Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2020. július

2020. szeptember

2020. október

2020. november

2020. december

2021. január

2021. február

2021. március

2021. április

2021. május

2021. június

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2020. augusztus

 

Szárnyaló vércsék

 

Március elejéig újabb 58 műfészek kihelyezésével bővítettük a vörös vércsék fészkelési lehetőségeit, így Baranyában már 772 odú várta költésre a madarakat. Az odúfoglalási arány (33,5%) minden eddiginél magasabb volt. A 259 lakott odúban 234 pár vörös vércse és 30 pár erdei fülesbagoly tojásrakását figyeltük meg. A bagolyfiókák kirepülése után ezúttal 5 odúban telepedtek meg vércsék is. Érdekesség, hogy 3 odúban a vércsék kétszer is költöttek.

Az odúfoglaló vércsepárok száma 24,5%-kal haladta meg a tavalyit. A 169 eredményes költés során 763 fióka repült ki, ezzel a kirepülő fiókák száma a 2005-ös kezdetektől számítva 2300-ra emelkedett.

 

  1. kép: Vércsefiókák az egyik költőodúban (Fotó: Bank László)

Kicsivel több fecske

 

Ebben az évben 9 baranyai településen végeztünk fecskeszámlálást. A tavalyi adatokkal való összehasonlításra azonban csak 8 mintavételi hely esetében volt lehetőségünk (Basal, Helesfa, Martonfa, Molvány, Romonya, Somogyapáti, Somogyhatvan, Újpetre). A felmért községekben némileg nőtt a fészkelő párok száma. A füsti fecskék állománya a tavalyi 249 párról 271 párra (+8,8%), a molnárfecskéké 283 párról 305 párra (+7,8%) emelkedett. A gyarapodás a füsti fecskék esetében csak 4, míg a molnárfecskéknél 5 községet érintett.

Köblény belterületén idén az alapfelmérésre került sor. Itt 50 pár füsti fecske és 19 pár molnárfecske alkotta a helyi költő állományt.

 

  2. kép: Frissen kirepült füstifecske-fióka (Fotó: Bank László)

Kirepült az egyetlen békászósas-fióka

 

A faj egyetlen ismert baranyai költőhelyén tavasszal a sasok ismét a 2008-ban épült régi fészket foglalták el. A már több éve nem használt másik fészkük teljesen lepusztult, csak néhány gally jelzi az egykori fészek helyét. A sasok költése idén is sikeresnek bizonyult. A szülőmadarak ezúttal is 1 fiókát neveltek fel.

A békászó sas Baranya legritkább fészkelő madárfaja. Az utóbbi 25 évben csak néhány alkalommal fordult elő, hogy 2 pár is költött a megyében. A faj országos állománya is kicsi, mindössze 40-50 párra becsülhető. Korábban még a síkvidéki területeken is akadtak fészkelő párok, de napjainkban a középhegységek és a hegylábi területek kivételével már sehol sem költ.

 

Madárleltár

 

A hónap folyamán befejeztük a 2019. évi madárfaunisztikai adatok rendszerezését. Önkénteseink tavaly 3324 jelentést küldtek be számítógépes nyilvántartásunk számára. A jelentések összesen 24 034 adatot tartalmaztak.

A terepbejárások 207 baranyai település közigazgatási területét érintették. A felmérések során 208 madárfaj előfordulását bizonyítottuk. A megfigyelt madarak összes száma 2 370 340 példány volt.

A megyében ritkának számító fajok közül az alábbiak kerültek távcsöveink elé: füles vöcsök, énekes hattyú, kis hattyú, vörösnyakú lúd, mandarinréce, fakó rétihéja, parti lile, kis póling, gulipán, szerecsensirály, kis csér, kis légykapó, kis őrgébics.

 

  3. kép: Bütykös ásóludak a sumonyi halastavakon (Fotó: Papp Zoltán)

Sumonyi foltos nádiposzáta Líbiában

 

A hónap folyamán kaptunk hírt egy Sumonyban jelölt foltos nádiposzáta líbiai megkerüléséről. A madarat 2019.08-10-én gyűrűztük meg fiatal korban, és 2020.08.04-én fogták be ismét Tobrukban. A két hely közötti távolság 1641 km, az eltelt idő 360 nap. A megkerülés érdekessége, hogy más állatok befogására szolgáló csapdába került (egyéb részletet nem ismerünk), és abból kiszabadítva nyerte vissza szabadságát.

Az adat jól illeszkedik a foltos nádiposzáták vonulásával kapcsolatos eddigi képbe. Az öreg madarak már igen korán, július-augusztusban elhagyják a fészkelőhelyeket, míg a fiatalok zöme augusztus második felétől kezdve kel útra, és a vonulások októberig is elhúzódik. A Sumonyban jelölt fiatal madár tavaly még Közép-Európában tartózkodott augusztus első harmadában. Idén viszont, mint költő (öreg) madár ugyanebben az időpontban Észak-Afrika partjainál élvezte a nyarat, tehát jóval korábban kelt útra, mint a születési évében.

 

  1. ábra. A Sumonyban jelölt foltos nádiposzáták külföldi megkerülésének helyei

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor