Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2019. augusztus

2019. szeptember

2019. október

2018. november

2019. december

2020. január

2020. február

2020. március

2020. április

2020. május

2020. június

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2019. július

 

Fekete gólyák: gyenge költési eredmények

 

A téli fészektérképezések során a fekete gólyák 9 új fészkét találtuk meg, míg a régi fészkek közül 7 semmisült meg. Az új fészkek egy részét tavasszal a gólyák nem foglalták el, ezért az ismert fészkelőpárok száma a tavalyihoz képest mindössze 1 párral növekedett. A fészket foglaló 14 pár közül 3 pár nem rakott tojásokat, további 3 pár költése pedig eredménytelennek bizonyult. A sikeresen költő 8 pár csak 16 fiókát nevelt fel, ami igen gyenge költési eredménynek számít.

Beazonosítottuk további 7 pár revírjét is. Ezt figyelembe véve idén legalább 21 pár fekete gólya fészkelt a megyében.

 

  1. kép: Fekete gólyák (Fotó: Mánfai Bence)

 

Barna kányák: stagnáló állomány

 

A tavalyi 13 fészekkel szemben idén 17 fészekben figyeltünk meg kotló barna kányákat. A növekedés azonban csak látszólagos, a gyarapodás inkább a fészkek jobb felderítettségének köszönhető, hisz a tél folyamán 13 új fészket találtunk, míg a régi fészkek közül csak 6 semmisült meg. A megyei állományt idén is 30 pár körülire becsüljük, ami nem jelent lényeges elmozdulást a tavalyihoz képest.

 

  2. kép: Barna kánya (Fotó: Papp Zoltán)

 

Terjeszkedő füleskuvikok

 

Az alig rigó nagyságú füleskuvik az egyetlen vonuló bagolyfajunk. Az első példányok április közepe táján érkeznek vissza a Szaharától délre eső afrikai telelőhelyeikről, míg az állomány nagy része szeptemberben vonul el. A faj kedveli a lakott területeket, de szívesen megtelepszik a zártkertek elhagyott gyümölcsöseiben és a fás legelőkön is. Faodvakban, ritkábban épületek üregeiben költ. Elfoglalja a számára kihelyezett mesterséges fészekodúkat is.

A fészkelő madárfajokra irányuló községhatáros ponttérképezés során 1988-1999 között főleg a Pécsen és a környékbeli településeken mutattuk ki a füleskuvikok jelenlétét. A költő állomány ebben az időszakban 30-35 pár lehetett. Az elmúlt húsz évben viszont a faj jelentős terjeszkedését figyeltük meg. Napjainkban a Baranyai-dombság csaknem egész területén hallható a baglyok éjszakai füttyögetése. Legnépesebb állományuk a pécsi Kertvárosban él, nemcsak a családi házas körzetekben, hanem a panelépületek környezetében is. Csak itt legalább 20-25 pár fészkel, míg a megyei állomány legalább duplája a húsz évvel ezelőttinek.

A füleskuvik mesterséges megtelepítésével már több mint egy évtizede foglalkozik Babarcon egyik önkéntesünk, aki jelenleg 13 fészekodút gondoz. Ezekből idén négyet foglaltak el a baglyok. Már tradíciónak számít, hogy a nyár közepén egy kisebb túra keretében meggyűrűzzük a fiókákat. Erre a túrára idén július 14-én került sor 20 érdeklődő részvételével. A lakott odúkban 11 fiókára került gyűrű, és sikerült 4 öreg baglyot is elcsípni. Az öreg madarak egyike sem viselt gyűrűt, tehát nem a korábbi években meggyűrűzött fiókák tértek vissza költeni a területre.

 

  3. kép: Az egyik meggyűrűzött füleskuvik-fióka (Fotó: Treitz Tamás)

 

Ismét sikeresen költöttek a békászó sasok

 

A faj egyetlen ismert baranyai revírjében két váltófészek található. Ezek közül ismét azt a fészket foglalták el a sasok, amelyben tavaly is költöttek. Költésüket még a májusi esőzések sem zavarták meg. Ezúttal is sikeresen felnevelték fiókájukat.

A békászó sasok az esetek döntő többségében csak egyetlen fiókát nevelnek fel. Örvendetes és egyben a pár rátermettségének bizonyítéka, hogy az utolsó nyolc költésük eredményes volt.

 

Elkezdődött a nyári madárgyűrűző tábor

 

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson július 28-án kezdődött el a hagyományos nyári madárgyűrűző tábor. Sorrendben ez már a 39. a táborozások történetében. Az idei ciklus eredményeit kíváncsian várjuk, mert a tavaly nyári és a tél-tavaszi gyűrűzések során a korábbiaknál jóval kevesebb madarat gyűrűztünk. Idén valószínűleg nem fogunk rekordokat döntögetni már csak azért sem, mert a tartós csapadékhiány miatt a tél végén nem tudták feltölteni a tavakat. A vízpótlásra csak a májusi esőzések adtak lehetőséget, de valószínűleg ez már későnek bizonyult. A nádasok gémtelepei addigra már elnéptelenedtek, és a nádi énekesek többsége is más vizes élőhelyet választott költésre. Augusztus közepétől kezdve a vonulás intenzívebbé válásával azonban még bármi megtörténhet, rendületlenül bízunk a jó fogási eredményekben.

 

  4. kép: Erdei szürkebegy a hálóban (Fotó: Trefeli Alexandra)

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor