Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2018. augusztus

2018. október

2018. október

2018. november

2018. december

2019. január

2019. február

2019. március

2019. április

2019. május

2019. június

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2018. július

 

Barna kányák

 

A tavalyinál lényegesen jobb helyzetről számolhatunk be a barna kányák baranyai költő állományával kapcsolatban. A régi fészkek közül 8 semmisült meg, de majdnem ugyanennyit, 7 új fészket találtunk a fészektérképezések során. Kotló madarakat 13 helyen figyeltünk meg, ami 2 párral több az egy évvel korábbinál. Beazonosítottuk további 16 pár revírjét is, így a megyei állomány legalább 29 párra becsülhető. Ez több mint egyharmados növekedést jelent a tavalyihoz képest.

 

  1. kép: Barna kánya (Fotó: dr. Lehner László)

 

Sikeres békászó sasok

 

A faj egyetlen ismert baranyai revírjében ezúttal fészket váltottak a sasok. Tavaszi visszaérkezésükkor a régebben épített váltófészküket foglalták el. Költésük ezúttal is sikeresnek bizonyult, szerencsésen felnevelték egyetlen fiókájukat.

 

  2. kép: Békászó sas fiókájával (Fotó: Antoni Kasprzak)

 

Vércsék csőben

 

A vörös vércsék előszeretettel fészkelnek lakott területeken is. A falvakban a még nyitott templomtornyokat részesítik előnyben, míg a városokban a szarkák és varjak fészkein kívül a magas épületek réseit, oromzatait, erkélyek tetejét foglalják el legszívesebben. Az utóbbi néhány évben többször előfordult, hogy a panelok szigetelése mögötti üregekben is költöttek, ahova a harkályok vájta réseken keresztül jutottak be, de találtunk már rácsok nélküli szellőzőnyílásokban is fészkelő párokat.

A helyzet Pécsen is hasonló. A város szűken vett belterületén megtelepedett 10-12 pár vércse is hasonló helyeket választ fészkelőhelyül. A legutóbbi eset azonban kicsit kilóg a sorból. A ma már csak nevében létező bőrgyár egyik régi épületének falából kilógó csőben figyeltük meg a madarak költését. A kb. 8 méter magasságban található, ma már funkció nélküli, kb. 50 cm átmérőjű és mintegy 80 cm hosszú fémcső egy nagy munkaterem ablakai között helyezkedik el. A vércséket csöppet sem zavarta a teremben folyó munka és a cső alatti jövés-menés. Az egyik közelben dolgozó önkéntesünk folyamatosan figyelemmel kísérte a költés menetét. A szülőmadarak gond nélkül felnevelték 5 fiókájukat. Az épület tulajdonosától egyébként megtudtuk, hogy a vércsék már évek óta fészkelnek ezen a helyen. Jelenlétük az időnként elpottyantott táplálékmaradványok ellenére sem zavaró. A cső eltávolítását nem tervezik, a vércsék továbbra is biztonságosan költhetnek itt a jövőben is.

 

  3. kép: Kirepülés előtt álló vércsefiókák a csőben (Fotó: Bank László)

 

Gólyamutatvány

 

Mohácson a Véradó utcai rendelőintézet kazánkéményén már negyedszázada fészkelnek a gólyák. A fészket idén is elfoglalták a madarak, és sikeresen felnevelték 2 fiókájukat. A hónap elején azonban az egyik szülőmadár, feltehetőleg a hím elkezdte támadni a rendelőintézet üvegfelületét, mert saját tükörképében vélte felfedezni vetélytársát. A támadások olyan hevesek voltak, hogy a gólya csaknem összetörte magát, véres nyomokat hagyva az üvegen. A bajt megelőzendő, az intézet dolgozói fóliával leragasztották a kérdéses felületet, ezért a gólya ott már nem láthatta tükörképét. A támadások itt megszűntek, de madarunk most új "ellenséget" keresett magának, amit a szomszédos véradóállomás egyik üvegfelületén vélt megtalálni. Az újabb heves támadások után azonban a helyet itt is gyorsan lefóliázták, így a gólya hoppon maradt. Eltökéltsége viszont továbbra sem változott. A véradóállomás után a közelben lévő utcai telefonfülkét pécézte ki magának, de egyik önkéntesünk gyorsan lefedte ezt a felületet is. A madár ezt követően már megnyugodott, és többé nem keresett új "ellenséget" magának. A produkciónak így vége lett, örülünk, hogy gólyabarátunknak nem esett komolyabb baja.

 

Ha július, újra Sumony!

 

Július 29-én 38. évadja kezdődött el a sumonyi madárgyűrűzéseknek. A Madárvonulás-kutató Állomáson a hagyományos táborozás keretében ezúttal november 4-ig folyamatosan fogjuk be és jelöljük a madarakat. Az első nap fogási eredményei alapján messzemenő következtetések még nem vonhatók le, mert a nagy meleg miatt korán össze kellett húzni a hálókat. Valószínűsíthető azonban, hogy a halastavak nádasainak rossz állapota miatt a nádi énekesmadarak fogási aránya csökkenni fog a korábbi évekhez képest. A bokros élőhelyen tapasztalható kiváló bogyótermés viszont kedvező az itt megpihenő és a további vonuláshoz erőt gyűjtő madarak számára. Sok függ az időjárás alakulásától is, hisz a hosszan tartó kánikula vagy a tartós esőzések jelentősen befolyásolják a fogási lehetőségeket.

 

  4. kép: Hálósor a bokros élőhelyen (Fotó: Bank László)

 

Augusztusi rendezvények

 

 

Szamárfül Családi Fesztivál

 

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. az idén már hetedik alkalommal szervezi meg a rendezvényt a Zsolnay Negyedben, melyen ezúttal is önálló standdal veszünk részt augusztus 18-án és 19-én 10 - 18 óra között. Standunk ezúttal is a Jégverem mellett lesz, ahol kreatív foglalkozásokat tartunk az érdeklődőknek (színezhető madárformák, gyurmázás, puzzle, madárkártyák, totók stb.). Augusztus 18-án 16 órai kezdettel, augusztus 19-én pedig 10 és 12 órai kezdettel egyórás madárbarát sétára invitáljuk a látogatókat, akik szakavatott vezető irányításával megfigyelhetik a negyed madarait, és tájékoztatást kapnak a kihelyezett madárvédelmi berendezések (etetők, itatók, odúk) szerepéről. A séták a Látogatóközponttól indulnak.

 

Bőköz Fesztivál

 

Augusztus 25-én 10-18 óra között az ormánsági programsorozat egyik helyszínén, a kémesi Fesztivál Piacon állítjuk fel standunkat, ahol bemutatjuk természetvédelmi tevékenységünket és népszerűsítjük a környezettudatos életmódot. Az érdeklődőket természetesen az elmaradhatatlan kreatív foglalkozásokkal is várjuk.

 

  5. kép: Standunk a tavalyi Bőköz Fesztiválon (Fotó: Maráth Klára)

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor