Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2018. június

2018. július

2018. augusztus

2018. október

2018. október

2018. november

2018. december

2019. január

2019. február

2019. március

2019. április

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2018. május

 

Rétisas költési adatok

 

A téli fészektérképezések során a rétisasok 7 új fészkét találtuk meg. A váltófészkekkel együtt jelenleg 73 fészek szerepel a nyilvántartásunkban. A fészkelő párok száma hárommal nőtt a tavalyihoz képest, így már 46 pár költését kísérhettük figyelemmel.

A fészket foglaló sasok közül ténylegesen 32 pár költött, míg 14 pár esetében nem történt tojásrakás. A költések közül 21 bizonyult sikeresnek. A szülőmadarak 14 esetben 1 fiókát, 7 esetben 2 fiókát neveltek fel. Összesen 28 fióka repült ki a baranyai fészkekből, ami az utóbbi hat év leggyengébb költési eredményének számít.

 

  1. kép: Fiatal rétisas (Fotó: Papp Zoltán)

 

Vándorsólymok

 

A tavalyihoz képest Baranya vándorsólyom helyzete nem változott. Az ismert fészkelőhelyek környékén ezúttal is három pár mozgását figyeltük meg rendszeresen, de költést csak két esetben tudtunk bizonyítani. Mindegyik költés sikeres volt, a szülőmadarak 3-3 fiókát reptettek ki.

 

  2. kép: Vándorsólyom-fiókák kirepülés előtt (Fotó: Bank László)

 

Különös gólyapusztulás

 

A történet gyökerei évekkel ezelőttre nyúlnak vissza. Az Ős-Dráva Program keretében 2015-ben kezdték el Szaporcán és Vejtiben a református templomok felújítását. A kivitelező cég azonban fittyet hányva minden természetvédelmi előírásnak, nemes egyszerűséggel ledobta a tornyokon található gólyafészkeket.

Az eseteket bejelentettük a természetvédelmi hatóságnak, amely nem vonta felelősségre a céget, ellenben tájékoztatta a fokozottan védett madarakért is felelős állami szervet a helyzetről. Ez utóbbi a helyi önkormányzat segítségével a szaporcai templom oromzatára fészektartót helyezett ki a felújítás befejezése után, melyet a következő tavaszon el is foglaltak a gólyák.

Vejtiben azonban más a helyzet, ugyanis menet közben elfogyott a renoválásra előirányzott összeg. A toronysisakot még 2015 őszén leemelték a helyéről, és hozzáfogtak egy új szerkezet elkészítéséhez, amit a pénzhiány miatt rövidesen abbahagytak. Ez a félbe hagyott toronysisak a mai napig is ott áll a templom előtti téren.

A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke még 2016-ban arról tájékoztatta a természetvédelmi hatóságot, hogy a munkák folytatásához szükséges pénz rövidesen rendelkezésre fog állni, és a toronyra fészektartót is felszerelnek majd. Azóta eltelt két év, és minden maradt a régiben. A torony tetejét úgy-ahogy lefedték, hogy védjék a belső részeket az időjárás viszontagságai ellen, de ez nem bizonyult elég hatékonynak.

 

  3. kép: A csonka torony Vejtiben (Fotó: Bank László)

 

A hónap elején egy gólya nosztalgiázott a templomon fészkelőhelyet keresve, de nem volt elég elővigyázatos, ezért belezuhant a harangok alatti toronyrészbe. Kirepülni nem tudott a szűk helyről, s mire a helyiek felfedezték a vergődő madarat, már annyira legyengült, hogy életét nem lehetett megmenteni. Csak remélni merjük, hogy a templom felújítását mihamarabb befejezik, és hasonló eset többé nem fordul elő.

 

Gólyatöcs, lábujjak nélkül

 

A madarak sokszor súlyos sérülésekkel is képesek életben maradni a természetben, amire számos példa akad. A nyílvesszőt hordozó átlőtt nyakú gólya vagy tőkés réce esete a legjobb példa erre. A gyűrűző táborokban befogott madarakon is viszonylag gyakran fedezünk fel begyógyult sérüléseket, főleg a lábakon és a csőrön. Találtunk már féllábú fekete rigót, olyan seregélyt, melynek a felső csőrkávája háromnegyed részben letörött, de hiányzó lábujjakkal, deformálódott lábcsontokkal, rosszul összeforrt törésekkel is rendszeresen találkozunk. A madarak legtöbbször jó kondícióban voltak, ami igazolta, hogy ilyen jellegű sérüléseket is képesek voltak kiheverni.

A hónap folyamán egyik önkéntesünk a majsi határban kapott lencsevégre egy gólyatöcsöt, melynek hiányoztak a lábujjai. A madár egy sekély tocsogóban szedegetett, s a csonka lába semmilyen problémát nem okozott neki a táplálékszerzésben. Nem tudni, hogy a lábujjak valamilyen betegség következtében sorvadtak-e el, esetleg hurokba vagy csapdába szorulva csonkolódtak le. Mindenesetre ez a sérülés csak átmenetileg okozhatott kellemetlenséget a gólyatöcs számára, mely a traumát túlélve mai is vígan éli életét.

 

  4. kép: A sérült lábú gólyatöcs (Fotó: Mánfai Bence)

 

Júniusi rendezvények

 

Zsolnay az Árkádban

 

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. június 11-17 között a pécsi Árkádban mutatja be sokszínű kínálatát a családi programok, a turizmus, a szórakoztatás és a kultúra területéről. A rendezvényen június 13-án 15-18 óra között önálló standdal veszünk részt, melynek keretében kreatív foglalkozásokon ismertetjük meg az érdeklődőket a madarak színes világával. A részletek felől Maráth Klára (30/451-6631) koordinátornál lehet érdeklődni.

 

XVIII. Burgonyafesztivál

 

A bicsérdi önkormányzat kétnapos rendezvényén június 23-án 10-16 óra között veszünk részt önálló standdal. Az érdeklődőket a szokásos programokkal (tesztek, totók kitöltése, memóriajátékok stb.) várjuk. A részletekről Horváth Imréné (20/492-2900) koordinátor ad felvilágosítást.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor