Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2019. október

2019. december

2020. január

2020. február

2020. március

2020. április

2020. május

2020. június

2020. július

2020. augusztus

2020. szeptember

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2019. november

 

Gyöngybaglyok csúcsközelben

 

A templomtornyokba kihelyezett költőládákban tavaly több mint egyharmaddal kevesebb gyöngybagoly költött az előző évihez képest. Akkor úgy gondoltuk, hogy a kemény télvégi időjárás tizedelte meg az állományt. A költési eredmények is átlag alattiak voltak, ezért idén az enyhe tél ellenére sem reménykedtünk a költő párok számának látványos növekedésében.

Az élet szerencsére ránk cáfolt! A költési időszak kezdetéig kirakott 155 ládából 90 db-ot (58,1%) foglaltak el a madarak. Összesen 72 pár gyöngybagoly, 20 pár macskabagoly és 2 pár vörös vércse költését követhettük nyomon. A macskabaglyok fiókáinak kirepülése után ezúttal 4 költőládát foglaltak el a gyöngybaglyok is.

A fészkelő gyöngybaglyok száma a tavalyihoz képest 25 párral (+59,5%) nőtt. Mindez azt jelzi, hogy tavaly lényegesen kisebb lehetett a baglyok pusztulásának aránya, mint amit a rideg statisztika mutatott. A párok többsége túlélte a zord időszakot, de a madarak a tél végére már annyira legyengültek, hogy utódnevelésre nem maradt erejük.

Idén az enyhe télnek köszönhetően a gyöngybaglyok többsége átlagosan egy hónappal korábban, már március elején költésbe kezdett. Így bőven maradt idő a második költésekre is. Összesen 37 pár költött (51,4%) kétszer, ami a második költések arányát tekintve rekordot jelent. Kuriózumnak számít, hogy az egyik pár két sikertelen kísérlet után harmadszor is költött, melynek eredményeként végül sikeresen reptetett fiókákat.

A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően tudjuk, hogy a baglyok az első költések során átlagosan 7,0 db, a második költések esetében 9,2 db tojást raktak. A kelési siker az első költéseknél 81,6%-os, a második költéseknél 83,3%-os volt. A kikelt fiókák 74,9%-a, ill. 85,4%-a repült ki. A sikeres költéseknek köszönhetően 528 fióka hagyta el a költőládákat, ami 150,2%-kal több, mint tavaly.

A magas fiókaszám különösen a második költéseket jellemezte. A szülőmadarak egy-egy esetben még 10-11 fiókát is felneveltek. A költési siker részben a jelentős pocokgradációval függ össze, hisz elegendő mennyiségű zsákmányállat állt a baglyok rendelkezésére a fiókák etetéséhez. Ugyanakkor a második költések zöme már szeptember végére befejeződött, ezért a fiókanevelés időszaka - néhány kivételtől eltekintve - nem nyúlt át a csapadékosabb október- novemberi időszakra.

A kirepült fiókák száma megközelíti a 2002. évi rekordot. Akkor 547 fiókát neveltek fel a gyöngybaglyok, viszont 95 pár produkálta ezt az eredményt. A kirepült fiókák fészekaljankénti átlagszámát tekintve (4,8 pld.) az idei év mindenképpen csúcsnak számít.

A ládafoglaló macskabaglyok és a kirepülő fiókák száma is újabb rekordot jelent. A faj 20 költéséből mindössze kettő volt eredménytelen. A szülőmadarak összesen 62 fiókát neveltek fel. A vörös vércsék költései sajnos idén sem voltak sikeresek.

Összességében elmondható, hogy a baglyok idén kiváló költési eredményt produkáltak. Védelmi programunk 1987-es kezdetek óta most már 5798 gyöngybagolyfióka (1415 költés), 813 macskabagoly-fióka (319 költés), 17 vörösvércse-fióka (8 költés) és 5 kuvikfióka (1 költés) repült ki a költőládákból.

 

  1. ábra: A gyöngybagolyköltések és a kirepült fiókák száma 1995-2019 között

 

Sumonyi gyűrűzési eredmények

 

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson véget ért a 39. Nyár-őszi Madárgyűrűző Tábor, amely július 28-től kezdve november 3-ig folyamatosan működött. A munkát az ország különböző részeiből érkezett 127 önkéntes segítette. A gyűrűzési bemutatókon 547 érdeklődőt fogadtunk.

A csapadékszegény téli időjárás miatt a tavakat csak májusban töltötték fel, ezért a korán költő fajok fészkelési lehetőségei jelentősen csökkentek a tórendszer területén. A nádasban kiépített hálóállásainkban még ennek ellenére is jó madárfogás volt. Összesen 77 madárfaj 9382 példányát jelöltük meg. Ezzel a Sumonyban gyűrűzött madarak száma a kezdetektől számítva 469 022 példányra emelkedett. Az öt legnagyobb példányszámban jelölt faj: füsti fecske 3907 pld, foltos nádiposzáta 1191 pld, cserregő nádiposzáta 957 pld, barátposzáta 561 pld, vörösbegy 436 pld. Hálóba került még 9 külföldi gyűrűs (cseh, lengyel, svéd, szerb, szlovák) és 155 régi magyar gyűrűs madár is. A rendszeres terepbejárások alkalmával a tórendszeren és környékén 167 madárfaj jelenlétét mutattuk ki.

 

Svédországban jelölt nádiposzáta Sumonyban

 

Szeptember 21-én egy Svédországban jelölt fiatal foltos nádiposzátát fogtunk Sumonyban. Az adategyeztetést követően derült ki, hogy a madarat 17 nappal korábban a Kvismaren nevű településen gyűrűzték Sumonytól 1479 km távolságra. A madár a gyűrűzés napján még csak 11,6 grammot nyomott, míg Sumonyban már 13,4 gramm tömegű volt. Feltételezhető, hogy a vonulás megkezdése előtt egy darabig még Svédországban tartózkodott, vagy egy közbenső állomáson pihent huzamosabb ideig, majd Sumonyban használta ki a jó időt kondíciójának javításához. A madár tömeggyarapodása erre enged következtetni.

 

  2. ábra: A Sumonyban ellenőrzött foltos nádiposzáták külföldi gyűrűzési helyei

 

Téli madárgyűrűzés

 

November utolsó napján már a 20. évadja kezdődik a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson a téli gyűrűzéseknek. A telelő madárállományok monitorozását ezúttal csak kéthetente végezzük, majd március 15-től kezdve április 19-ig folyamatos táborozás keretében vizsgáljuk a madarak tavaszi vonulását. A téli programok egy-egy alkalommal péntek délutántól vasárnap estig tartanak. Az érdeklődők a részvételi lehetőségekről bővebbet a honlapunk „Eseménynaptár” menüpontjában olvashatnak.

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor