Kezdőlap

 

Ragadozómadár-védelmi program

 

Érdekességek

Adatok

 

 

 

Vándorsólyom

(Falco peregrinus)

 

 

Elterjedés

 

 A vándorsólyom világszerte széleskörűen elterjedt madárfaj. Fészkelőként, vonulóként vagy kóborlóként sokfelé előfordul, csupán az Antarktiszról és Új-Zélandról hiányzik.

 

Élőhely

 

 A magashegységek, a sivatagok és a trópusi esőerdők kivételével minden olyan élőhelyen megtelepedhet, ahol fészkelésre alkalmas helyeket talál, és jó táplálkozóterületek vannak a közelben. Különösen kedveli a tengerpartok sziklás környezetét, de a nagyvárosokban is előszeretettel fészkel.

 

 

Fészkelés

 

 A vándorsólyom önálló fészket nem épít. Kőbányákban, a középhegységek és a tengerpartok sziklafalainak párkányain, ormain fészkel, de elfoglalja más ragadozó madarak és a varjak fészkeit is. A nagyvárosokban a felhőkarcolókat és egyéb magas épületeket részesíti előnyben, de hidakon is megtelepedhet.

 

 

 Évente egyszer költ. A tojásrakás már március első felében elkezdődhet. A fészekalj 2-5 tojásból áll. Mindkét szülő kotlik, de a tojó rendszerint több időt tölt a fészekben, mint a hím.

 

 

 A kotlási idő 28-29 nap, a fiókák 6-7 hetes korukban hagyják el a fészket. Ezt követően még sokáig együtt marad a család. A szülőmadarak vadászni tanítják a fiatalokat, azok csak lassan önállósodnak.

 

 

Táplálkozás

 

 Elsősorban repülő madarakra vadászik. A királykától a gémnagyságú madarakig mindent elfog, de leggyakrabban rigó- és galambnagyságú madarakat zsákmányol.

 

 

Vonulás

 

 Európában csak az északi régiókban fészkelő példányok vonulnak délebbre. Egy részük a tengerpartokat követve éri el az Ibériai-félszigeten lévő telelőterületeket. A Közép-Európán átvonulók közül néhány példány Kis-Ázsiáig is eljut.

 Magyarországon ősszel főleg októberben és novemberben, tavasszal pedig márciusban láthatók nagyobb számban átvonuló sólymok, de megkésett példányokkal még április végén, május elején is találkozhatunk. A hazai fészkelők télen is helyben maradnak, de a fiatal madarak jelentős nagyságú területeket kóborolnak be.

 

  Állománynagyság

 

 Világállományát 100-500 ezer párra becsülik, míg Európában 12-15 ezer pár fészkel. Országos állománya jelenleg 70-80 párra tehető, míg Baranyában 3-4 pár költ.

 

 

Természetvédelmi státusz

 

 A vándorsólyom fokozottan védett madárfaj. Természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

 

Védelmi lehetőségek

 

 A vándorsólyom európai állományát elsősorban a DDT hatóanyagú növényvédő szerek sodorták a kipusztulás szélére. Fontos ezért, hogy a nehezen lebomló növényvédőszereket mellőzzék a mezőgazdaságban. Költését a fészkelőhelyek háborítatlanságának biztosításával, a legveszélyeztetettebb helyeken esetenként fészekőrzéssel tehetjük eredményesebbé. Leomló sziklapárkányokon a sziklafal megerősítésével, stabilizálásával vagy műfészek kihelyezésével érhetjük el tartós jelenlétét. A fészkelőhelyek közelében húzódó 20 kV-os távvezetékek oszlopainak leszigetelésével pedig csökkenthetjük az áramütés kockázatát.

 

 

Vissza a lap tetejére

 

 

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor