Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2019. március

2019. április

2019. május

2019. június

2019. július

2019. augusztus

2019. szeptember

2019. október

2018. november

2019. december

2020. január

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2019. február

 

Téli madárhiány

 

A tél folyamán szinte naponta kaptunk telefonhívásokat a madarak etetésével foglalkozó természetbarátoktól. Mindenki arról panaszkodott, hogy a korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb madár jár az etetőkre. Helyenként mutatóba is alig akadt cinege, és a pintyfélék sem jelentkeztek nagyobb számban. Sokan aggodalmukat fejezték ki, és kedvenceik hiányával kapcsolatban kértek felvilágosítást. Többen a madarak tömeges pusztulását feltételezték, de erről azonban szó sincs!

A költőző madarak számára a vonulás mindig kockázatot jelent, amit igyekeznek minimalizálni. Különösen a rövid távú vonuló fajok esetében gyakran előfordul, hogy kedvező feltételek mellett ősszel is helyben maradnak, vagy csak kisebb kóborlásokat végeznek. Jó bogyó- és magtermés esetén megfelelő mennyiségű táplálék áll rendelkezésükre még a tél kritikusabb időszakaiban is, ezért költőterületükön egész évben kitartanak. A téli madárhiánynak valószínűleg ez volt a legfőbb oka.

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson már a tavaly októberi fogási eredmények is jelezték a cinegék és pintyek elmaradását, amit a téli hétvégi gyűrűzések még markánsabban igazoltak. December elejétől február végéig mindössze 401 madarat jelöltünk, ami alig 20-25%-a a korábbi évek átlagos gyűrűzési eredményeinek. A téli madárhiányt tehát a tudományos célú adatgyűjtés egzakt módon is bizonyította.

Mindezek ellenére reméljük, hogy a madárbarátoknak nem szegi kedvét az események ilyen módon történő alakulása, és a következő teleken is töretlen lelkesedéssel etetik majd a madarakat. Biztosra vesszük, hogy még sok örömük telik benne.

 

Jól kezdtek a rétisasok

 

A rétisas a legkorábban költő madárfajaink egyike. Az öreg madarak gyakran már januárban a tojásokon kotlanak, de a párok zöménél csak februárban kezdődik a költés. A fiatal madarak esetében a költéskezdet március közepéig is kitolódhat.

A hónap folyamán ellenőriztük az összes ismert fészket, ezért pontos rálátásunk van a fejleményekre. A februári enyhe időjárás meghozta a sasok családalapítási kedvét. Eddig 35 fészekben figyeltünk meg kotló madarakat, de ez a szám március közepéig remélhetőleg még tovább nő. Idén legalább 46-48 pár fészkelésére számítunk a megyében. Ebbe beletartoznak a fészket foglaló, de ténylegesen nem költő párok is.

Az elmúlt félévben a sasok 10 váltófészke semmisült meg. A madarak a legtöbb helyen új fészket építettek. Jelenleg 72 fészket tartunk folyamatos megfigyelés alatt.

 

  1. kép: Leesett sasfészek (Fotó: Bank László)

 

Szarvaskaland

 

Egyik önkéntesünk nem mindennapi élményéről tájékoztatott bennünket. A hónap közepe táján ragadozómadár fészektérképezést végzett a Kisszentmárton környéki erdőkben. Már jó ideje járta a területet, amikor egy hurokba akadt fiatal szarvasbikára bukkant. Az orvvadászok által kirakott, erős sodronyból készült hurok a bika agancsára tekeredett. A szarvas még jó erőben volt, valószínűleg csak néhány órával korábban került szorult helyzetébe.

Önkéntesünk először maga próbálkozott az állat kiszabadításával, de a szarvas erőteljes védekezése miatt hamar felhagyott a kísérlettel. Ezután a helyi természetvédelmi őrtől kért telefonon segítséget, aki a területileg illetékes vadásztársaságot riasztotta. Viszonylag rövid idő múlva már a helyszínen is volt az egyik hivatásos vadász a társával együtt, akik nem kevés erőfeszítés árán végül megszabadították a szarvast a huroktól. A még mindig jó erőben lévő vad gyors vágtában távozott.

Az olvasó most azt hihetné, hogy minden jó, ha jó a vége, és a történet ezzel befejeződött. Az események azonban másképp alakultak. A szarvas alig ötven méter vágta után hirtelen elvágódott, és az avaron vonaglott. Messziről úgy tűnt, hogy kitörte a nyakát, de szerencsére nem így volt. Mire a szabadítók a közelébe érkeztek, már felállt, és menekülni próbált. Ekkor lehetett észrevenni a nyakára tekeredett újabb hurkot. Ezt már valamivel könnyebben le lehetett szedni róla, és a szarvas végleg visszanyerte szabadságát. A vadászok pedig ezt a hurkot is beszedték, így csökkentve a vadakra leső veszélyt. Ennek a szarvasnak szerencséje volt, mert még élve találtak rá, de vajon hány állat leli halálát keserves kínok között az orvvadászok által? Vajon hány hurok lehet még abban az erdőben?

 

  2. kép: A hurokba akadt szarvasbika (Fotó: Várdaróci Szilárd)
(A felvétel mobiltelefonnal készült)

 

Rövidesen kezdődik a békamentés

 

A tavasz beköszöntével a békák is felébrednek téli álmukból, és elkezdődik a szaporodási ciklusuk. Az erdei békák egy-egy petecsomója már most is látható a még megmaradt tócsákban. Kérdés, hogy a petéknek lesz-e idejük kikelni, hisz a csapadékszegény időjárás miatt ezek a mikro szaporodóhelyek hamar kiszáradnak.

A terelőhálókat rövidesen felállítjuk a békamentések két hagyományos helyszínén, az orfűi és sikondai tavaknál. Ezeken a helyeken a barna varangyok vándorlási útvonalait keresztezik forgalmas közutak. A terelőhálók felállításával meggátoljuk, hogy a varangyok az úttestre jussanak, és a gépkocsik kerekei alatt fejezzék be életüket. A hálók mögött összegyűlt békákat pedig áthordjuk a közutak túloldalán lévő tavakba.

A probléma megoldása egyszerűnek tűnik, a vele járó munka viszont sok, ezért szívesen fogadunk minden segítséget. Aki csatlakozni kíván a mentéshez, keressen bennünket valamelyik elérhetőségünkön!

 

Tavaszi madárgyűrűző tábor

 

Március 10 - április 21 között 19. alkalommal szervezzük meg a hagyományos tavaszi madárgyűrűző tábort a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson. A munkát ezúttal is az ország minden részéből érkező önkéntesek segítik. A résztvevők heti turnusokban váltják egymást, és a gyűrűzés mellett adatokat gyűjtenek a halastavakon átvonuló madarak faji és gyakorisági viszonyairól is.

A táborozási ciklusnak az ad különös hangsúlyt, hogy ősszel lényegesen kevesebb madár vonult át a területen, mint a korábbi években. Kérdés, hogy ez a madárhiány megmutatkozik-e a tavaszi fogási eredményekben? A választ húsvétkor már tudni fogjuk.

 

  3. kép: Az egyik kiépített hálóállás kora tavasszal a sumonyi tavak nádasában (Fotó: Bank László)

Márciusi rendezvények

 

Zöld Családi Nap

 

Március 23-án 9.00-13.00 óra között a Pécsi Kulturális Központ (Pécs, Dr. Veress E. u. 6.) által szervezett hagyományos rendezvényen ezúttal is önálló standdal veszünk részt. Az érdeklődőket a szokásos programokkal (madárrajzok színezése, tesztek, totók kitöltése, memóriajátékok stb.) várjuk.

 

Odúellenőrzés

 

Március 9-én és 23-án 10-12 óra között odúellenőrzésre invitáljuk az érdeklődőket. A Pécsi Kulturális Központ szomszédságában található énekesmadár odútelep ellenőrzését a központtal közös szervezésű akció keretében végezzük. A jelentkezéseket Hutai Viktor (20/576-3908) koordinátor fogadja a megadott időpont előtti napig.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor