Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2021. augusztus

2021. szeptember

2021. október

2021. november

2021. december

2022. január

2022. február

2022. március

2022. április

2022. május

2022. június

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2021. július

 

Fekete gólyák: katasztrofális költési eredmények

 

A téli fészektérképezések során a fekete gólyák 3 új fészke került elő, míg a régi fészkek közül 5 semmisült meg. A váltófészkekkel együtt jelenleg 23 fészek adatai szerepelnek nyilvántartásunkban. A gólyák a tavaszi visszaérkezésük során 14 fészket foglaltak el, eggyel kevesebbet, mint tavaly. A hűvös tavasz és a forró nyár alaposan rányomta bélyegét a költések sikerességére. 10 pár költése meghiúsult, és az eredményesen költő 4 pár is mindössze 7 fiókát nevelt fel. Az utóbbi harminc évben ilyen kevés fióka kirepülésére még nem volt példa.

A gólyák rossz költési sorozata már hatodik éve folytatódik. Ez érződni kezd a költő párok számának alakulásában is. Az elmúlt években még 20-25 párra becsültük a megyében fészkelők számát. Idén mindössze 5 olyan körzetet azonosítottunk be, ahol a madarak rendszeres jelenléte alapján a fészkelés valószínű, tehát a költő párok száma valószínűleg már húsz alatt van.

 

  1. kép: Feketególya-fészek fiókák nélkül (Fotó: Bank László)

 

Vörös kányák: kereshettük az új fészkeket

 

E fokozottan védett ragadozó madár költései tavaly minden esetben sikeresek voltak. Akkor rekordszámú fióka (27 pld.) repült ki a baranyai fészkekből. Idén ilyen jó költési eredményekről sajnos nem számolhatunk be. Kezdjük azzal, hogy a tavaly lakott 11 fészekből 6 semmisült meg, egyet pedig hollók foglaltak el. Egy másik fészek esetében bizonyíthatóan lelőtték az egyik öreg madarat, ezért maradt el a költés.

A régi és új revírekben tavasszal folyamatosan követtük a kányák mozgását. A szisztematikus felderítő munka meghozta gyümölcsét. 9 új fészket találtunk, így ismét 11 pár költését kísérhettük figyelemmel. 6 pár sajnos nem reptetett fiókákat. A sikeresen költő 5 pár pedig 12 fiókát nevelt.

 

  2. kép: Vöröskánya-fiókák, előtérben egy záptojás a fészekben (Fotó: Bereczki A.-Haraszthy L.)

 

Elrepültek a mentett gólyafiókák

 

Örömmel számolhatunk be arról, hogy a Szigetvári Madármentő Állomásra került négy gólyafióka a hónap folyamán sikeresen elrepült. Gondozásuk 5 héten keresztül zajlott. A fiókákat kezdetben a mentőállomás udvarán rögtönzött fészekben helyeztük el, és csak éjszakára kerültek zárt röpdébe. Megerősödésük után már a fészekből leugrálva az udvar füves területén szedegetve bontogatták szárnyaikat. A hónap közepén a nagyobb fiókák felrepültek egy magasabbra épített fészekre, és abban töltötték az éjszakákat. Néhány nappal később a fejlődésben kissé gyengébb fiókák is követték társaikat. A nekik felkínált táplálékot még egy ideig elfogadták, de már kijártak a közeli rétre is bogarászni. Pár nap múlva aztán már nem tértek vissza. Valószínűleg csatlakoztak a tarlókon, réteken táplálkozó gólyákhoz. Természetes táplálékukon még jobban felerősödve rövidesen megkezdik őszi vonulásukat Afrikába.

 

  3. kép: Röpképes gólyafiókák a mentőállomás udvarán lévő fészekben (Fotó: Bank László)

 

A kopasz csóka és társai

 

Májusban három csókafiókát hoztak Pécsről a Szigetvári Madármentő Állomásra. Az egyiket önkéntes tűzoltók szabadították ki egy panelház második emeleti szellőzőnyílásából. Ez a fióka fészektársával együtt zuhant le a tizedik emeletről a másodikig. Nem tudni, hogy mennyi időt tölthettek el a szellőzőben, mert a lakás tulajdonosa néhány napig távol volt, és csak a hazaérkezésekor figyelt fel a madarak mocorgására. Az egyik fióka addigra már elpusztult, a hozzánk került, alig élő, lesoványodott fiókát viszont sikerült életben tartanunk (szó szerint a sírból hoztuk vissza).

Egy másik fiókát a járókelők találták meg a földön. Még röpképességének elérése előtt kiugrott vagy kipottyant a fészekből. Azon kívül, hogy nem tudott repülni, más baja nem esett. A fészekbe nem lehetett visszahelyezni, és mivel félő volt, hogy egy kutya vagy macska megfogja, elhozták hozzánk.

A harmadik fióka szintén egy fészekből esett ki. Szerencsétlenségére a varjak hamar felfedezték, és elkezdték csipkedni. Már nem sok hiányzott ahhoz, hogy végezzenek vele, de egy járókelőnek még sikerült időben közbe lépnie. Amikor hozzánk került a fióka, elláttuk sebeit, de az már akkor is látszott, hogy a varjak csipkedésének helyén, főleg a nyak hátsó részén és a fejtetőn nehezen nőnek majd ki az új tollak. Csókánk ezért egy darabig valószínűleg kopasz marad.

A három fióka a gondos ápolásnak köszönhetően szépen fejlődött. A macskakonzervet, a lisztkukacot és más ínyencségeket nagy élvezettel tömték magukba. Június közepére már repülőssé váltak, ezért szabadon engedésük mellett döntöttünk. Azóta kedvük szerint röpdöshetnek. Időnként már nagyobb távolságokra is elkóborolnak, de éjszakára még mindig visszatérnek a röpdéjükbe. Folyamatos csacsogásuk betölti a teret. Kíváncsiságuk mérhetetlen, minden új tárgyat megvizsgálnak, megcsipkednek, elhordanak. Viselkedésük jutalom az őket gondozóknak!

Csókáink természetesen nem maradnak örökké nálunk. Folyamatos elvadulásuk már most is nyomon követhető. Várható, hogy ősszel csatlakoznak majd egy arra vetődő, csókával vegyes varjúcsapathoz, s attól kezdve másként folytatják életüket.

 

  4. kép: A csacsogó csókatrió, középen a kopasz barátunkkal (Fotó: Bank László)

 

Sumonyi élet

 

Július 25-én elkezdődött a hagyományos nyár-őszi madárgyűrűző tábor a sumonyi halastavaknál, amely sorrendben már a 41. évadot jelenti. A lebonyolítás során ezúttal is különös tekintettel vagyunk a táborozás során betartandó járványügyi megelőző szabályokra. Ezt figyelembe véve a táborozásban a 18 év felettiek csak védettségi igazolvány birtokában vehetnek részt, és az előzetesen regisztráltakon kívül más jelentkezőket nem fogadunk. A tavalyihoz képest annyi a változás, hogy ezúttal látogatók is jöhetnek, de a 18 év felettiek esetében ehhez is védettségi igazolvány bemutatása szükséges.

Az első hét gyűrűzési eredményeit jelentősen befolyásolta a nagy hőség. Ilyen időjárási körülmények között a madarak alig mozognak A fogást az is csökkenti, hogy a madarak biztonsága érdekében késő délelőttől kezdve kora estig a hálózást szüneteltetnünk kell. Változást csak a hőség enyhülésével és a vonulás intenzívebbé válásával várunk. Mindenesetre tesszük a dolgunkat, ahogy eddig is.

 

Tudatos Nap a Balokányban

 

Tudatosan a Környezetünkért Egyesület szervezésében, számos partner részvételével augusztus 7-én 15-18 óra között szerveződik a program a pécsi Balokány-ligetben, melyek között helyi finomságok kóstolója, népi játékok, íjászat és hétpróba, kézműves foglalkozások szerepelnek, de lesz csónakázás, gyerekzene és modellhajóverseny is. A rendezvényen önálló standdal mi is megjelenünk, ahol érdekes feladványokkal, játékokkal várunk minden korosztályt.

 

  5. kép: Standunk a tavalyi Tó-partin (Fotó: Vincze Etel)

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását, beleértve a Szigetvári Madármentő Állomás működését biztosító adományát a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor