Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2017. augusztus

2017. szeptember

2016. október

2017. november

2017. december

2018. január

2018. február

2018. március

2018. április

2018. május

2018. június

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2017. július

 

Terjeszkedő vörös kányák

 

A vörös kányák 4 ismert baranyai fészke közül még a tél folyamán kettő megsemmisült, egyet pedig hollók foglaltak el. Költési időszakban a kányák mozgása alapján 3 új fészket sikerült megtalálnunk, így idén is 4 pár költését kísérhettük figyelemmel. Mindegyik pár sikeresen költött, s a fészkekből összesen 8 fióka (1 x 1, 2 x 2, 1 x 3) repült ki. Az egyik pár esetében a pótköltés volt eredményes.

Az ismert fészkeken kívül még további 4 helyen valószínűsíthető a kányák költése, mely alapján a megyei állományt minimum 8 párra becsüljük. A faj továbbra is a hazai madárfauna egyik legritkább költő faja. Baranya az országos állomány kétharmadának ad otthont.

 

  1. kép: Vörös kánya (Fotó: Laczik Dénes)

 

Barna kányák lejtmenetben

 

A téli viharok alaposan megtépázták a barna kányák fészkeit is, melyek közel 40%-a semmisült meg. Ezt nem ellensúlyozta a téli fészektérképezések során megtalált 5 új fészek. Kotló madarakat mindössze 10 helyen figyeltünk, ami 7 párral kevesebb a tavalyinál. Beazonosítottuk további 8 pár revírjét is, de így is egyharmaddal csökkent a megyei állomány az egy évvel korábbihoz képest.

 

  2. kép: Víz felett pásztázó barna kánya (Fotó: Völgyi Sándor)

 

Sikeres békászó sasok

 

A faj egyetlen ismert baranyai fészkét tavasszal ismét elfoglalták a sasok. A fészkelőhely környékét többször is erős viharok sújtották, de szerencsére a szülőmadarak kitartónak bizonyultak, és ezúttal is sikeresen felnevelték egyetlen fiókájukat.

 

Folytatódik a madárgyűrűzés Sumonyban

 

Július 23-án 37. évadja kezdődött el a sumonyi madárgyűrűzéseknek. A Madárvonulás-kutató Állomáson a hagyományos táborozás keretében ezúttal november 5-ig folyamatosan fogjuk be és jelöljük a madarakat. Az első napok fogási eredményei biztatóak annak ellenére, hogy a nagy meleg és a viharok miatt gyakran kellett összehúzni a hálókat. Egyelőre még a nádi énekesek (nádiposzáták, tücsökmadarak stb.) dominanciája a jellemző, de a halastavak nádasaiban már megjelentek a füsti fecskék kisebb éjszakázó csapatai is. A bokros élőhelyen kifeszített hálókba még kevés madár akadt, de ez mindig így szokott lenni a táborozás első heteiben. Itt majd a vonulás intenzívebb időszakában nő meg a befogott madarak mennyisége.

 

  3. kép: A táborozók kedvence a jégmadár (Fotó: Tigyi Bettina)

 

Augusztusi rendezvények

 

Szamárfül Családi Fesztivál

 

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. az idén már hatodik alkalommal szervezi meg a rendezvényt a Zsolnay-negyedben, melyen ezúttal is önálló standdal veszünk részt augusztus 19-én és 20-án 10 - 18 óra között. Standunk a Jégverem mellett lesz, ahol kreatív foglalkozásokat tartunk az érdeklődőknek (színezhető madárformák, gyurmázás, puzzle, madárkártyák, totók stb.). Mindkét nap 10 és 16 órai kezdettel egyórás madárbarát sétára invitáljuk a látogatókat, akik szakavatott vezető irányításával megfigyelhetik a negyed madarait, és tájékoztatást kapnak a kihelyezett madárvédelmi berendezések (etetők, itatók, odúk) szerepéről. A séták a Látogatóközponttól indulnak.

 

Bőköz Fesztivál

 

Augusztus 26-án 10-19 óra között az ormánsági programsorozat egyik helyszínén, a kémesi Fesztivál Piacon állítjuk fel standunkat, ahol bemutatjuk természetvédelmi tevékenységünket és népszerűsítjük a környezettudatos életmódot. Az érdeklődőket természetesen az elmaradhatatlan kreatív foglalkozásokkal is várjuk.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor