lehner László)

 

Októberi rendezvények

 

Európai Madármegfigyelő Napok

 

Október első hétvégéjén az európai madárvédelmi szervezetek ismét számos helyszínen várják az érdeklődőket a madármegfigyelő napokon. A rendezvény során kellemes séták keretében ismertetjük meg az érdeklődőket az adott terület madárvilágával, s közben mindenki választ kaphat kérdéseire. A program egyben verseny is: melyik ország tud minél több helyszínen minél több érdeklődőt mozgósítani, s hol tudják a legtöbb madarat megfigyelni. Az eredményekről országos és nemzetközi összesítés készül, ami október 2-án este már a médiumok rendelkezésére fog állni.

Baranyában idén is a három hagyományos helyszínen fogadjuk az érdeklődőket, ahol madárgyűrűzési bemutatók is színesítik a programokat.

Október 1. 7.00 - 15.00

1. helyszín: Csertő-Halastó.

Koordinátor: Wágner László (+3630/377-3412)

2. helyszín: Sumony-Halastavak (Madárvonulás-kutató Állomás).

Koordinátor: Bank László (+3620/334-4608)

3. helyszín: Pusztakisfalu (gyülekező a haranglábnál).

Koordinátor: Szekeres Tibor (+3620/543-1878)

Október 2. 7.00 - 15.00

1. helyszín: Pusztakisfalu (gyülekező a haranglábnál), kirándulás a fazekasbodai tavakhoz.

2. helyszín: Sumony - Halastavak (Madárvonulás-kutató Állomás).

 

  5. kép: Piknikezők Sumonyban a 2015. évi madármegfigyelő napon (Fotó: Bank László)

 

Állatok Világnapja

 

Október 8-án 10-16 óra között a pogányi Zsályaliget Élménypark egy kis kalandozásra várja a természetbarátokat. A programok között szerepel a park területén található háziállatok etetése, a növény- és állatvilágról szóló ismeretterjesztő kvízjáték, erdei kézműves foglalkozás, solymászbemutató, pónilovaglás. A rendezvényen önálló standdal veszünk részt, és több időpontban is madárismertető kirándulásra invitáljuk az érdeklődőket.

 

Előadás

 

Október 11-én 18 órai kezdettel Meiszterics Zoltán tart előadást "A Jakabhegy természeti értékei" címmel. A Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületével közösen szervezett rendezvényen az előadó a hegy szépségeivel, különlegességeivel ismerteti meg a hallgatóságot. Helyszín: PTE Általános Orvostudomány Kar, Elméleti tömb, 6. szemináriumi terem (Pécs, Szigeti u. 12.).

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor