Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2020. január

2020. március

2020. április

2020. május

2020. június

2020. július

2020. augusztus

2020. szeptember

2020. október

2020. november

2020. december

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2020. február

 

Sumonyi madár a 7 milliomodik

 

A Madárgyűrűzési Központ számítógépes nyilvántartásában január végén rögzítették a Magyarországon gyűrűzött 7 milliomodik madár adatait. A szerencsés véletlennek köszönhetően ez a madár a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson jelölt zöldike volt. Ebből a fajból az állomás 40 éves fennállása alatt 11.881 példány fogtunk be.

Érdekesség, hogy a rendszerben rögzített 6 milliomodik madarat is Sumonyban gyűrűztük. Akkor egy fenyőpinty adatai kerültek be a nyilvántartásba.

 

  1. kép. Befogott zöldike Sumonyban (Fotó: Trefeli Alexandra)

 

Gyors nádiposzáták

 

A madárgyűrűzés - sok egyéb információ mellet - az egyes fajok vonulási sebességével kapcsolatban is értékes adatokat szolgáltat abban az esetben, ha a madár a gyűrűzést követően rövid idő alatt ismét kézre kerül. Tavaly ősszel két ilyen sumonyi vonatkozású foltos nádiposzáta is akadt. Az egyik példányt Szabadegyházán jelölték 2019.09.08-án, és 2 nap múlva Sumonyban fogtuk be újra. A két hely egymástól való távolsága 140 km. A másik példányt Sumonyban gyűrűztük 2019.09.27-én, és 3 nap múlva a Kis-Balaton mellett, a fenékpusztai gyűrűzőállomáson került ismét a hálóba. Az adat érdekessége, hogy ez a madár az eredeti vonulási iránytól eltérve északnyugat felé kalandozott el közel 100 kilométert.

A két madár adatát azonban jóval felülmúlja a hazai sebességrekorder. Egy korábban Svédországban jelölt foltos nádiposzátát ugyanis 7 nap múlva fogtak be újra Magyarország területén. Naponta közel 250 km távolságot tett meg.

 

  2. kép: Foltos nádiposzáta (Stölkler Nándor)

 

Lesz-e mit menteni?

 

Ha március, akkor békamentés! Rövidesen felállítjuk a terelőhálókat az orfűi és sikondai tavak melletti forgalmas közutak mentén. A téli álmukból felébredő és a szaporodóhelyekre igyekvő barna varangyok közül sok pusztulna el az autók kerekei alatt, ha nem gátolnánk meg az úttestre való jutásukat. A hálók mögött összegyűlt békákat pedig áthordjuk a tavakba, így minimalizálható a veszteség.

Az utóbbi évek drasztikus populációcsökkenése miatt aggódva várjuk, hogyan alakul idén a helyzet. Az enyhe tél kedvező volt a békák túlélése szempontjából, ami némi reményre ad okot, de ennek ellenére sem valószínű, hogy a két helyszínen a 10-15 évvel ezelőttihez hasonló többezres békatömeggel találkozzunk. De cáfoljon ránk az élet!

 

Tavaszi madárgyűrűzés

 

Március 15 - április 19 között 20. alkalommal szervezzük meg a hagyományos tavaszi madárgyűrűző tábort a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson. A téli hétvégi akciók során a tavalyinál lényegesen több madarat gyűrűztünk meg, ezért bizakodással várjuk a táborkezdést annál is inkább, mert a tavak vízzel való feltöltése csaknem teljesen befejeződött. Ez kedvező feltételeket teremt a vonuló nádi énekesmadarak számára is.

A munkát főleg baranyai önkéntesek segítik, de a Dunántúl más területeiről és a fővárosból is érkeznek érdeklődők. A résztvevők a gyűrűzés mellett távcsöves terepbejárásokat is végeznek. A megfigyelések során kapott adatok a halastavakon átvonuló nagyobb testű madarak faji és gyakorisági viszonyairól adnak megközelítően pontos képet.

 

  3. kép: A sumonyi nádas már várja lakóit (Fotó: Bank László)

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor