Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2017. március

2017. április

2017. május

2017. június

2017. július

2017. augusztus

2017. szeptember

2016. október

2017. november

2017. december

2017. január

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2017. február

 

Műfészkek a vércséknek

 

November elejétől február végéig újabb 150 odút raktunk ki a vörös vércsék számára Márok, Bezedek, Majs és Sátorhely térségében. A kihelyezett odúkkal együtt most már 450 műfészek várja költésre a vércséket Baranyában.

Hozzáfogtunk a 10-12 évvel ezelőtt létesített odútelepek felújításához is. Ez a feladat a megye déli és nyugati részén kb. 170 odút érint. A munka felével már végeztünk.

 

  1. kép: Odúkihelyezés Márokon (Fotó: Bank László)

 

Késik a sasok költése

 

A rendkívül hideg januári időjárás alaposan visszavetette a rétisasok költési kedvét. A hónap folyamán történt fészekellenőrzések során kiderült, hogy a megyében költő pároknak csak a fele kotlott a tojásokon. Átlagos időjárási körülmények között ez az arány február végére a 80-90%-ot is eléri. Idén a költések kezdete a sasok jelentős részénél későbbre tolódik ki, és valószínűleg az átlagosnál több lesz a fészket foglaló, de tojásokat nem rakó párok száma is.

 

  2. kép: A tél folyamán több sasfészek is leesett (Fotó: Bank László)

 

Márciusban békamentés

 

A tavaszi békamentést a hagyományos helyszíneken, az orfűi és sikondai tavaknál idén is elvégezzük. Az akció az 1995-ben elkezdett munka folytatása. A békavándorlási útvonalakat keresztező forgalmas közlekedési utak mellett március elején állítjuk fel a terelőhálókat. Ezzel akadályozzuk meg, hogy a békák az úttestre jussanak. A hálók mögött összegyűlt példányokat minden nap a késő délutáni óráktól kezdve folyamatos ellenőrzések során hordjuk át a szomszédos tavakba mindaddig, amíg a békák vándorlása be nem fejeződik. A mentés szerencsés esetben 8-10 napot vesz igénybe, de hidegfrontokkal tarkított időszakokban akár egy hónapig is elhúzódhat.

A munkában saját önkénteseinken kívül iskolai csoportok és családok is rendszeresen részt vesznek. Természetesen idén is számítunk segítségükre. Az elmúlt 22 évben egyébként 95 ezer béka életét mentettük meg a kritikus útszakaszokon.

 

  3. kép: A mentett békák 99%-a a barna varangyok közül kerül ki (Fotó: Bodó János)

 

Tavaszi madárgyűrűző tábor

 

Március 12 - április 23. között már 17. alkalommal szervezzük meg hagyományos tavaszi madárgyűrűző táborunkat a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson. A munkát ezúttal is az ország minden részéből érkező önkéntesek segítik. A résztvevők heti turnusokban váltják egymást, és a gyűrűzés mellett adatokat gyűjtenek a halastavakon átvonuló madarak faji és gyakorisági viszonyairól is.

A december elején kezdődött téli hétvégi gyűrűzések egyébként minden eddiginél gyengébb eredménnyel zárultak. Összességében elmondhatjuk, hogy nagy énekesmadár hiány volt az etetők környékén. Ennek köszönhetően a gyűrűzött madarak száma alig haladta meg a kilencszázat. A jelölt fajok zömét ezúttal is a pinty- és cinegefélék alkották, de egyedszámuk a mezei verébét kivéve meg sem közelítette a korábbi telek átlagát.

 

Márciusi rendezvények

 

Zöld Családi Nap

 

Március 11-én 10.00-14.00 óra között a Pécsi Kulturális Központ (Pécs, Dr. Veress E. u. 6.) által szervezett hagyományos rendezvényen ezúttal is önálló standdal veszünk részt. Az érdeklődőket a szokásos programokkal (madárrajzok színezése, tesztek, totók kitöltése, memóriajátékok stb.) várjuk.

 

  4. kép: Érdeklődők standunknál a tavalyi Zöld Családi Napon (Fotó: Horváth Imréné)

 

Előadás

 

Március 14-én 18.00 óra kezdettel Nagy Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője tart előadást "Egy kicsinyke Kalotaszeg - Élet a természettel Mákófalván" címmel. A Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületével közösen szervezett rendezvényünkön az előadó fotókkal, mozgóképekkel, népzenével, vers- és prózai idézetekkel mutatja be Mákófalvát, s ezen keresztül Kalotaszeg tájait, természeti értékeit és népművészetét. Közreműködik: Krum Ádám színművész. Helyszín: PTE Általános Orvostudomány Kar, Elméleti tömb, 6. szemináriumi terem (Pécs, Szigeti u. 12.).

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor