Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2018. október

2018. október

2018. november

2018. december

2019. január

2019. február

2019. március

2019. április

2019. május

2019. június

2019. július

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2018. augusztus

 

Fogyóban a fekete gólyák

 

A téli fészektérképezések során 2 új feketególya-fészket találtunk, ugyanakkor a régi fészkek közül tavaszig 7 semmisült meg. Az ismert fészkekben a tavalyi 16 párral szemben idén mindössze 13 pár gólya telepedett meg. Az egyik fészkelő pár nem rakott tojásokat, ezért csak 12 tényleges költést kísérhettünk figyelemmel. Sikeresen 9 pár költött. A gólyaszülők összesen 26 fiókát reptettek ki, ami átlagos költési eredménynek számít.

 

  1. kép: Színes gyűrűvel jelölt fészekalj (Fotó: Treitz Tamás)

 

Egy jó vércsés év

 

Ősztől tavaszig újabb 166 műfészket helyeztünk ki a vörös vércsék számára, így a költési időszak kezdetén már 616 odú várta fészkelésre a madarakat. A vércsék végül 82 odút foglaltak el, ami 22,4%-os növekedést jelent a tavalyihoz képest. Költött még 7 pár erdei fülesbagoly és 1 pár macskabagoly is. Érdekesség, hogy az egyik odúban a vércsék kétszer költöttek sikeresen, egy másikban pedig az erdei fülesbaglyok kirepülése után foglalták el az odút. A vércsék költései közül sajnos 20 eredménytelennek bizonyult, de a sikeresen költő párok még így is 268 fiókát reptettek ki. Ezzel a kirepülő fiókák száma a 2005-ös kezdetektől számítva 991-re nőtt.

A műfészkeken kívül gyűjtöttük az egyéb helyeken (pl. épületek, varjúfészkek stb.) költő párok adatait is. Még további 24 revírt sikerült beazonosítanunk, így a megyei állományt legalább 106 párra becsüljük.

 

  2. kép: Pelyhes vércsefiókák az egyik odúban (Fotó: Müller Ernő)

 

Madárleltár

 

A hónap folyamán befejeztük a 2017. évi madárfaunisztikai adatok rendszerezését. Önkénteseink tavaly 3417 jelentést küldtek be számítógépes nyilvántartásunk számára. A jelentések összesen 27 667 adatot tartalmaztak.

A terepbejárások 221 település közigazgatási területét érintették. A felmérések során 211 madárfaj jelenlétét mutattuk ki a megyében. Újonnan megfigyelt madárfaj ezúttal nem akadt. A megfigyelt madarak összes száma 1 546 414 példány volt.

A megyében ritkának számító fajok közül az alábbiak kerültek távcsöveink elé: kis lilik, vörösnyakú lúd, füstös réce, pusztai ölyv, fakó keselyű, fakó rétihéja, szerecsensirály, lócsér, réti fülesbagoly, halvány geze, berki poszáta, kis légykapó, kis őrgébics, zsezse, keresztcsőrű.

 

  3. kép: Dankasirályok között pihenő lócsér a sumonyi halastavakon (Fotó: Dr. Lehner László)

 

Akadálymentes Turizmus Napja

 

A Gyeregyalog.hu Egyesület és az Orfűi Turisztikai Egyesület második alkalommal szervezi meg a rendezvényt a fogyatékkal élők számára szeptember 8-án 10.00 -16.00 óra között az orfűi Medvehagyma Házban és a Szigeten. A programot a saját standunkon kreatív foglalkozásokkal színesítjük (gyurmázás, puzzle, madárkártyák, totók stb.).

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor