Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2019. április

2019. május

2019. június

2019. július

2019. augusztus

2019. szeptember

2019. október

2019. november

2019. december

2020. január

2020. február

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2019. március

 

Örömteli gólyahírek

 

Az első gólya március 5-én érkezett meg a megyébe. A madár a vásárosdombói fészken pihente ki a hosszú út fáradalmait. Ezt követően március 9-én Sásdon, egy nappal később pedig Hidason figyeltünk meg egy-egy átvonuló példányt.

 

  1. kép: Kéményen pihenő gólya (Fotó: Bank László)

 

A madarak jelentősebb beáramlása március 17-től kezdődött. A délies szeleknek köszönhetően néhány nap alatt a gólyák megyeszerte sok fészket foglaltak el. Különösen az Ormánságban volt szembetűnő a megjelenésük, de Kölked, Mohács és Villány térségében is szép számmal akadtak visszaérkezők. Március 23-án Csányoszróban már 4 fészket tataroztak a párok, és Sellyén is 3 fészket foglaltak el. Néhány nappal később Mattyon és Oldon már az összes fészken (3-5) párban álltak a madarak. Március 25-én a délben érkező hidegfront kissé visszafogta a vonulási kedvet, de a hónap utolsó napjaiban a gólyalakta települések nagy részében már a fészkeiken kelepeltek a tavasz piros csőrű hírhozói.

A fekete gólyák első példányát a sumonyi halastavak egyik leeresztett tóegységén kaptuk lencsevégre március 11-én. A következő napokban egy-egy vonuló vagy már az erdei fészkelőhelyek közelében tartózkodó magányos madarat több helyen is megfigyeltünk (Kölked, Páprád, Szalatnak, Szaporca). A hónap vége felé néhány példány már a fészkén tartózkodott.

 

  2. kép: Az egyik sumonyi tóegységen szedegető fekete gólya nagy kócsagok társaságában (Fotó: Papp Zoltán)

 

Összességében elmondható, hogy a meleg periódusokkal váltakozó márciusi időjárás igen kedvezően hatott a gólyák vonulására. A fészkelő állomány 70-80%-a tért vissza eddig, ami az utóbbi 20 év legjobb márciusi állapotának tekinthető. Minden remény megvan arra, hogy idén növekedni fog a költő párok száma.

 

Az első fecskék

 

Fecskékkel a hónap folyamán még csak elvétve találkoztunk. Az első két molnárfecskét március 17-én Babarcon figyeltük meg, majd 8 nappal később Márokon mutatkozott egyetlen példány. Három nap múlva Villányban már 2 molnárfecske vadászgatott. Az első füsti fecskéket március 21-én Pécsen, a málomi városrészben (1 pld.) és a sumonyi halastavakon (3 pld.) láttuk. A halastavak nádasaiban a következő napokban már kisebb csapatok (9-50 pld.) éjszakáztak. A hónap utolsó hetében szórványosan már több településen is megjelentek a fecskék (Botykapeterd, Sásd, Szaporca, Szentdénes, Villány környéke), de számuk nem volt jelentős (1-4 pld.).

 

  3. kép: Füsti fecske villanydróton (Fotó: Laczik Dénes)

 

Természetvédelmi kezelés?

 

Még 1937-ben történt, hogy a Gyűdi Legeltetési Társulat a helyi lakosok összefogásával hársfasorokat telepített a máriagyűdi Kossuth Lajos és Járó Péter utcában. Tették mindezt azért, hogy a vonattal érkező zarándokok rendezett környezetben haladhassanak a Boldogasszony-kegytemplomig. A fasorok azóta meghatározó részeivé váltak az utcaképnek. Ennek is köszönhető, hogy a Baranya Megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága 1979-ben helyi jelentőségű természetvédelmi értékké nyilvánította a fasorokat. A határozatban csupán annyit írtak elő, hogy a „hiányzó egyedeket hársfákkal kell pótolni”.

A rendszerváltást követően számos korábbi jogszabály érvényét vesztette, s emiatt a helyi jelentőségű természetvédelmi területek és értékek védettsége is megszűnt. Az Alkotmánybíróság azonban előírta az önkormányzatoknak a védetté nyilvánítási eljárás újbóli lefolytatását. Az ún. dereguláció során a siklósi önkormányzat 2007-ben védetté nyilvánította a fasorokat, de kihagyta belőle a Járó Péter utcai fákat. Tudomásunk szerint az önkormányzat külön természetvédelmi kezelési tervet nem készített a fasorokra vonatkozóan, holott ezt a jogszabály kötelező érvénnyel írja elő.

A Kossuth utcában lakók többsége szívén viselte a fák sorsát, ezért érte őket vártatlanul, hogy a Városgondnokság a fák „metszését”, azaz a lombkorona durva megcsonkítását tervezi. Miután ez február végén kitudódott, jelentős indulatokat kavart a helyiek körében, ezért az önkormányzat sebtében lakossági fórumot hívott össze március 1-re. Az érintettek aznap kapták kézhez a fórumról szóló értesítést, ezért egy részüknek nem volt lehetőségük részt venni rajta. Így érdemben nem tájékozódhattak a tervekről, és véleményüket sem mondhatták el. A fórum összehívásának ezért nem volt sok értelme már csak azért sem, mert a fasorok megcsonkítására vonatkozó döntés már korábban megszületett, és a kivitelező felkészült a munkálatok elvégzésére. A fórumot követően ez néhány napon belül meg is történt, a Kossuth utcában álló összes fát durván lecsonkolták.

 

  4 kép: A lecsonkolt fasorok déli része (Fotó: Bank László)

 

Azt nem lehet tudni, hogy ez a természetvédelminek aligha nevezhető beavatkozás milyen szakvélemény alapján valósult meg. A fák egészségesek voltak, élősködő fagyöngy nem támadta meg őket, a száradás jeleit nem mutatták. Ha esetleg itt-ott az ágak nyesésére, eltávolítására lett volna szükség, az kíméletesebben is megoldható lett volna. A fákon élő és időnként túlzottan elszaporodó élősködők (pl. levéltetvek) ellen pedig kíméletes permetezéssel megfelelő eredményt érhettek volna el.

Az eset kapcsán számos kérdés merül fel. Az egyik legfontosabb, hogy egy védett fasor esetében megengedhető-e ilyen mértékű durva beavatkozás? Mennyire felelősen gondolkodnak azok a döntéshozók, akik csak a csonkolásban látták a fák „megmentésének” lehetőségét? Mennyire fontos a döntéshozóknak az értékekhez érzelmileg is kötődő lakosok érdemben történő tájékoztatása, véleményük figyelembe vétele?

A lakosoknak sok lehetősége nem maradt. Képviselőik egy memorandumot fogalmaztak meg az önkormányzati testület számára, melyben nehezményezték az ügyben folyó eljárás módját, és a későbbiekre vonatkozó kéréseiket adták elő. Ehhez mellékelték azt az aláírásgyűjtő ívet is, amit a Kossuth utcában élők döntő többsége ellátott kézjegyével. Kéréseik vajon megértésre találnak?

 

  5. kép: A lecsonkolt fasorok északi része (Fotó: Bank László)

 

Áprilisi rendezvények

 

XVI. Orfűi Medvehagyma Fesztivál

 

Április 13-14-én 10-20 óra között a Muskátli Vendéglő és Kemencés Udvar ad otthont az egészséges életmódot hirdető rendezvénynek, melyen finom ételekkel, szórakoztató programokkal várják a kikapcsolódásra vágyó érdeklődőket. A rendezvényen önálló standdal veszünk részt. A felnőtteket és gyerekeket a hagyományos programokkal (madárrajzok színezése, tesztek, totók kitöltése, memóriajátékok, odúösszerakás stb.) várjuk.

 

Föld Napja

 

Április 13-án 10-16 óra között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ismét Föld Napja rendezvényt szervez Pécsett. A szokásos tettyei helyszínen intézmények és civil szervezetek is bemutatkoznak. A fő cél a környezettudatos életmód népszerűsítése, a természet- és környezetvédelem fontosságának kihangsúlyozása. A rendezvényen önálló standdal jelenünk meg, amely egyben pecsétgyűjtő állomásként is szolgál. A játékban résztvevőknek ugyanis az egyes szervezetek standjainál különböző feladatokat kell megoldaniuk, ahol a helyes megoldásokat pecséttel igazolják. A megmérettetést vállalók a pecsétgyűjtő lapokat az információs sátornál leadva részesülnek az intézmények és szervezetek által felajánlott jutalmakban.

 

  6. kép: Standunk a Föld Napján 2018-ban (Fotó: Horváth Imréné)

Odúellenőrzés

 

Április 6-án 9-11 óra között ismét odúellenőrzésre várjuk az érdeklődőket. A Pécsi Kulturális Központ szomszédságában található énekesmadár odútelep ellenőrzését a központtal közös szervezésű akció keretében végezzük. A jelentkezéseket Hutai Viktor (20/576-3908) koordinátor fogadja a megadott időpont előtti napig.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor