Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2018. december

2019. január

2019. február

2019. március

2019. április

2019. május

2019. június

2019. július

2019. augusztus

2019. szeptember

2019. október

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2018. november

 

Jelentősen csökkent a gyöngybaglyok száma

 

Idén február utolsó harmadában köszöntött be az igazi tél. Két héten keresztül vastag hó borította a megyét. A délkeleti tájakon megdőltek a negatív hőmérsékleti rekordok, és gyakran a -20 C°-nál is hidegebb éjszakai fagyok alaposan próbára tették a nálunk telelő baglyokat. Ilyen időjárási körülmények között az egyik legfontosabb táplálékbázist jelentő rágcsálók vígan elélnek a hóréteg alatt. A mezei pockok, egérfélék a hó felszínére csak ritkán merészkednek, ezért a baglyok nem tudnak kellő mennyiséget zsákmányolni belőlük. A problémát fokozza, hogy a gyöngybaglyok a hasüregükben nem képesek vastagabb zsírréteget elraktározni. A koplalást kb. két hétig bírják, utána menthetetlenül elpusztulnak. A kemény, hosszú teleken az állományt akár 70-90%-os veszteség is érheti. Az ilyen időszakokat csak a kiváló kondícióban lévő, jó zsákmányszerző képességgel rendelkező példányok élik túl.

A kései tél negatív hatása a baranyai templomtornyokba telepített költőládák foglalási mutatóiból jól nyomon követhető. A költési időszak kezdetéig kirakott 161 ládából 64 db-ot (39,8%) foglaltak el a madarak. Összesen 47 pár gyöngybagoly, 18 pár macskabagoly, 2 pár vörös vércse és 1 pár kuvik költését kísértük figyelemmel. Kuvikok megtelepedését a védelmi program 32 éve alatt első ízben tapasztaltuk. A lapáncsai költőládában ezúttal is egyidejűleg költött a gyöngybagoly és a vörös vércse, de a vércsék költése ismét meghiúsult. A macskabaglyok fiókáinak kirepülése után ezúttal 3 költőládát foglaltak el a gyöngybaglyok is.

A ládafoglaló macskabaglyok és a kirepülő fiókák száma rekordot jelent. A 18 költésből mindössze kettő volt eredménytelen, s a szülőmadarak összesen 49 fiókát neveltek fel. A faj lényegesen jobban viseli a kemény teleket, mint a gyöngybagoly. A kritikus periódusokban sok madarat zsákmányul, így képes túlélni a legzordabb időszakokat is.

A fészkelő gyöngybaglyok száma a tavalyihoz képest 27 párral (-36,5%) csökkent. A költések kezdete a párok zöménél jó egy hónappal kitolódott, de még augusztusban is akadtak költésbe kezdő párok. Mindez jól jelzi, hogy a tél végére kimerült baglyoknak hosszabb idő kellett a regenerálódásra. Mindössze 5 pár (10,6%) költött kétszer, ami igen alacsony aránynak számít. A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően tudjuk, hogy a baglyok az első költések során átlagosan 6,7 db, a második költések esetében 6,2 db tojást raktak. A kelési siker az első költéseknél 87,9%-os, a második költéseknél 79,2%-os volt. A kikelt fiókák 76,6%-a, ill. 89,5%-a repült ki. A sikeres költések során 211 fióka hagyta el a költőládákat, ami alig fele a tavalyinak. A gyengébb eredmények ellenére a védelmi programunk igen sikeres, hisz az 1987-es kezdetek óta eddig 5270 gyöngybagolyfióka (1305 költés), 751 macskabagoly-fióka (299 költés), 17 vörösvércse-fióka (6 költés) és 5 kuvikfióka (1 költés) nevelkedett fel a költőládákban.

 

  1. kép: Gyöngybagolycsalád (Fotó: Bank László)

 

Fekete sas Sumonyban

 

Október 28-án egy fekete sast figyeltünk meg a sumonyi halastavaknál. Ez volt a faj negyedik bizonyított baranyai előfordulása.

A fekete sas Kelet-Európától kezdve az Amurig fészkel. Magyarországon tavasszal és ősszel kis számban vonul át, és néhány példány rendszeresen át is telel. Ezek a példányok nagy valószínűséggel a Balti-tenger térségében fészkelők közül származnak.

Az eddigi baranyai adatok közül kettő szintén sumonyi vonatkozású a tavaszi és őszi vonulásai időszakból (1989, 1994), míg a faj áttelelését a mohácsi Cigányzátonyon 2013 decemberében megfigyelt példány valószínűsíti.

 

Sumonyi gyűrűzési eredmények

 

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson véget ért a 38. Nyár-őszi madárgyűrűző tábor, amely július 29-től kezdve november 4-ig folyamatosan működött. A munkát az ország különböző részeiből érkezett 134 önkéntes segítette. A gyűrűzési bemutatókon közel 500 látogatót fogadtunk.

A gyűrűzött madarak száma lényegesen elmaradt a korábbi évek átlagától. Összesen 76 madárfaj 7431 példányát jelöltük meg. Ezzel a Sumonyban gyűrűzött madarak száma a kezdetektől számítva 457 870 példányra emelkedett. Az öt legnagyobb példányszámban jelölt faj: füsti fecske 2012 pld, foltos nádiposzáta 1391 pld, cserregő nádiposzáta 817 pld, barátposzáta 813 pld. vörösbegy 408 pld. Hálóba került még 14 külföldi gyűrűs (cseh, finn, francia, horvát, izraeli, olasz, szerb) és 174 régi magyar gyűrűs madár is. A rendszeres terepbejárások alkalmával a tórendszeren és környékén 161 madárfaj jelenlétét mutattuk ki.

 

  2. kép: Gyűrűzési bemutató kicsiknek (Fotó: Hubay József)

 

Téli madárgyűrűzés

 

December első hétvégéjén már a 19. évadja kezdődik a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson a téli gyűrűzéseknek. Ezt követően 2019. március 3-ig minden hétvégén hasonló akciókat szervezünk, majd március 10-től kezdve április 21-ig folyamatos táborozás keretében vizsgáljuk a madarak tavaszi vonulását. A téli programok egy-egy alkalommal péntek délutántól vasárnap estig tartanak. Az érdeklődők a részvételi lehetőségekről bővebbet a honlapunk "Eseménynaptár" menüpontjában olvashatnak.

 

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor