Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2019. szeptember

2019. október

2018. november

2019. december

2020. január

2020. február

2020. március

2020. április

2020. május

2020. június

2020. július

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2019. augusztus

 

A vércsék meghálálták erőfeszítéseinket

 

Még tavaly ősszel közel 100 db új műfészket helyeztünk ki a vércsék számára, így tavasszal már 714 odú várta költésre a madarakat. Az odúfoglaló vörös vércsék száma idén látványosan gyarapodott, és ennek a gyarapodásnak a mértéke még bennünket is meglepett. A tavalyi 82 párral szemben idén 188 pár költését kísérhettük figyelemmel, ami 129,3%-os növekedést jelent. Odút foglalt még 8 pár erdei fülesbagoly is. Érdekesség, hogy 5 odúban a vércsék a fiókák kirepülése után másodszor is költésbe kezdtek, ami a pocokgradációval hozható összefüggésbe. A májusi esős időjárás azonban nem kedvezett a madaraknak. A vércsék 69 költése (35,8%) bizonyult eredménytelennek, de a 124 sikeres költés során még így is 546 fióka repült ki, ami több mint kétszerese a tavalyinak. A kirepülő fiókák száma a 2005-ös kezdetektől számítva így már 1537-re nőtt.

 

  1. ábra: A műfészkekből kirepülő vörösvércse-fiókák száma Baranya megyében

 

Kevesebb fecske

 

Az idén 8 baranyai településen végeztünk fecskeszámlálást, de ezek közül csak 7 esetben volt összehasonlítási lehetőségünk a tavalyi eredményekkel (Basal, Helesfa, Martonfa, Molvány, Somogyapáti, Somogyhatvan, Újpetre). Ezen a 7 településen némileg csökkent a fészkelő párok száma. A füsti fecskék állománya a tavalyi 234 párról 218 párra (-6,8%), a molnárfecskéké 246 párról 243 párra (-1,2%) esett vissza. A csökkenés a füsti fecskék esetében 5, a molnárfecskéknél csak 3 községet érintett.

Romonya belterületén idén az alapfelmérésre került sor. Itt 34 pár füsti fecske és 40 pár molnárfecske alkotta a helyi költő állományt.

 

  1 kép: Pihenő molnárfecskék (Fotó: Völgyi Sándor)

 

Akadálymentes Turizmus Nap és Ökofesztivál

 

A Gyeregyalog.hu Egyesület, az Orfűi Turisztikai Egyesület és a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter harmadik alkalommal szervezi meg a rendezvényt a fogyatékkal élők számára szeptember 7-én 10.00 -16.00 óra között az orfűi Medvehagyma Házban és a Szigeten. Az akció ezúttal a hatodik Ökofesztivállal is ötvöződik, tehát sok színes program várja az érdeklődőket. Saját standunkon szívesen látunk mindenkit, aki szeretne többet megtudni a madarakról és a természetről. Minden korosztály számára kínálunk kreatív feladatokat a madárrajzok színezésétől kezdve a puzzleig, a mesterséges fészekodú összerakásától a madaras kártyázásig. Aki úgy érzi, hogy már sokat tud a madarakról, az próbára teheti tudását madaras totók kitöltésével. A helyes megfejtőket könyvjelzőkkel, matricákkal és kiadványokkal jutalmazzuk

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor