Kezdőlap

 

 

Madármonitoring

 

Érdekességek

Adatok

 

 

Molnárfecske

(Delichon urbica)

 

Elterjedés

 

 A molnárfecske költőterülete a sarkvidéki tájak kivételével felöleli egész Európát és Ázsia nagy részét. Ázsiában elterjedésének déli határát Kína, Tibet, Irán és a Közel-Kelet egyes régiói alkotják. Költ Északnyugat-Afrikában, és elszigetelt populációja létezik Namíbiában és Dél-Afrikában.

 

   

 

Élőhely

 

 Hazánkban a lakott területekhez kötődik. Jelentős számban fészkel a nagyvárosokban is. Kedveli a vizek közelében található településeket. Állománysűrűsége az alföldi területeken kisebb, mint a domb- és hegyvidéki részeken.

 

 

Fészkelés

 

 Fészkét épületek külső felületére, leggyakrabban a fal és a tetőzet kiszögelléseibe építi, de panelházakon, világítótesteken, sőt mozgó komphajón is megtelepszik. Legtöbbször telepesen fészkel, de magányos párok is előfordulnak. Telepes fészkelésekor, kedvező táplálkozási viszonyok esetén többszázas kolóniákat alkothat.

 

 

 

 Félgömb alakú fészkét sárból, növényi részekből és tollakból építi. A hím és a tojó együtt hordja a fészekanyagot. Egy-egy fészket több éven keresztül is használhatnak. A megsemmisült vagy a verebek által elfoglalt fészkek helyett újat építenek a régi helyén vagy annak közelében.

 

   

 

 Évente kétszer, ritkán háromszor költ. Az első fészekalj májusban, a második június-júliusban teljes. Harmadik költés esetén a fiókák kirepülése szeptember végéig is elhúzódhat. A tojások száma 3-5. A kotlási idő 14-17 nap, a fiókák 21-23 nap után repülnek ki. A fészekben való tartózkodás ideje rossz időjárási körülmények esetén akár 10 nappal is meghosszabbodhat.

 

 

Táplálkozás

 

 Elsősorban apró repülő rovarokat, főleg levéltetveket és kisebb termetű légyféléket zsákmányol. Időnként nemcsak a levegőben vadászik, hanem a falakon, a fák ágain és levelein lévő rovarokat is felszedi.

 

Vonulás

 

 Tavasszal március végén, április elején érkeznek vissza az első példányok. A vonulás április második felében tetőzik, de kései visszaérkezők június elejéig is akadhatnak. Őszi gyülekezésük már július végén elkezdődik. A hazai állomány augusztus végétől szeptember közepéig vonul el. A nagyvárosokban még október elején is megfigyelhetők néhány száz példányból álló csapatai.

 A telelőhelyek Afrikában, a Szaharától délre eső trópusi esőerdők körzetében vannak.

   

 

  Állománynagyság

 

 Hazánkban általánosan elterjedt madárfaj. Országos állománya 100-150 000 párra tehető. Baranyában elterjedése nem egyenletes. Legnagyobb számban Pécsett és a megye kisvárosaiban fordul elő. A kisebb településeken gyakran csak néhány pár fészkel.

 

   

 

Természetvédelmi státusz

 

 A molnárfecske védett madárfaj. Természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

 

Védelmi lehetőségek

 

 A költési időszakban sárgyűjtő helyek létesítésével, esetleg műfészkek kihelyezésével segíthetjük megtelepedésüket. Az ürülékszennyezést a fészkek alá erősített deszka- vagy fémlappal, ún. fecskepelenkával akadályozhatjuk meg. Zsákmányállatainak számát külterjes gazdálkodással, háztáji állattartással növelhetjük. A régi, már verebek által elfoglalt fészkek költési időn túl történő eltávolításával elősegíthetjük ismételt megtelepedésüket.

 

 

Vissza a lap tetejére