Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2018. április

2018. május

2018. június

2018. július

2018. augusztus

2018. október

2018. október

2018. november

2018. december

2019. január

2019. február

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2018. március

 

Az első gólyák

 

A hónap eleji zord időjárás ellenére az első gólya már március 4-én megérkezett a megyébe. Gödre határában sikerült lefényképezni a havas tájon. Remélhetőleg túlélte a zord napokat.

 

  1. kép: Az első gólya (Fotó: Igali Norbert)

 

A hó elolvadását követően először a fekete gólyák jelentek meg. Március 10-én Magyarbóly határában, 12-én Pécs-Vasason és Nagynyárádon figyeltünk meg magányosan vagy párban átvonuló példányokat. Egy nappal később Kákicsról kaptunk hírt egy újabb fehér gólyáról, s ettől kezdve szórványosan, de folyamatosan érkeztek adatok a fészket foglaló madarakról. A vonulási kedvet a hónap közepi havazások sem csökkentették. Ekkor néhány település határában a szántóföldeken megpihenő kisebb csapatokat (Hidas, Sásd, 6-6 pld.) is láttunk. A hónap utolsó harmadában a délies szeleknek köszönhetően már jelentősebb gólyabeáramlás volt. A megye kb. 40-50 településén találkoztunk gólyákkal, gyakran már fészküket tatarozták a párok.

Összességében elmondható, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére is jól alakult a gólyák visszaérkezése. A fészkelő állomány 30-40%-a tért vissza, ami átlagos márciusi állapotnak tekinthető.

 

Az első fecskék

 

Fecskéket a hónap folyamán még csak elvétve láttunk. Az első molnárfecskét március 11-én Babarcon figyeltük meg, majd öt nappal később Nagynyárádon 3 példány vadászgatott a falu felett. Ugyanezen a napon az első füsti fecske is megérkezett Sumonyba, ahol a halastó nádasaiban március 21-től kezdve már kisebb csapatok (15-60 pld.) is éjszakáztak. A hónap utolsó napjaiban szórványosan már több településen is megjelentek a fecskék (Babarc, Pécs-Vasas, Villány környéke), de a fészkeiket még sehol sem foglalták el.

 

  2. kép: Sárgyűjtő molnárfecske (Fotó: Trefeli Alexandra)

 

Baranya új madárfaja a törpesármány

 

Március 28-án a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson egy törpesármány akadt a hálóba. Ez a faj első bizonyított baranyai előfordulása, egyben a 152. Sumonyban gyűrűzött madárfaj.

A törpesármány Európában csak a skandináv országokban, a Kola-félszigeten és az attól keletre eső oroszországi területeken fészkel. Ázsiában a költőterülete Kelet-Szibériáig terjed. A tajgán a folyók menti füzeseket, bokros ártereket részesíti előnyben, de a tundrák törpefüzes, törpenyíres állományaiban is előszeretettel fészkel. Finnországban és Oroszországban az 1930-as évektől kezdve nyugat felé terjeszkedik. Hosszú távú vonuló. Telelőterületei Észak-Indiában, Dél-Kínában és Délkelet-Ázsia északi részén vannak. Az északkelet-európai állomány egy kisebb része ősszel nyugati irányban vonul el. Ezeket a példányokat már sok országban megfigyelték, sőt a Brit-szigeteken a január-áprilisi időszakban történt befogások alapján áttelelése is valószínűsíthető.

A fajt Magyarországon ritka kóborlóként tartjuk számon. Az első példányt 1988-ban Ócsán gyűrűzték meg, de 2002-ig bezárólag mindössze két további előfordulását sikerült bizonyítani. Az utóbbi évtizedben viszont több madárgyűrűző állomáson is befogták az őszi vonulás során. A sumonyi adat abból a szempontból érdekes, hogy a madár kézre kerülése tavaszi időszakban történt. Lehet, hogy egy korai vonuló példányról van szó (a faj tavaszi vonulása június közepéig is elhúzódhat), de az sem zárható ki, hogy esetleg egy áttelelő sármányt gyűrűztünk meg.

 

  3. kép: A sumonyi törpesármány (Fotó: Laczik Dénes)

 

Svédországi partifecskék

 

A hónap folyamán kaptuk a hírt egy Sumonyban gyűrűzött partifecske svédországi megkerüléséről. A madarat 2016. szeptember 9-én fogtuk be, és 2017. június 17-én, tehát a költési időszakban ellenőrizték Göteborgban. A gyűrűzés és visszafogás helyének távolsága légvonalban 1373 km. Svédországban eddig 4 Sumonyban jelölt partifecske került kézre, közülük a mostani repült a legmesszebbre. Ez az adat is jól jelzi, hogy a dél-skandináviai partifecske populáció a vonulása során érinti a Kárpát-medencét, és a sumonyi halastavak az ott fészkelők egyik fontos pihenőhelye.

 

  1. ábra: A Sumonyban jelölt partifecskék külföldi megkerülésének helyei

 

Aki nincs fenn a facebookon, az nem is létezik!?

 

Bár a fenti állítás nem teljesen igaz, azért mégis van némi valóságtartalma. Sokáig úgy gondoltuk, hogy a terepmunka, a gyakorlati madárvédelem sokkal fontosabb annál, mintsem a négy fal között a számítógép előtt ülve töltsük az időnket. Be kellett látnunk azonban, hogy a közösségi oldalak megkerülhetetlen fórumok, ha sok érdeklődőt gyorsan szeretnénk elérni. Ez a felismerés vezetett oda, hogy március elején létrehoztuk az MME Baranya Megyei Csoportja hivatalos facebook oldalát. Célunk, hogy ezen a kommunikációs csatornán keresztül naprakész információk áramoltatásával szólítsuk meg az érdeklődőket, szélesebb körrel is megismertessük természetvédelmi munkánk eredményeit, és tájékoztatást adjunk aktuális rendezvényeinkről. Az érdekes madármegfigyelési adatok, hírek és információk megosztására, illetve a kötetlenebb kommunikáció biztosítása érdekében az oldalon belül egy saját csoportot is létrehoztunk. A "Baranya élővilága" csoporthoz mindenki csatlakozhat, megoszthatja élményeit, a világhálón talált érdekességeket, híreket, vagy akár kommunikálhat is online módon. Az oldal a www.facebook.com/mmebaranya címen található, ezen belül a "Baranya élővilága" csoport az oldal borítóképe alatt lévő gombbal érhető el.

Minden információ fontos, kommunikáljon velünk Ön is!

 

Áprilisi rendezvények

 

XV. Orfűi Medvehagyma Fesztivál

 

Április 14-15-én 10-20 óra között a Muskátli Vendéglő és Kemencés Udvar ad otthont az egészséges életmódot hirdető rendezvénynek, melyen finom ételekkel, szórakoztató programokkal várják a kikapcsolódásra vágyó érdeklődőket. A rendezvényen első ízben veszünk részt önálló standdal. A felnőtteket és gyerekeket a hagyományos programokkal (madárrajzok színezése, tesztek, totók kitöltése, memóriajátékok, odúösszerakás stb.) várjuk.

 

Föld Napja

 

Április 21-én 10-15 óra között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ismét Föld Napja rendezvényt szervez Pécsett. A szokásos tettyei helyszínen intézmények és civil szervezetek is bemutatkoznak. A fő cél a környezettudatos életmód népszerűsítése, a természet- és környezetvédelem fontosságának kihangsúlyozása. A rendezvényen önálló standdal jelenünk meg, amely egyben pecsétgyűjtő állomásként is szolgál. A játékban résztvevőknek ugyanis az egyes szervezetek standjainál különböző feladatokat kell megoldaniuk, ahol a helyes megoldásokat pecséttel igazolják. A megmérettetést vállalók a pecsétgyűjtő lapokat az információs sátornál leadva részesülnek az intézmények és szervezetek által felajánlott jutalmakban.

 

  4. kép: Standunk a Föld Napján 2017-ben (Fotó: Horváth Imréné)

 

Odúellenőrzés

 

Április 15-én 9-11 óra között ismét odúellenőrzésre várjuk az érdeklődőket. A Pécsi Kulturális Központ szomszédságában található énekesmadár odútelep ellenőrzését a központtal közös szervezésű akció keretében végezzük. A jelentkezéseket Hutai Viktor (20/576-3908) koordinátor fogadja a megadott időpont előtti napig.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor