Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2020. július

2020. augusztus

2020. szeptember

2020. október

2020. november

2020. december

2021. január

2021. február

2021. március

2021. április

2021. május

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2020. június

 

Vörös kányák: ugrásszerű állománynövekedés

 

Az év folyamán faj új fészkeinek felderítésére irányuló munkánk igen eredményesnek bizonyult. Összesen 6 új fészket találtunk, s ennek köszönhetően az ismert költő párok száma a tavalyihoz képest csaknem megduplázódott. Összesen 11 pár költését kísérhettük figyelemmel, és ami igazán örvendetes, mindegyik költés sikeres volt. A szülőmadarak összesen 27 fiókát neveltek fel (1x1, 4x2, 6x3), ami több mint kétszerese az eddigi legmagasabb értéknek.

Az ismert fészkeken kívül még további 5 helyen valószínűsíthető a kányák költése. Ezt figyelembe véve Baranyában már legalább 16 pár fészkelhet, ami kb. kétharmada az országos állománynak.

 

  1 ábra: Az ismert költő párok száma Baranya megyében 1996-2020 között

Baranya új madárfaja a kuhi

 

A nyár első hónapja sem múlt el új madárfaj megjelenése nélkül. Június 8-án egy kuhit figyeltünk meg a sumonyi halastavaknál. A madár késő délután jelent meg a területen, és alig negyedórát pihent a halastó partján álló akácfa csúcsán, majd gyors szárnycsapásokkal északkelet felé távozott.

E furcsa nevű ragadozó madár megjelenésében leginkább a vércsékhez hasonlít, de azoknál erőteljesebb testalkatú, színezete pedig feltűnően világos, csupán a szárnya fekete. Általánosan elterjedt a Szaharától délre eső afrikai területeken, de kis számban Északnyugat-Afrikában is megtalálható. Ázsiában benépesíti Indiát, Hátsó-Indiát és az egész indonéz szigetvilágot. Költését Európában először Spanyolországban bizonyították 1975-ben, ahol azóta már jelentős fészkelő állománya alakult ki.

A kuhi a nyílt, gyepes, ligetekkel tarkított területeket kedveli. Táplálékát rágcsálók és egyéb kisemlősök alkotják, de szívesen vadászik madarakra is.

Magyarországon első alkalommal 2012. augusztusában figyelték meg Csákváron, ahol négy napon keresztül tartózkodott. Következő észlelésére több mint 6 évet kellett várni. 2018 november végétől huzamosabb ideig Szabadszállás határában, viszonylag kis területen mozgott egy példány, igazi csemegét kínálva a madármegfigyelők népes táborának. A faj sumonyi észlelése a harmadik bizonyított hazai előfordulása. Érdekesség, hogy másnap Cegléd fölött átrepülve szintén láttak egy kuhit. Nem zárható ki, hogy ez a példány a Sumonyban észlelt madárral volt azonos, de ez természetesen nem bizonyítható.

 

  1. kép: A sumonyi kuhi (Fotó: Dr. Lehner László)

Fennakadt gólya

 

Június 6-án egy különös esetről értesítették egyik önkéntesünket. Sátorhely határában egy fehér gólya bálamadzagba gabalyodva a mezőgazdasági táblát átszelő öntözőberendezésen akadt fenn. A madár már hosszabb ideje lóghatott a csövön, mert kiszabadítása után nem tudott lábra állni. Az izomhúzódáson kívül azonban más sérülést nem fedeztünk fel rajta.

A gólya szerencsésen túlélte a balesetet. Mindössze egyetlen napig kellett ápolásáról és etetéséről gondoskodni. A másnap történt elengedésekor először csak rövid távolságot repült, de már ekkor is biztosan állt a lábán. Később felkörözött a magasba, majd csatlakozott a közelben táplálkozó társaihoz.

 

  2. kép: A fennakadt gólya Sátorhelyen (Fotó: Fabu Gábor)

Szürke légykapó különös fészkelése

 

Ez az alig veréb nagyságú énekesmadár szívesen fészkel épületeken, tág szájú faodvakban, futónövények között, de fiókáit találták már fecskefészekben is. A legutóbbi eset annyiban érdekes, hogy most a vércsék számára kihelyezett egyik költőodúban vert tanyát egy pár.

Mindez Beremenden történt az országhatár közelében. Az itt létesített odútelep azon kevesek közé tartozik a megyében, amit még nem népesítettek be a vércsék. Talán ennek is köszönhető a légykapók bátorsága. Május végén még tojások voltak az odú sarkába rakott fészekben. Három hét múlva viszont már anyányi fiókákat láttunk, tehát a költés sikeresnek bizonyult. Reméljük azonban, hogy az ilyen odúfoglalásnak nem lesz folytatása, mert a vércsék megjelenése után aligha várható a két faj békés egymás mellett élése.

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor