Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2019. március

2019. május

2019. június

2019. július

2019. augusztus

2019. szeptember

2019. október

2018. november

2019. december

2020. január

2020. február

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2019. április

 

Varjúhelyzet

 

A hónap folyamán ismét vetésivarjú-számlálást végeztünk Baranya területén, melynek eredményeként 9 településen 43 fészektelepet vettünk nyilvántartásba. A varjak fészkelése tavaly óta 8 helyen szűnt meg, viszont 7 helyen alakultak ki új kolóniák. A költő párok számát az előző évi 1245 párral szemben idén 1322 párra becsültük, ami 6,2%-os gyarapodást jelent.

Pécsen lényegesen nem változott a helyzet. A fészkelők száma 616 pára tehető, ami csak néhány párral több, mint tavaly.

A felmérés során ezúttal két helyen regisztráltunk 100 párnál nagyobb kolóniát. A legtöbb varjú a szabadszentkirályi focipálya mellett (194 pár) és a pécsi vásártéren (180 pár) költ.

 

  1. kép: Az egyik szigetvári fészektelep (Fotó: Bank László)

 

Jól kezdtek a gyöngybaglyok

 

Április első két hetében elkezdtük a templomtornyokba kihelyezett költőládák ellenőrzését. Az eredmények igen bíztatóak, mert már most több gyöngybagoly költ a ládákban, mint tavaly egész évben. Eddig 51 pár megtelepedéséről kaptunk hírt. Ezen kívül 20 pár macskabagoly is ládát foglalt, és egyetlen pár kivételével valamennyi eredményesen költött. A fiókák többsége már el is hagyta ezeket a mesterséges fészkelőhelyeket.

Az enyhe télnek köszönhetően a gyöngybaglyok egy része már február végén, március elején költésbe kezdett, ezért az első ellenőrzések során több helyen is kelő félben lévő fészekaljakat találtunk. Gyakoriak a 7-9 tojásból álló fészekaljak. A behordott kisemlősök (egerek, pockok stb.) magas száma pedig azt jelzi, hogy a szülőmadaraknak bőven áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű táplálék a fiókák felneveléséhez.

Érdekességként megjegyezzük, hogy gyűrűje alapján ismét azonosítottuk a bogdásai "ősanyát". A 11. évében járó tojó már ki is keltette 6 fiókáját.

 

  2. kép: Frissen kelt macskabagoly-fiókák és az étlap (Fotó: Völgyi Sándor)

 

Vércsék a virágládákban

 

A varjúfelmérés során a pécsi kertvárosban két helyen is megfigyeltünk virágládában költő vörös vércséket. Az egyik pár a 6. a másik a 8. emeleti erkélyen kirakott ládában telepedett meg. A lakóktól eddig még nem érkezett panasz a madarakkal kapcsolatban, ezért bízunk abban, hogy megértéssel viselik a jelenlétüket.

Az erkélyek fölötti részek lezárásával a vércsék részben kiszorulnak a hagyományosnak nevezhető városi fészkelőhelyekről. Úgy tűnik, a 6-10. emeleteken kirakott virágládák pótolják a hiányt, a vércsék kihasználják ezeket az alternatív lehetőségeket. Javasoljuk azoknak a madárbarátoknak, akik szívesen vennék a vércsék jelenlétét és legalább 10 emeletes panelokban laknak, hogy próbálkozzanak virágládák kihelyezésével az erkélyükön. A pécsi Kertvárosban és Uránvárosban jó esély van arra, hogy vércsék költsenek bennük.

 

  3. kép: Hím vörös vércse (Fotó: Somosi László)

 

Vércsék a virágládákban

 

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson április 21-én ért véget a hagyományos tél- tavaszi madárgyűrűző tábor. Az előzmények alapján már sejteni lehetett, hogy az évad nem a rekordokról lesz híres, de az eredmények mégis elkeserítőek. Már a tél folyamán is nagy madárhiány mutatkozott az etetők környékén. A tavaszi vonulás legfontosabb időszakában pedig alig akadt madár. A helyzetet súlyosbította, hogy a tartós csapadékhiány miatt nem tudták vízzel feltölteni a legnagyobb tóegységeket, ezért a nádasban kiépített hálóállásaink alatt nem volt víz. Ez jelentősen csökkentette a nádi énekesek befogásának esélyét.

Összesen 39 madárfaj 1769 példányára került gyűrű, ami alig fele a tavalyinak. Száz példányt elérően csak vörösbegyet (441 pld.), zöldikét (233 pld.), tengelicet (194 pld.),barátposzátát (161 pld.), mezei verebet (136 pld.) és erdei szürkebegyet (127 pld.) fogtunk. Ellenőriztünk 384 régi magyar gyűrűs és 1 külföldi gyűrűs madarat is.

A rendszeres terepbejárások során 150 madárfaj jelenlétét mutattuk ki a tórendszeren és környékén. Első ízben figyeltük meg az örvös bukót és a csigaforgatót, s ezzel a Sumonyban megfigyelt madarak száma a kezdetektől számítva 250-re emelkedett.

 

  4. kép: Ovisok az egyik tavaszi madárgyűrűzési bemutatón (Fotó: Bank László)

 

Elfogyó békák

 

A békák tavaszi mentését idén is a hagyományos helyszíneken, Orfűn és Sikondán szerveztük meg. Sikondán a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásával folyt a munka. Az akció során Sikondán 423, míg Orfűn 419 békát, zömmel barna varangyot gyűjtöttünk össze. Sikondán az egyedszám 27,1%-kal, Orfűn 19,6%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A békamentések 1995-ös kezdete óta eddig 99 249 példányt mentettünk összesen.

A békák száma továbbra is drasztikusan fogy. Az ezredfordulót követő években még nem volt ritka, hogy 3-5 ezer közötti egyedszámot mentettünk mindkét helyen. Mára ennek a mennyiségnek mindössze 10-15% maradt meg. Ha tovább folytatódik a tendencia, akkor néhány éven belül már nem lesz szükség a békák mentésére.

 

Májusi rendezvények

 

Családi Majális a Balokány-ligetben

 

Május 1-én 10-18 óra között számos szervezet bevonásával a Balokány-ligetért Egyesület szervez programokat Pécsen. A rendezvényen önálló standdal veszünk részt, ahol a felnőttek és a gyerekek különböző teszteken, totókon mérhetik le a madarakkal kapcsolatos tudásukat. A kicsik madárrajzokat színezhetnek, a nagyobbak egy elemekből álló mesterséges fészekodú összeállításával bizonyíthatják ügyességüket. A jó eredményeket elérőket kisebb jutalomban (matricák, könyvjelzők stb.) részesítjük.

 

Fülemülék Éjszakája

 

Az akció célja a földkerekség egyik legszebb hangú énekesmadara életének bemutatása. Május 10-én (esőnap: május 11.) Mohácson (gyülekező a Középmező dűlőben, a Lidl Áruház parkolója mögött) szervezünk akciót 18-22 óra között. Szintén május 10-én (esőnap: május 11.) lesz a program Pécsett is a lőtéri domboknál (gyülekező a Melinda utca 5-9. házszámok mögött a parkolóban) 18-22 óra között. A pécsi rendezvényt Wágner László (30/377-3412), a mohácsit László Csaba (70/289-8495) koordinálja.

A helyszíneken iskolai csoportok, családok, szerelmespárok és egyéni érdeklődők megjelenésére egyaránt számítunk. Egy rövid kirándulás keretében a fülemülék csodálatos énekének hallgatása közben ismertetjük meg a résztvevőket a faj életmódjával.

 

  5. kép: A legifjabb résztvevő a tavalyi Fülemülék Éjszakáján Mohácson (Fotó: László Csaba)

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor