Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2020. augusztus

2020. szeptember

2020. október

2020. november

2020. december

2021. január

2021. február

2021. március

2021. április

2021. május

2021. június

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2020. július

 

Fekete gólyák: folytatódott a rossz költési sorozat

 

A téli fészektérképezések során a fekete gólyák 5 új fészkére bukkantunk, míg a régi fészkek közül 7 semmisült meg. A váltófészkekkel együtt jelenleg 25 fészek adatai szerepelnek nyilvántartásunkban. A gólyák a tavaszi visszaérkezésük során 15 fészket foglaltak el. Sajnos a költések csaknem fele meghiúsult, és a sikeresen költő 8 pár is mindössze 21 fiókát nevelt fel. Ez a közepesnél gyengébb költési eredménynek számít.

A már öt éve tartó rossz költési sorozat tehát nem szakadt meg, de ez egyelőre még nem vonta maga után a költő párok számának csökkenését. A beazonosított olyan revíreket is figyelembe véve, ahol a fészkek pontos helyét még nem ismerjük, továbbra is 20-25 párra becsüljük a megyei állományt.

 

  1. ábra: A fekete gólyák kirepülő fiókáinak száma 1996-2020 között Baranya megyében

Kissé csökkent a barna kányák száma

 

A téli fészektérképezések során a barna kányák 9 új fészkét találtuk meg. A régi fészkek közül viszont 11 megsemmisült, 1 fészket pedig ezúttal vörös kányák foglaltak el. A nyilvántartásunkban szereplő 23 fészek közül 16-ban figyeltünk meg kotló madarakat, ami 1 párral marad el a tavalyitól. A beazonosított további revírekkel együtt 25-27 párra becsüljük a megyei állományt.

 

  1. kép: Barna kánya (Fotó: Bank László)

Újra fiókákat nevelt a bogdásai "ősanya"

 

A bogdásai római katolikus templom tornyába kihelyezett költőládában gyűrűje alapján ismét azonosítottuk azt a tojó gyöngybaglyot, amely 2018 óta itt költ. A madár szelídségével tűnik ki fajtársai közül. Eddig 12 alkalommal fogtuk be a költőládában minden nehézség nélkül. A már legalább 11 éves "ősanya" (2010-ben gyűrűzték Csurgón öreg madárként) párjával együtt 2018-ban 7, 2019-ben 8 fiókát nevelt fel. Idén kissé csökkent a pár vállalkozási kedve, mert csak 3 fiókáig jutottak. De hát ez is több a semminél!

 

Ismét madárgyűrűzés Sumonyban

 

Tavasszal a járványhelyzet miatt félbeszakadt a tavaszi gyűrűzés a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson. Tartottunk attól, hogy a hagyományos nyár-őszi táborunkat sem tudjuk megszervezni, de szerencsére a kormányzati intézkedések ezt lehetővé tették. Az immár 40. évadjába lépő tábort a július 26-án kezdtük el. A lebonyolítás során különös tekintettel vagyunk a táborozás során betartandó járványügyi megelőző szabályokra. Ezt figyelembe véve idén a táborban nem fogadunk sem egyéni, sem csoportos látogatókat. A táborozásban csak az előzetesen regisztrált táborozók vehetnek részt.

Az első napok fogási adatai egyelőre nem sok jóval kecsegtetnek. A csapadékhiány miatt a nádas azon része, ahol az állandó hálóállásaink vannak, csaknem teljesen kiszáradt, ami lényegesen csökkenti a nádi énekesmadarak számát. A problémát fokozza a nagy hőség is, hisz a madarak biztonsága érdekében a nap kritikus időszakában a hálókat össze kell húznunk. A gyűrűzés általában reggel 6-10 és este 18-21 óra között tart. A munka minden nehézség ellenére is zajlik, és mint mindig, most is bízunk a sikeres folytatásban.

 

  2. kép: A sumonyi nádas részlete (Fotó: Bank László)

Ünnepség a Balokányban

 

A Pannónia Rádió, a Pécsi Zöld Kör, a Balokány-ligetért Egyesület és az Ökováros-Ökorégió Alapítvány közösen szervez ünnepséget augusztus 20-án 9-19 óra között a pécsi Balokány-ligetben. A rendezvény célja az államalapítás ünneplése mellett a természeti környezetünk védelmének kihangsúlyozása, az emberek környezeti tudatosságának növelése is. A szervezők ezek ismeretében kínálnak programokat az érdeklődőknek. A rendezvényen önálló standdal mi is megjelenünk, ahol érdekes feladványokkal, játékokkal várunk minden korosztályt.

A rendezvény a járványhelyzet alakulásának függvényében szerveződik, és remélhetőleg a kormányzati intézkedések lehetővé teszik annak lebonyolítását. Biztosra azonban nem lehet menni, ezért részvételi szándék esetén célszerű előzetesen érdeklődni a szervezőknél.

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor