Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

A szándékot a baranya@mme.hu címre küldött levéllel lehet jelezni.

 

2023. április

2023. május

2023. június

2023. július

2023. augusztus

2023. szeptember

2023. oktober

2023. november

2023. december

2024. január

2024. február

 

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2024. március-április

 

Gólyahírek

 

Idén az első gólyákat február 25-én figyeltük meg a vármegyében. Ekkor a pécsi vásártér felett húzott át két példány. Ezek még nem a Baranyában költő gólyák lehettek, mert fészket foglaló madarakat csak március 9-én láttunk először (Beremend, Hobol). A következő napokban szórványosan kaptunk híreket a településeken megjelenő példányokról, főleg az Ormánságból. Az igazi áttörés azonban március 20 után következett be. A hónap utolsó harmadában már a vármegye minden részéből jelentettek gólyákat. Úgy becsüljük, hogy a helyi állomány 80-90%-a érkezett vissza, ami minden eddiginél jobb márciusi aránynak számít.

A korai visszaérkezések során mindig kisebb a vonulási veszteség, ami rendszerint az állomány gyarapodásához vezet. Tavaly a gólyáknak "csak" 70-75%-a jött meg márciusban, és 20 páros növekedést regisztráltunk a nyári számlálás során. Reményeink szerint idén is legalább ennyivel nő a vármegyében költő párok száma.

 

  1. kép: Beremendi csendélet március 9-én (Fotó: Bank László)

 

Fecskehelyzet

 

Már szinte hagyományosnak nevezhető, hogy tavasszal az első füsti fecskét a sumonyi halastavaknál figyeljük meg. Idén sem volt ez másképp, és az esemény érdekessége, hogy március 20-án be is fogtuk, és értelemszerűen meg is gyűrűztük ezt a madarat. A halastavak nádasaiban a hónap vége felé már 50-80 példányból álló csapatok éjszakáztak, de nagyobb, 400-500 példányból álló csapatok csak április 10 körül jelentek meg. Március 23-tól kezdve fecskékkel szórványosan a települések belterületein is találkoztunk (pl. Bóly, Pécs, Villány), de nagyobb számban még sehol sem mutatkoztak.

Az első molnárfecskéket március 20 körül láttuk (Mohács, Pécs), de megjelenésük igazából a hónap utolsó napjaira volt jellemző (pl. Hidas, Szaporca, Szigetvár). A korán visszaérkező párok egy része április végén már fiókákat etetett.

A fecskék márciusi előfordulása még kevés támponttal szolgál az állományváltozás trendjére vonatkozóan. Erre majd a kijelölt településeken végzett nyári felméréseink adnak választ.

 

  2. kép: Fészket építő füsti fecske (Fotó: Treitz Tamás)

 

Újabb vörös kánya pusztult el

 

Az áprilisi ellenőrzések során az egyik fészekben természetellenes testtartású vörös kányára figyeltünk fel. Lentről a madárnak csak a farka látszott közel függőleges síkban, és a fészkes fa körbejárása után sem láttunk élő kányára utaló jeleket. A fa megmászását követően sejtésünk beigazolódott. A fészek oldalában mumifikálódott tetemet találtunk, amit nagyrészt fészekanyag takart el. Lehet, hogy a pár megmaradt tagjának sikerült új társat szereznie, és már ketten hordták rá a tetemre az anyagot. Az ellenőrzések során viszont mindig csak egyetlen példányt figyeltünk meg a területen, és a fészekben tojások sem voltak. Kései költés még idén is előfordulhat, ezért továbbra is ellenőrizni fogjuk a fészket.

Erről a fészekről 2019 óta tudunk, benne minden évben eredményesen költöttek a kányák. Öt költésük során 11 fiókát neveltek fel. Most egy nagyon sikeres pár kapcsolata szakadt meg.

A tetemet eljuttattuk a kányavédelmi program országos koordinátorához, aki gondoskodik annak bevizsgáltatásáról. Talán sikerül kideríteni a madár pusztulásának okát.

 

  3. kép: Kányatetem nagyrészt már a fészekbe építve (Fotó: Bereczky Attila)

 

Sikondán elfogytak a békák

 

A békák tavaszi mentésével kapcsolatban sajnos rossz hírekkel szolgálhatunk. Orfűn már március elején kihelyeztük a terelőhálókat a Kis-tó és a Pécsi-tó melletti közlekedési utak szegélyén. A meleg időjárásnak köszönhetően a varangyok vándorlása a telelő- és szaporodóhelyek között viszonylag gyorsan lezajlott, de mindössze 1732 példány szorult a segítségünkre. Ez 146,5%-kal kevesebb a tavalyinál. Erre a drasztikus visszaesésre az enyhe tél és a kifejezetten jónak mondható tavaszi időjárás tükrében nehezen találunk magyarázatot.

A Sikondán még drámaibb volt a helyzet. A korábbi évek tapasztalatait figyelembe itt már csak a késő délutáni, esti időszakban történt járőrözések során figyeltük a kétéltűek mozgását, csekély eredménnyel. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásával folyó akció során mindössze 34 béka került elő, ami azt jelenti, hogy a helyi állomány gyakorlatilag teljesen felmorzsolódott. Itt a békák mentésére a jövőben már aligha lesz szükség.

A mentési akciók 1995-ös kezdete óta eddig 110.355 békának segítettünk a szaporodóhelyekre jutni. Amit tudtunk, azt megtettük a békák érdekében e két veszélyes közúti szakaszon. Rajtunk nem múlott!

 

  4. kép: Varangyszerelem az aszfalton (Fotó: Mánfai Bence)

 

Sumonyi barátposzáta Lengyelországban

 

A közelmúltban kaptuk a hírt egy külföldön kézre került barátposzátáról. A madarat az őszi vonulási időszakban gyűrűztük 2022.10.11-én, és Lengyelország Olesniki nevű helységében találták meg 2024.04.06-án Sumonytól 685 km távolságban. A madarat macska fogta meg, és elpusztult.

Sumonyban az 1981-es kezdetek óta közel 57 ezer barátposzátát gyűrűztünk. Ezek közül mindössze 13 példány került meg külföldön. Legmesszebbre egy Izraelben ellenőrzött madár jutott, a gyűrűzés helyétől 2087 km távolságban került ismét kézre.

 

  1. ábra: A Sumonyban jelölt és külföldön kézre került barátposzáták megkerülési helyei

 

Májusi rendezvények:

 

Majális a Balokányban:

Május 1-én 10.00-17.00 óra között az Ökováros-Ökorégió Alapítvány által a pécsi Balokány-ligetben szervezett rendezvényen önálló standdal veszünk részt.

 

Fülemülék Éjszakája:

A fülemülék életének bemutatására két akciót szervezünk. Május 3-án Nagynyárádon (gyülekező a Paptag-majorban) szervezünk akciót 18 órai kezdettel. Ugyancsak május 3-án Pécsett, a Lőtéri domboknál (gyülekező a Melinda utca 5-9. hsz. mögötti parkolóban) invitáljuk az érdeklődőket egy kis kirándulásra 18.00-21.00 óra között. A nagynyárádi rendezvényt László Csaba (70/289-8495), a pécsit Wágner László (30/377-3412) koordinálja. A részletek felől náluk lehet érdeklődni.

A helyszíneken csoportok, családok, szerelmespárok és egyéni érdeklődők megjelenésére egyaránt számítunk. Egy rövid kirándulás keretében a fülemülék csodálatos énekének hallgatása közben ismertetjük meg a résztvevőket a faj életmódjával.

 

Madárbarát kert vetélkedő:

Május 4-én. 10.00-13.00 óra között Hosszúhetényben, a Dömösalja dűlőben (3337/1 hrsz.) a terület tulajdonosa a saját madárbarát kertjében szervez vetélkedőt, melyen standunk a vetélkedő egyik állomása lesz. A részletek felől Mucsi Évánál (20/530-7511) lehet érdeklődni.

 

A rendezvényekre mindenkit szeretettel várunk!

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni, de adományát online módon is befizetheti bankkártyája segítségével a www.donably.com/baranyamadar oldalon. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor