Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2021. július

2021. szeptember

2021. október

2021. november

2021. december

2022. január

2022. február

2022. március

2022. április

2022. május

2022. június

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2021. augusztus

 

Kevés pocok - kevés vércse

 

Az őszi-téli időszakban újabb 30 vércseodút helyeztünk ki, így tavasszal már 802 odú várta költésre a madarakat. Az elmúlt évek kiváló költési eredményeinek ismeretében bizakodóak voltunk az állomány további gyarapodását illetően, de ebben nagyot csalódtunk. Az odúfoglalási arány mindössze 19,7%-os volt, ami a tavalyihoz képest 13,8%-os csökkenést jelent. A 158 lakott odúban 154 pár vörös vércse, 4 pár erdei fülesbagoly és 1 pár füleskuvik telepedett meg (1 odúban a baglyok után vércsék is költöttek).

A jelentős visszaesés elsősorban a táplálékhiányra vezethető vissza. Az utóbbi két év erős mezeipocok inváziója megszűnt, a gradáció tavaszra összeomlott. A nagyrészt rágcsálókon élő vércsék egy része ezért olyan területekre húzódott, ahol több táplálék állt rendelkezésükre. A párok egy része pedig foglalta ugyan az odúkat, de mégsem költött.

A táplálékhiányt erősíti az erdei fülesbaglyok számának drasztikus csökkenése is. Tavaly 30 pár foglalt odút, idén viszont mindössze 4 pár költött. Ez az adat is jól jelzi, hogy egy terület bagolyállományának nagyságát nemcsak a fészkelésre alkalmas helyek száma, hanem az adott év táplálékkínálata is meghatározza. Az idei adatok tükrében úgy tűnik, hogy ez az összefüggés a vércsék esetében is igaz lehet.

Érdekességnek számít a füleskuvikok odúfoglalása, amire eddig még nem volt példa. Ez a kistermetű, alig rigó nagyságú bagolyfaj inkább az olyan szűk röpnyílású, zárt odúkat részesíti előnyben, ahova más ragadozók nem tudnak bejutni. Ez a pár viszont a teljesen nyitott, a fészekaljra számos veszélyt jelentő vércseodúban telepedett meg, és szerencsére még sikeresen fel is nevelte 2 fiókáját.

A hűvös, időnként hideg tavaszi időjárás a költések eredményességét nagyban befolyásolta. Az április-májusi csapadékosabb időszakokban a vércsetojók is kijártak zsákmányt szerezni, mert a hímek nem tudtak számukra elegendő táplálékot hordani. Ez sok esetben a tojások kihűlésével járt. Az ellenőrzések során gyakran láttunk elhagyott tojásos fészekaljakat az odúkban. A költések egy részének meghiúsulása tehát nem a predációval (más ragadozó madarak, pl. héja vagy szőrmés ragadozók, pl. nyest kártétele) függött össze.

A vércsék esetében csak 76 pár (49,5%) tudott fiókákat felnevelni. Az arány az erdei fülesbaglyok esetében még rosszabb, mindössze egyetlen költés volt eredményes (2 fióka). Azért ne legyünk telhetetlenek, a vércsetelepítési programunk így is nagyon sikeres. Bár a tavalyi 758 fiókával szemben idén csak 299 fiókának örülhettünk, a kirepülő fiókák száma a 2005-ös kezdetektől számítva így is 2594-re emelkedett.

Az ezredforduló táján még alig 20-30 pár vércse fészkelt a megyében. Mára viszont a költődúkon kívül fészkelőkkel együtt egy stabil, legalább 200-250 páros állomány alakult ki. Munkánk tehát meghozta gyümölcsét.

 

  1. kép: Füleskuvik-fiókák az egyik költőodúban (Fotó: László Csaba)

 

Felemás fecskehelyzet

 

Ebben az évben 8 baranyai településen végeztünk fecskeszámlálást. A tavalyi adatokkal való összehasonlításra azonban csak 6 mintavételi hely esetében volt lehetőségünk (Basal, Helesfa, Martonfa, Molvány, Somogyapáti, Somogyhatvan). Az állományváltozás trendje a felmért községekben eltérően alakult. A füsti fecskék esetében a költő párok száma a tavalyi 164 párról 185 párra (+12,8%) nőtt, míg a molnárfecskéké 162 párról 158 párra (-2,5%) csökkent.

A változások előjele nem mindegyik községben volt azonos. Míg füsti fecskéknél négy településen nőtt, kettőben csökkent az állomány, addig a molnárfecskepárok száma kettő településen nőtt, kettőben csökkent, kettőben pedig változatlan maradt.

2012 után ismét felmértük Tékes fecskeállományát is. Előzetes várakozásaink sajnos beigazolódtak. A füsti fecskék száma a korábbi 44 párról 20 párra (-54,5%), a molnárfecskéké 17 párról 10 párra (-41,2%) csökkent.

Szilvás belterületén idén az alapfelmérésre került sor. Itt 34 pár füsti fecske költött, de molnárfecske már egy sem akadt.

 

Sikeres békászó sasok

 

A faj egyetlen ismert baranyai költőhelyén tavasszal a sasok ismét a 2008-ban épült régi fészküket foglalták el. A költés sikerét a szeszélyes tavaszi időjárás és a nyári hőség sem veszélyeztette. A szülőmadarak - hasonlóan a 2016-2020 közötti évekhez - ezúttal is 1 fiókát neveltek fel.

 

Elpusztult vörös kányák

 

Júniusi hírlevelünkben már jeleztük, hogy négy kirepülés előtt álló vöröskánya-fiókát jeladóval szereltünk fel a megyében. A madarak mozgását azóta is folyamatosan figyelemmel kísértük, de sajnos nincsenek jó híreink. Az egyik fióka a kirepülést követően már egy hónap múlva elpusztult, melynek okát nem ismerjük. A jeladó utolsó adatai alapján maradványait a fészek közelében találtuk meg, de érdekes módon a jeladót a gondos keresés ellenére sem sikerült felfedeznünk, így az kárba veszett. A madarat a gyűrűje alapján viszont pontosan azonosítani lehetett.

A másik példány jeladója augusztus 23-tól kezdve ugyanarról a helyről jelzett. Ez már rosszat sejtetett. A tetemet végül egy külterületi transzformátoroszlop alatt találtuk meg számos egerészölyv és holló maradványai társaságában. Ez az oszlop tehát régóta szedi áldozatait, ezért madárbaráttá történő átalakítása érdekében már felvettük a kapcsolatot az illetékesekkel.

A két eset is rávilágít arra, hogy a kirepülés utáni időszakban nagyon magas a fiatal ragadozó madarak mortalitása. Reménykedünk abban, hogy a másik két jeladós fióka nem jut hasonló sorsra.

 

  2. kép: Az elpusztult jeladós vörös kánya (Fotó: Bank László)

 

Felnevelt vércsefiókák

 

A Szigetvári Madármentő Állomásra május-június folyamán 8 vörösvércse-fióka került. Többségük érdekes módon Pécsről, ahol már kb. 20-25 párra tehető a fészkelők száma. A vércsék egy része épületek réseiben, szűk üregeiben költ, ahol a cseperedő fiókák a nyári hőséget nehezen viselik. Gyakran előfordul, hogy még a röpképességük elérése előtt kiugrálnak onnan, és a földön landolnak. Szerencsés esetben nem történik bajuk, és az arra járok befogják őket. Ilyen eseteket követően került hozzánk idén is a legtöbb példány.

A már tollasodó fiókák könnyen felnevelhetők. A táplálékot csipeszből rögtön elfogadják, de a legtöbb esetben már az eléjük rakott húseleséget is felszedik. Tollazatuk teljes kifejlődését követő 3-4 hét elteltével engedjük őket szabadon. Így történt ez mind a 8 fióka esetében is. Sikeresen elrepültek, és ma már gondtalanul élhetik életüket.

 

  3. kép: Az egyik felnevelt vércsefióka (Fotó: Bank László)

 

Madárleltár

 

A hónap folyamán befejeztük a 2020. évi madárfaunisztikai adatok rendszerezését. Önkénteseink tavaly 3488 jelentést küldtek be számítógépes nyilvántartásunk számára. A jelentések összesen 23 697 adatot tartalmaztak.

A terepbejárások 210 baranyai település közigazgatási területét érintették. A felmérések során 206 madárfaj előfordulását bizonyítottuk. A megfigyelt madarak összes száma 583 910 példány volt.

A megyében ritkának számító fajok közül az alábbiak kerültek távcsöveink elé: sarki búvár, pásztorgém, batla, örvös bukó, fakó rétihéja, kuhi, parti lile, tavi cankó, kőforgató, csüllő, kis csér, réti fülesbagoly, szalakóta, fenyőszajkó, pásztormadár, kucsmás sármány.

Számítógépes nyilvántartásunkban 1960-től kezdve szerepelnek adatok. Az adatbázis átfogó rendezése 2009-ig már megtörtént, és jelenleg az utóbbi 12 év adatbevitelének ellenőrzése zajlik. Ez még eltart egy ideig, de remélhetőleg a jövő év végéig utolérjük magunkat.

 

  4. kép: A kis kárókatona Baranya ritka fészkelője (Fotó: Völgyi Sándor)

 

Akadálymentes Turizmus Napja

 

A Gyeregyalog.hu Egyesület, a People First Egyesület-Pécs és az Orfűi Turisztikai Egyesület ötödik alkalommal szervezi meg a rendezvényt a fogyatékkal élők számára szeptember 4-én 10.00 - 16.00 óra között az orfűi Medvehagyma Ház környezetében. A rendezvényen sok színes program várja az érdeklődőket. Saját standunkon szívesen látunk mindenkit, aki szeretne többet megtudni a madarakról és a természetről. Minden korosztály számára kínálunk kreatív feladatokat a madárrajzok színezésétől kezdve a puzzléig, a mesterséges fészekodú összerakásától a madaras kártyázásig. Aki úgy érzi, hogy már sokat tud a madarakról, az próbára teheti tudását madaras totók kitöltésével. A helyes megfejtőket könyvjelzőkkel, matricákkal és kiadványokkal jutalmazzuk

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását, beleértve a Szigetvári Madármentő Állomás működését biztosító adományát a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor