Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2018. március

2018. április

2018. május

2018. június

2018. július

2018. augusztus

2018. október

2018. október

2018. november

2018. december

2019. január

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2018. február

 

Várjuk a vércséket!

 

Novembertől február elejéig újabb költőodúkat helyeztünk ki a vörös vércsék számára (Borjád, Bóly, Kölked, Márok, Nagynyárád, Töttös, Sátorhely, Villány térsége), és felújítottunk, ill. bővítettünk három korábban létesített odútelepet (Bóly, Drávafok, Marócsa). Azokon a helyeken, ahol a nyári viharok fákat döntöttek ki, vagy kivágták a fákat az odúkkal együtt, pótlásokat végeztünk. Jelenleg 35 település határában összesen 616 db műfészek várja költésre a vércséket.

 

  1. ábra: A baranyai településeken kihelyezett vércseodúk száma és területi elhelyezkedése

 

Zsuzsanna nap pacsirtaszó nélkül

 

Az idei tél a február utolsó harmadát leszámítva rendkívül enyhe volt. Ennek köszönhetően az átlagosnál nagyobb számban találkoztunk áttelelő madarakkal. Január-február folyamán több alkalommal is megfigyeltük a mezei pacsirták 40-50 példányból álló csapatait, amint a mezőgazdasági területeken szedegettek. Ilyen időjárási körülmények között már február közepétől kezdve megszólalhatnak a pacsirták, énekükkel jelezve a tavasz közeledtét. A havazással beköszöntő hideg napok azonban alaposan elvették a pacsirták trillázó kedvét. Február 19-én, Zsuzsanna napján némák maradtak a mezők!

 

Újabb gyöngybagoly Bulgáriában

 

Gyöngybagolyvédelmi programunk keretében tavaly 405 fiókát gyűrűztünk meg a megyében, elsősorban a templomtornyokba kihelyezett költőládákban. Ezek közül az egyik 5 fiókás fészekalj jelölése a siklósbodonyi toronyban történt 2017. június 16-án. Nemrég kaptuk a hírt, hogy az egyik meggyűrűzött fióka tetemét a Fekete-tenger partján fekvő bulgáriai településen, Tyulenovoban találták meg 2018. február 15-én. A gyűrűzés és a megkerülés helye közötti távolság légvonalban 869 km, ami egyben távolságrekordot is jelent a megyében gyűrűzött baglyok esetében. A hazai gyűrűzési adatbázisban eddig mindössze két bulgáriai vonatkozású gyöngybagoly megkerülést rögzítettek, s ezek mindegyike baranyai gyűrűzéshez kapcsolódik.

 

  2. ábra: A Baranyában jelölt gyöngybaglyok külföldi megkerülésének helyei

 

Márciusban ismét békamentés

 

A kedvezőtlen február végi időjárás miatt még nem állítottuk fel a terelőhálókat a békamentések két hagyományos helyszínén, az orfűi és sikondai tavaknál. Az idő jobbra fordultával azonban hamarosan sort kerítünk erre is. A sikondai tavaknál a mentés a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásával történik.

A munkában saját önkénteseinken kívül iskolai csoportok és családok részvételére is számítunk. Az elmúlt 23 évben egyébként több mint 97 ezer béka életét mentettük meg a kritikus útszakaszokon.

 

  1. kép: A békamentés egyik helyszíne a sikondai tórendszer (Fotó: Bank László)

 

Tavaszi madárgyűrűző tábor

 

Március 11 - április 22 között 18. alkalommal szervezzük meg a hagyományos tavaszi madárgyűrűző tábort a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson. A munkát ezúttal is az ország minden részéből érkező önkéntesek segítik. A résztvevők heti turnusokban váltják egymást, és a gyűrűzés mellett adatokat gyűjtenek a halastavakon átvonuló madarak faji és gyakorisági viszonyairól is.

A december elején kezdődött téli hétvégi gyűrűzési akciók ezúttal sem hoztak kiemelkedő eredményeket. A befogott madarak zöme a cinegefélékből került ki, viszont pintyfélékből - a mezei verebet kivéve - csak kevés akadt a hálókba. Érdekesség viszont a korábbi gyűrűzési periódusokban jelölt, és a télen visszafogott madarak magas száma (800 pld.), ami kiváló túlélési arányra utal.

 

  2. kép: Az egyik kiépített hálóállás téli képe a sumonyi tavak nádasában (Fotó: Bank László)

 

Márciusi rendezvények

 

Zöld Családi Nap

 

Március 3-án 9.00-13.00 óra között a Pécsi Kulturális Központ (Pécs, Dr. Veress E. u. 6.) által szervezett hagyományos rendezvényen ezúttal is önálló standdal veszünk részt. Az érdeklődőket a szokásos programokkal (madárrajzok színezése, tesztek, totók kitöltése, memóriajátékok stb.) várjuk.

 

Odúellenőrzés

 

Március 31-én 10-12 óra között odúellenőrzésre invitáljuk az érdeklődőket. A Pécsi Kulturális Központ szomszédságában található énekesmadár odútelep ellenőrzését a központtal közös szervezésű akció keretében végezzük. A jelentkezéseket Hutai Viktor (20/576-3908) koordinátor fogadja a megadott időpont előtti napig.

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor