Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

A szándékot a baranya@mme.hu címre küldött levéllel lehet jelezni.

 

2023. április

2023. május

2023. június

2023. július

2023. augusztus

2023. szeptember

2023. október

2023. november

2023. december

2024. január

2024. február

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2023. március

 

Jó hírek a gólyákról

 

Az első gólyákról március 14-én kaptunk hírt. Ekkor Drávaszabolcsról és Sásdról jeleztek fészekfoglaló hímeket. Az időnkénti hidegfrontok ellenére a gólyák beözönlése a hónap végéig folyamatos volt. Március 20-ig főleg a megye nyugati és déli részének településein jelentek meg, de már Kölked és Mohács térségébe is megérkeztek az első példányok. A hónap végére kevés olyan község maradt, ahol még üresen álltak a fészkek.

Tavaly a vármegye 134 településén költöttek gólyák. Önkéntesi hálózatunk és a lakosság jelzései alapján idén már száznál is több településre érkeztek meg. Becslésünk szerint eddig a baranyai állomány 70-75%-a foglalt fészket. Ez az utóbbi húsz év legjobb márciusi visszaérkezési aránya. Néhány pár már a hónap végén költésbe kezdett. Ez alapján bízhatunk egy jó gólyás évben, de még sok múlik a költési periódus időjárásától.

 

  1. kép: Üres fészektartón ácsorgó gólyapár (Fotó: Németvári Nóra)

 

Jöttek a fecskék is

 

A gólyákhoz hasonlóan a fecskék visszaérkezéséről is jó hírekkel szolgálhatunk. Az első füsti fecskéket (2 pld.) a madárgyűrűző tábor résztvevői figyelték meg a sumonyi halastavaknál március 15-én. Itt a következő két hétben folyamatosan nőtt a számuk. A hónap vége felé már 200 példányos csapatok éjszakáztak a tavak nádasaiban. Március 19-től kezdve a fecskék szórványosan a települések belterületein is megjelentek főleg a vármegye déli részén, de itt-ott már a középső területek községeiben is mutatkoztak (Babarc, Pogány, Szalánta). Március 28-án Illocskán, a Karasica fölött 30 példányos csapat vadászgatott.

Az első molnárfecskéről március 22-én kaptunk hírt. Ekkor Mohácson az egyik korábban kirakott műfészket foglalta el egy magányos madár. Pár nap múlva a Szigetvári Madármentő Állomás két fészkébe is megérkezett egy-egy pár, később pedig a megye középső területein (Babarc, Bóly, Pécs-Vasas) is megfigyeltek 1-4 példányt.

A fecskék tavaszi vonulásának fő időszaka áprilistól május közepéig tart, de az már most is látszik, hogy márciusban a tavalyinál jóval több fecske tért vissza. Ez némi reményt nyújt a két faj állományának idei növekedéséhez.

 

  2. kép: Március 24-én az első füsti fecskét is meggyűrűztük Sumonyban (Fotó: Laczik Dénes)

 

Érdekes madármegfigyelés

 

Március 8-án Szentegát határában, a Kárászpuszta melletti vetésen egy szürkefejű ásóludat fotózott le egy lelkes madárbarát. A kép sajnos elég rossz minőségű, ezért közre nem adható, de a madár faji bélyegei így is jól láthatóak rajta.

A szürkefejű ásólúd Afrika déli részén őshonos, ezért kizártnak tekinthető, hogy onnan elkóborolva érkezzen hozzánk. Dekoratív megjelenése miatt viszont sokan tenyésztik, ezért valószínű, hogy fogságból szabadulva vetődött errefelé. A Kis-Balatonon a faj több példányát is megfigyelték a tél folyamán. Nem zárható ki, hogy a madarunk ezek közül került ki.

 

Orfűi meglepetés

 

A békák tavaszi mentését idén is a hagyományos helyszíneken, Orfűn és Sikondán szerveztük meg. Orfűn március 4-én raktuk ki a terelőhálókat a Kis-tó és a Pécsi-tó mellett a közlekedési utak szegélyén. Az idő melegedésével aztán kellemes meglepetésben volt részünk. Már az első komolyabb vándorlási napon több békát gyűjtöttünk össze, mint tavaly az egész szezonban. Összesen 4269 béka, túlnyomó többségében barna varangy volt a "zsákmány" a mentés teljes időszaka alatt, ami több mint háromszorosa a 2022. évi egyedszámnak. Úgy tűnik, az itteni populáció kiheverte a korábbi évek veszteségeit, és látványos fejlődésnek indult. Hogy ez középtávon is így lesz-e, azt majd a következő évek mentési akcióinak eredményei fogják igazolni vagy megcáfolni.

A sikondai tavaknál a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásával folyó mentésben mindössze 298 béka került elő, 44,1%-kal kevesebb, mint tavaly. Itt terelőhálók már nem lettek kifeszítve, a park munkatársai és az önkéntesek az aktuális időpontokban a közút mellett járőrözve gyűjtötték össze a varangyokat. Az eredményt némileg torzítja, hogy egyes estéken a forgalom jelentős csökkenése miatt már akkor sem volt szükség járőrözésre, amikor a békák még mozogtak. A mentett egyedszám azonban ettől függetlenül rendkívül alacsony. Előfordulhat, hogy az itteni populáció a következő években teljesen felmorzsolódik.

A békamentések 1995-ös kezdete óta eddig 108.589 békát mentettünk. Ennyivel tudtuk segíteni a helyi populációk fennmaradását.

 

  3. kép: Zöld varangyból csak 12 példányt mentettünk (Fotó: Maráth Klára)

 

Madarak és Fák Napja vetélkedő

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén újra megszervezte a Madarak és Fák Napja vetélkedősorozatot az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára. Március 31-én a DDNPI Tettyei Oktatóközpontjában lebonyolított baranyai megmérettetésre 9 intézmény nevezett. A 3 fős csapatok az év fajaival (barkóscinege, vénic-szil, alpesi gőte, fecskefarkú lepke), a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és a madárhangok felismerésével kapcsolatban adhattak számot tudásukról. A színvonalas versenyt a Hosszúhetényi Általános Iskola csapata nyerte csaknem maximális pontszámmal. Ők képviselhetik a vármegyét május 12-én a budapesti országos döntőn. Második helyezett a pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola csapata lett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Kovács Béla Általános Iskola tanulói állhattak fel. A győztes csapat tagjainak és a helyezetteknek ez úton is gratulálunk, de szorgalmukért dicséret illeti a vetélkedőn résztvevő többi csapatot is.

 

Áprilisi rendezvények

 

Zöld Családi Nap

 

Április 1-én 9.00-13.00 óra között a Pécsi Kulturális Központ (Pécs, Dr. Veress E. u. 6.) által szervezett rendezvényen önálló standdal veszünk részt. A program keretében történik az intézmény környezetében létesített énekesmadár odútelep ellenőrzése is, amennyiben azt az időjárási körülmények lehetővé teszik.

 

  4. kép: Standunk a tavalyi rendezvényen (Fotó: Vincze Etel)

 

XVIII. Orfűi Medvehagyma Fesztivál

 

Április 15-16-án 10.00-18.00 óra között Orfűn az egészséges életmódot hirdető rendezvénysorozaton többek között a Muskátli Vendéglő és Kemencés Udvar is finom ételekkel várja a kikapcsolódásra vágyó érdeklődőket. A helyszínen zajló programokban önálló standdal veszünk részt.

 

  5. kép: Standunk a tavalyi fesztiválon (Fotó: Vincze Etel)

 

Föld Napja

 

Április 22-én 10.00-16.00 óra között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ismét Föld Napja rendezvényt szervez Pécsett. A szokásos tettyei helyszínen intézmények és civil szervezetek is bemutatkoznak. A fő cél a környezettudatos életmód népszerűsítése, a természet- és környezetvédelem fontosságának kihangsúlyozása. A rendezvényen önálló standdal jelenünk meg, amely egyben pecsétgyűjtő állomásként is szolgál. A játékban résztvevőknek ugyanis az egyes szervezetek standjainál különböző feladatokat kell megoldaniuk, ahol a helyes megoldásokat pecséttel igazolják. A megmérettetést vállalók a pecsétgyűjtő lapokat az információs sátornál leadva részesülnek az intézmények és szervezetek által felajánlott jutalmakban.

 

  6. kép: Érdeklődők a standunknál a tavalyi rendezvényen (Fotó: Wágner László)

 

Fülemülék Éjszakája

 

A fülemülék életének bemutatására áprilisban és májusban is szervezünk programokat. Április 27-én (esőnap: április 28) Nagynyárádon (gyülekező a Paptag-majorban) szervezünk akciót 18 órai kezdettel. Április 30-án (esőnap: május 6) pedig a kozármislenyi Csikósvölgybe invitáljuk az érdeklődőket egy kis kirándulásra 19.15 órai kezdettel A nagynyárádi rendezvényt László Csaba (70/289-8495) koordinálja, a kozármislenyit Havasi László (70/521-8023). A részletek felől náluk lehet érdeklődni.

 

A rendezvényekre mindenkit szeretettel várunk!

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni, de adományát online módon is befizetheti bankkártyája segítségével a www.donably.com/baranyamadar oldalon. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor