Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2017. április

2017. május

2017. június

2017. július

2017. augusztus

2017. szeptember

2016. október

2017. november

2017. december

2018. január

2018. február

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2017. március

 

Az első gólyák

 

A február végi hirtelen felmelegedés és a március eleji meleg napok gyorsan meghozták az első gólyákat. Először március 2-án egy fekete gólyát láttunk Székelyszabar határában, az első fehér gólya pedig Vásárosdombóra érkezett meg három nappal később. Március 8-án a baksai erdő felett húzott el egy újabb fekete gólya, de ezzel véget is ért a korai észlelések időszaka.

A következő 8-10 napon északias széljárás uralkodott, ami nem kedvezett a gólyák vonulásának. A gyakran erős szelek meggátolták a madarakat abban, hogy a kisázsiai pihenőhelyekről útnak induljanak közép-európai költőhelyeik felé. Az időjárás március közepe után szerencsére kedvezőre fordult, amit a gólyák gyorsan kihasználtak. Március 17-től kezdve már folyamatos volt a madarak beáramlása. Kezdetben még csak az Ormánság néhány településén mutatkoztak (Baranyahidvég, Csányoszró, Sellye), de március 20-án az egyik szigetvári fészken már párban tartózkodtak, és Magyarbólyban is fészket foglalt egy példány. Érdekességként említhető, hogy több fészekre egyszerre érkezett meg mindkét madár (pl. Drávaszerdahely), vagy a párba állás között alig egy nap telt el (pl. Kovácshida).

Március 21-től kezdve már megyeszerte látni lehetett gólyákat. Megjelenésük Mohács és Villány környékére ugyanúgy jellemző volt, mint Szigetvár és Szentlőrinc térségére.

Összességében elmondható, hogy a gólyák visszaérkezése eddig nagyon kedvezően alakult. Tavaly március végéig csak mutatóban találkoztunk gólyákkal, idén viszont az állomány 60-70%-a már fészket foglalt. A korán visszaérkezők mindig jobb kondícióban vágnak neki az utódnevelésnek, s ha az időjárás is kegyes lesz a madarakhoz, akkor idén jó költési eredményekre van kilátás.

 

Az első fecskék

 

A gólyákhoz hasonlóan az első fecskék is hamar megérkeztek. Először március 6-án Pécsett láttunk 2 molnárfecskét, egy nappal később pedig Pécsváradon figyeltünk meg egy füsti fecskét. Ezután hosszú szünet következett, majd március 20-án a sumonyi halastavaknál 2 füsti fecske mutatkozott. Itt a hónap végén már 170 példányból álló csapat éjszakázott a halastavak nádasaiban. Március 24-én Palkonyára is megérkezett az első molnárfecske, majd a hónap utolsó napjaiban már a megye számos településén (pl. Szaporca, Villány, Márok, Magyarszék, Mágocs, Nagynyárád) is meg lehetett figyelni főleg füsti fecskéket. A fecskék fő vonulási időszaka áprilisra esik, ezért az eddig visszaérkezők számából mesze menő következtetéseket nem lehet levonni.

 

A rossz példa ragadós!

 

A szentlőrinci önkormányzat 2009-ben engedélyt kapott a természetvédelmi hatóságtól a panelok között (Pécsi utca) költő vetési varjak fészkeinek eltávolítására. A művelet eredményeként a varjak egy része átköltözött Vasút utca platánfáira. Egy darabig úgy tűnt, hogy a családi házas övezetben a varjak jelenléte kevésbé zavaró, de az ott lakók mégis zokon vették a fekete madarak fészkelését. Az önkormányzat a panaszok orvoslása érdekében idén ismét engedélyt kért és kapott az illetékes hatóságtól (ezt az engedékenységet ettől a hatóságtól már megszokhattuk) a fészkek eltávolításra. A korábbival ellentétben azonban az önkormányzat most nemcsak a fészkeket verette le, hanem durván lecsonkoltatta a platánokat, ahogy az újabban Pécsen is szokás. A lakók így megszabadultak a problémától, és az udvarokba hullott faleveleket sem kell majd összesöpörniük. Igaz, hogy árnyékot sem fognak kapni jó ideig. A beavatkozás a szentlőrinci varjúállomány 33,1%-át érintette (tavaly 42 pár fészkelt az utcában néhány erdei fülesbagoly társaságában).

Ösztöneiktől vezérelve a varjak új fészkelőhelyet kerestek maguknak. Átköltöztek a Liszt Ferenc utcai óvoda udvarával határos platánokra, ahol a jelenlétűk sokkal zavaróbb, mint a korábbi helyen. Az előzményeket ismerve ezeknek a fáknak sem jósolunk szép jövőt.

Az eddigi beavatkozások Szentlőrincen csak rosszabbították a helyzetet. Vajon a város lakossága és az önkormányzat tanul-e a történtekből? Vajon a természetvédelmi hatóság, amely folytonos engedékenységével csak fokozza a bajt, milyen magatartást tanúsít majd a jövőben? Kétségeink ne legyenek! Ugyanúgy folytatódik minden, mint eddig, s a városban egyetlen magasra növő fa sem marad!

 

  2. kép: A szentlőrinci "megoldás" (Fotó: Bank László)

 

Békamentési eredmények

 

A békák tavaszi mentését idén is a hagyományos helyszíneken, Orfűn és Sikondán szerveztük meg. Sikondán a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásával folyt a munka. A terelőhálókat a közutak mentén március első napjaiban helyeztük ki. Az akció során Sikondán 1034, míg Orfűn 1235 békát, zömmel barna varangyot gyűjtöttünk össze. Sikondán az egyedszám 25,2%-kal bizonyult kevesebbnek a tavalyinál, míg Orfűn 71,5%-kal több béka volt. A békamentések 1995-ös kezdete óta eddig 97 306 példányt mentettünk összesen.

 

Áprilisi rendezvények

 

Előadás

 

Április 11-én 18.00 óra kezdettel Gregorits János tart előadást "A Béda - Karapancsa Tájegység természeti értékei" címmel. A Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületével közösen szervezett rendezvényünkön a DDNPI természetvédelmi őre a Duna menti vadregényes tájakra kalauzolja el az érdeklődőket. Helyszín: PTE Általános Orvostudomány Kar, Elméleti tömb, 6. szemináriumi terem (Pécs, Szigeti u. 12.).

 

Föld Napja

 

Április 22-én 10-15 óra között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ismét Föld Napja rendezvényt szervez Pécsett. A szokásos tettyei helyszínen intézmények és civil szervezetek is bemutatkozhatnak. A fő cél a környezettudatos életmód népszerűsítése, a természet- és környezetvédelem fontosságának kihangsúlyozása. A rendezvényen önálló standdal jelenünk meg, amely egyben pecsétgyűjtő állomásként is funkcionál majd. A játékban résztvevők ugyanis az egyes szervezetek standjainál különböző feladatokat oldanak meg, s a helyes megoldásokért cserébe pecsétet kapnak. A pecsétgyűjtő lapokat az információs sátornál leadva részesülnek az intézmények és szervezetek által felajánlott jutalmakban.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor