Kezdőlap

 

 

Madármonitoring

 

Érdekességek

Adatok

 

 

 

Gyurgyalag

(Merops apiaster)

 

Elterjedés

 

 A gyurgyalag költőterülete Északnyugat-Afrikától kezdve a Pireneusi-félszigeten keresztül az Urál hegységig, illetve Kis-Ázsiától Közép-Ázsián át Kasmírig húzódik. Elszigetelten Dél-Afrikában is költ.

 

 

Élőhely

 

 A zárt erdők kivételével bárhol megtelepszik, ha fészkelésre alkalmas partfalakat talál. Különösen kedveli a löszvidékek meleg, napsütötte domboldalait, a folyópartokat és az anyagnyerő helyek (pl. homokbányák) környezetét.

 

     
   

 

Fészkelés

 

 Partfalakba vájt üregekben telepesen fészkel, de az arra alkalmas helyeken egyetlen pár is területet foglalhat. A vízszintes költőüreg hossza elérheti a 180-200 cm-es hosszúságot is. Ennek kiszélesedő végében a tollakkal, száraz növényi részekkel bélelt fészekbe rakja le fehér színű tojásait.

 

     
   

 

 Évente egyszer költ. A tojásrakás május utolsó harmadában kezdődik, és rendszerint június 10-15-ig válik teljessé a fészekalj. A folyók szakadópartjaiban történő fészkelés esetén a költés kezdetének időpontja a vízállás függvényében július elejéig is kitolódhat. Fészekalja 5-8 tojásból áll. A tojó 1-2 naponta rakja le tojásait, és a kotlást a fészekalj teljessé válása előtt megkezdi. A kotlási idő 20 nap. Mindkét szülő kotlik. A fiókák kb. 30 napos korukban hagyják el a fészket.

 

 

Táplálkozás

 

 Elsősorban repülő rovarokat zsákmányol. Táplálékának zömét különböző szitakötőfajok, darazsak, futóbogarak és lepkék alkotják. Főleg esős, hűvös időben házi méhet is fogyaszt.

 

 

Vonulás

 

 Az első példányok április végén, május elején érkeznek vissza, de a költőtelepek környékén legtöbbször csak május közepe után jelennek meg. Az őszi vonulás már augusztus közepén elkezdődik, és szeptember végéig, október elejéig tart.

 A nálunk fészkelők délkeleti irányban haladva hagyják el Európa területét. A telet Kelet- és Dél-Afrikában, főleg a Kongó-medence délkeleti részén töltik.

 

 

  Állománynagyság

 

 Hazánkban egyenetlen területi eloszlásban szórványos fészkelőnek számít. Országos állománya tág határok között mozog. A legjobb években 18-22 ezer pár, máskor csak 10-14 ezer pár költ Magyarországon. Baranyában a megye teljes területére kiterjedő 2002-2016. évi felmérések során a fészektelepek száma 115-190 között, a költő párok száma 532-1347 pár között váltakozott.

 

 

Természetvédelmi státusz

 

 A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj. Természetvédelmi értéke 100000 Ft.

 

Védelmi lehetőségek

 

 Sajnos napjainkban is előfordul a gyurgyalagok szándékos elpusztítása, a lakott üregek eltömedékelése vagy a partfalak költési időszakban történő eldózerolása. Az elkövetők a felelősségre vonást rendszerint megússzák. A faj fészkelési lehetőségeit új partfalak kialakításával és a meglévők folyamatos karbantartásával bővíthetjük. A növényzettel erősen benőtt szakaszokat meg kell tisztítani, és a leomló részeken meredek, függőleges partfalakat kell kialakítani. A gyurgyalagok fészkelésének folyamatosságát ezzel biztosítani lehet. Az anyagnyerő helyeken a tulajdonosok kis odafigyeléssel sokat tehetnek a faj védelméért. Azokat a partfalszakaszokat, ahol májusban a gyurgyalagok megtelepedtek, a fiókák kirepüléséig érintetlenül kell hagyni, így biztosítva a költések zavartalanságát. A régi üregekkel teli partfalak leművelése nem jelent gondot akkor, ha a földkitermeléssel egyidejűleg új partfalak is keletkeznek. A gyurgyalagok szívesebben foglalják el ezeket a friss partfalakat, mint a régieket, tehát ha az anyagkitermelés csak a költési időszak után érinti a gyurgyalagos partszakaszokat, akkor még segíthetjük is a madarak ismételt megtelepedését.

 

     
   

 

Vissza a lap tetejére

 

 

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor