Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2019. július

2019. augusztus

2019. szeptember

2019. október

2019. november

2019. december

2020. január

2020. február

2020. március

2020. április

2020. május

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2019. június

 

A vörös kányák legjobb éve

 

A tavasz folyamán a vörös kányák 3 régi revírben is új fészket építettek, de ezeket szerencsére sikerült megtalálnunk. Egy pár eltűnt a régi revírjéből (fészküket rétisasok építették tovább), viszont az egyik téli gyülekezőhelyen egy új pár fészkére bukkantunk. Az ismert költő párok száma a tavalyihoz képest nem változott, ismét 6 pár költését kísérhettük figyelemmel. Az összes költés eredményesnek bizonyult, a fészkekben összesen 12 fiókát neveltek fel a szülőmadarak (2x1, 2x2, 2x3). Ennyi fióka még egyszer sem repült ki a kányák 1990. évi visszatelepedése óta.

Az ismert fészkeken kívül még további 4 helyen valószínűsíthető a kányák költése. Ez alapján a megyei állományt idén is 10 párra becsüljük.

 

  1 ábra: A vörös kányák kirepülő fiókáinak száma Baranya megyében 2003-2019 között

 

Már elkezdődött a gólyafelmérés

 

Magyarországon ötévente végezzük a fehér gólyák egész országra kiterjedő felmérését, míg a közbenső években csak a mintaterületeken (pl. Baranya megye) kísérjük figyelemmel a költő állomány változását. Országos számlálás utoljára 2014-ben volt, így idén ismét Magyarország teljes területét lefedő felméréssel becsüljük meg a fészkelő párok számát, és rögzítjük a költési eredményeket.

A gólyák többsége már márciusban fészket foglalt, és a párok egy része április elején költésbe kezdett. Ez miatt Baranyában a szokásosnál néhány nappal korábban kezdtük a számlálást. Az előzetes adatok alapján biztosra vehető, hogy a megyei állomány kismértékben növekedett a tavalyihoz képest. A fiókák száma viszont az átlagosnál kevesebbnek ígérkezik, mert a májusi esőzések során viszonylag sok költés ment tönkre. A végleges eredményekről októberi hírlevelünkben számolunk be.

 

  1. kép: Új fészket építő gólyák (Fotó: Bank László)

 

Madárleltár

 

A hónap folyamán befejeztük a 2018. évi madárfaunisztikai adatok rendszerezését. Önkénteseink tavaly 3357 jelentést küldtek be számítógépes nyilvántartásunk számára. A jelentések összesen 25 528 adatot tartalmaztak.

A terepbejárások 214 település közigazgatási területét érintették. A felmérések során 210 madárfajt figyeltünk meg a megyében. A bajszos poszáta és a törpesármány első ízben fordult elő. A megfigyelt madarak összes száma 1 191 503 példány volt.

A megyében ritkának számító fajok közül az alábbiak kerültek távcsöveink elé: csigaforgató, énekes hattyú, kis hattyú, vörösnyakú lúd, vörös ásólúd, örvös bukó, fekete sas, lócsér, réti fülesbagoly, szalakóta, fenyőszajkó, örvös rigó, keresztcsőrű, hósármány.

 

  2. kép: Iszapban szedegető kis lile (Fotó: Völgyi Sándor)

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor