Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2021. június

2021. július

2021. augusztus

2021. szeptember

2021. október

2021. november

2021. december

2022. január

2022. február

2022. március

2022. április

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2021. május

 

Kevés a sasfióka

 

Az év eddigi időszakában a rétisasok 4 új fészke került elő, míg a régiek közül 3 semmisült meg. A váltófészkekkel együtt jelenleg 72 fészek szerepel nyilvántartásunkban. Az egyik tavalyi revírben nem foglaltak fészket a madarak, ezért idén csak 47 pár költését kísérhettük figyelemmel.

A fészket foglaló sasok közül ténylegesen 42 pár költött, míg 5 pár esetében nem történt tojásrakás. A szeszélyes tavaszi időjárás nem kedvezett a sasoknak, mindössze 24 pár költése volt eredményes. A szülőmadarak 14 esetben 1 fiókát, 10 esetben 2 fiókát neveltek fel. Összesen 34 fióka repült ki a baranyai fészkekből, ami a közepesnél gyengébb eredménynek számít, és jóval elmarad a tavalyi 52 fiókás maximumtól.

 

  1. ábra: A sikeresen költő rétisasok fészekaljainak százalékos megoszlása Baranya megyében 1984-2021 között

 

Vándorsólymok - csak egyetlen fióka

 

Idén a vándorsólymok 4 baranyai revírjében a fészkelőhelyek felderítése csak két esetben volt eredményes. A másik két revírben folyamatosan mozogtak a madarak, de költésre utaló jeleket nem tapasztaltunk. Az ismert fészkelőhelyeken az egyik költés meghiúsult, míg a másik sikeresnek bizonyult, de a sólyompár mindössze egyetlen fiókát reptetett ki. Ilyen rossz költési eredményre a sólymok 2010-ben történt baranyai megtelepedése óta még nem volt példa.

 

  1. kép: Vándorsólyom (Fotó: Stölkler Nándor)

 

Még mindig jönnek a gólyák

 

Március hírlevelünkben beszámoltunk arról, hogy késik a gólyák visszaérkezése. Baranyában a párok alig 15-20%-a foglalt fészket a hónap végéig. A helyzet azóta szerencsére megváltozott. A gólyák kihasználták a tartós hidegfrontok közötti rövid, kedvező időjárási periódusokat, és több hullámban visszaérkezve csaknem valamennyi tavaly lakott fészket elfoglalták. Az utolsó nagyobb beáramlás május első felére esett. A későn érkező párok egy részének azonban nem akaródzott új fészket építeni, ezért a már költő párok fészkeit próbálták megszerezni maguknak. Gyakorivá váltak a gólyaverekedések, és a heves csatározások következményeként több fészekből kipotyogtak a tojások, és kis fiókák is elpusztultak.

Örömteli viszont, hogy a gólyák legalább 15-20 új fészket építettek a megyében, és olyan településeken is újra megtelepedtek (pl. Erdősmecske, Molvány), ahol már régóta nem fészkeltek. Színesgyűrűvel jelölt példányok kódjait is többször sikerült leolvasnunk. Ezek többsége helyi jelölésű madár volt, de érdekességként említhető az a gólya, melyet a horvátországi Belistyén gyűrűztek fiókaként 2009.06.19-én. Ez a madár idén áprilisban az egyik beremendi fészket foglalta el. A két település ugyan nem esik messze egymástól, de a gyűrűzés óta eltelt idő jelentősnek mondható, s egyben fontos adat a gólyák életkorára vonatkozóan is.

 

  2. kép: Kotló gólya a rózsafai fészekben (Fotó: Dr. Gaszler Péter)

 

Lelketlenség

 

A védett madarak elpusztításával kapcsolatban olyan "apróságokon" mint lelövés vagy mérgezés már meg sem lepődünk, de mindig van új a nap alatt! Május 29-én a délelőtti órákban Komlóról hívtak bennünket azzal, hogy az egyik kukában madárfiókákat találtak. A konténerbe hajított öt fióka közül egy már elpusztult, de négy még életben volt. Mint később kiderült, egy házi rozsdafarkú fészekaljtól akart megszabadulni a lelketlen elkövető. Sajnos még további három fióka sem érte meg a nap végét, ezért csak egyetlen fiókának van esélye az életben maradásra (a megtaláló vette gondozásba).

Az az ember, aki a kukába dobta a neki valamilyen oknál fogva útban lévő fészekaljat, vajon milyen lelki kényszer alatt cselekedett? Csupán egy telefonjába került volna felhívni bennünket vagy a nemzeti park illetékeseit, és megoldottuk volna a problémáját. De neki így volt kényelmesebb! Egy társadalom erkölcsi színvonalát az határozza meg, hogyan viszonyul az állataihoz (Gandhi után szabadon). Az eset kapcsán elgondolkodhatunk azon, hogy jelenleg Magyarországon hol tartunk?

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor