Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2020. október

2020. november

2020. december

2021. január

2021. február

2021. március

2021. április

2021. május

2021. június

2021. július

2021. augusztus

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2020. szeptember

 

Új röpdék a madármentő állomáson

 

A Szigetvári Madármentő Állomáson a gondozásra szoruló madarak számára újabb négy röpdét építettünk a nyár folyamán. A bővítést magánszemélyek adományai tették lehetővé. Idén minden korábbinál több sérült, beteg madár került hozzánk, a fejlesztést ez is indokolta. Az új férőhelyekkel együtt most már legalább 50-60 közepes vagy annál nagyobb testű madár (gerlétől a gólyáig) átmeneti vagy tartós elhelyezésére van lehetőségünk. Az énekesmadarakat továbbra is korlátlan számban tudjuk fogadni.

 

  1. kép: Sérült karvaly a mentőállomáson (Fotó: Trefeli Alexandra)

Egy jó gólyás év

 

A gólyák tavaszi visszaérkezése idén is jól sikerült. Részben ennek is köszönhető, hogy nőtt a Baranyában fészkelő párok száma.

A teljes megyére kiterjedő nyári felmérésünk során ezúttal 254 fészket vettünk nyilvántartásba. Ezek közül 53 bizonyult lakatlannak, míg 2 fészken csak magányos gólyák tartózkodtak. A fészkelők száma 12 párral (+6,4%) nőtt a tavalyihoz képest. Összesen 199 pár foglalt fészket a megyében, de az 1996-os bázisévhez viszonyítva még így is 33,2%-kal kevesebb gólyánk van.

A száraz időjárás ellenére a gólyák igen jó költési eredményeket produkáltak. A szülőmadarak összesen 460 fiókát neveltek fel, ami 84,7%-kal több az egy évvel korábbinál. A kirepült fiókák átlagszáma a sikeresen költő párok esetében 2,9 fióka, az összes fészkelőpárra számítva 2,3 fióka volt. Idén 1-es fészekalj 9, 2-es fészekalj 40, 3-as fészekalj 77, 4-es fészekalj 30, 5-ös fészekalj 4 esetben fordult elő. A felmérők 11 öreg gólya és 29 fióka pusztulásáról is beszámoltak.

Gólyafészek jelenleg a megye 148 településén található, de gólyák csak 130 településen fészkeltek. A legtöbb gólya Kölkeden (22 pár), Beremenden (10 pár) és Oldon (7 pár) költött.

 

  1. ábra: A fészkelő gólyapárok száma Baranya megyében 1996-2020 között

Csehországban megkerült vörös vércse

 

A hónap folyamán kaptuk a hírt egy Baranyában gyűrűzött vörös vércse külföldi kézre kerüléséről. A madarat Harkányban, a terehegyi legelő 4. számú odújában fiókaként gyűrűztük június 3-án. A fióka a kirepülés után nagy távolságokat járt be, mert a csehországi Vyskovban, a jelölés helyétől 389 km távolságban fogták be szeptember 4-én. A Baranyában jelölt vörös vércsék közül ez volt a 3. példány, amely Csehországban került kézre. Érdekesség, hogy mindegyik madár a születési évében, a kirepülés utáni kóborlása során vetődött cseh területre.

 

  2. ábra: A Baranyában jelölt vörös vércsék külföldi megkerülésének helyei

 

Európai Madármegfigyelő Napok

 

A járványhelyzet ellenére az európai madárvédelmi szervezetek úgy döntöttek, hogy ismét megszervezik a hagyományos madármegfigyelő napokat. A rendezvény terepen zajlik, ahol könnyebben betarthatók a fertőzést megelőző szabályok. A program egyben verseny is, melyik ország tud minél több helyszínen minél több érdeklődőt mozgósítani, s hol tudják a legtöbb madarat megfigyelni. Az eredményekről országos és nemzetközi összesítés készül, ami október 4-én este már a médiumok rendelkezésére fog állni. Az egyéni megfigyelések adatait is bárki feltöltheti online módon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára (www.mme.hu) október 4-én 16 óráig.

Baranyában idén is két központi helyszínen fogadjuk az érdeklődőket..
Október 3. 7.00 - 15.00
1. helyszín: Csertő - Halastó (találkozó a halastó gátjánál).
Koordinátor: Vincze Etel (20/497-8950)
2. helyszín: Sumony - Halastavak (Madárvonulás-kutató Állomás).
Koordinátor: Bank László (20/334-4608)
Október 4. 7.00 - 15.00
1. helyszín: Sumony - Halastavak (Madárvonulás-kutató Állomás).
Koordinátor: Bank László (20/334-4608)

Kérjük, hogy a részvételi szándékot mindenki előre jelezze a koordinátoroknál legkésőbb október 2-án 12 óráig. Sumonyban mindkét napon madárgyűrűzési bemutató is színesíti a programot. A bemutatókon a maszk viselése kötelező, a terepbejárások során viszont csak ajánlott a használata!

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Megújuló energia Sumonyban

 

A 40 éves fennállását ünneplő Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomás energiaellátását a nyári táborozási időszakban eddig áramfejlesztő segítségével oldottuk meg. Ősztől tavaszig viszont csak a hagyományos világítóforrásokra (gyertya, fejlámpa stb.) támaszkodhattunk. Ennek a romantikának azonban vége! Cégek és magánszemélyek felajánlásából a hónap folyamán megvalósult egy napelemes rendszer kiépítése, így az állomás működése a jövőben már környezetbarát módon, megújuló energiaforrásból történik.

 

  2. kép: Napelemek a kutatóállomás főépületén (Fotó: Bank László)

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor