Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2021. október

2021. november

2021. december

2022. január

2022. február

2022. március

2022. április

2022. május

2022. június

2022. július

2022. augusztus

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2021. szeptember

 

A szerencsés rétihéja

 

A barna rétihéja elsősorban a nádasok fészkelő ragadozó madara, de időnként a gabonatáblákban is megtelepszik, ahol a földön fészkel. Itt azonban sokkal több veszély leselkedik rá, hisz a szőrmés ragadozókon kívül a mezőgazdasági munkáknak is könnyen áldozatul eshetnek a fészekaljak.

Június második felében Babarc határában az egyik gabonatábla aratásakor a gépkezelők egy pelyhes, alig öklömnyi fiókát találtak. Ennek a fiókának nagy szerencséje volt, mert a kombájn mindössze fél méterre haladt el a hevenyészett fészek mellett. A kombájn után haladó jármű vezetője vette észre a madarat, melynek esélye sem lett volna a túlélésre a learatott, teljesen nyílttá vált területen. Eljuttatták hozzánk a fiókát, így a Szigetvári Madármentő Állomáson gondozásba vettük.

 

  1. kép: A már tollasodó rétihéja fióka (Fotó: Bank László)

 

Felnevelése nem okozott különösebb nehézséget. Gyakorlatilag minden húsféleséget azonnal elfogadott, és mindaddig folyamatosan kérte a táplálékot, amíg a begyét degeszre nem tömte. Jóllakva aztán órákon keresztül aludt, így pihenve ki az emésztés fáradalmait. Gondozása közel két hónapig tartott. Szabadon engedésére augusztus végén került sor. Ezt követően időnként még meglátogatta a mentőállomás környékét, de csak a magasban keringve figyelte az ott zajló eseményeket. Bő egy hét elteltével aztán végleg elhagyta a környéket.

 

  2. kép: A már anyányi rétihéja-fióka (Fotó: Ingola Eszter)

 

Stagnáló gólyaállomány

 

A gólyák tavaszi visszaérkezése idén nagyon elhúzódott. Az április-májusi időszakban a gyakori hidegfrontok igen megnehezítették a madaraknak a fészkelőhelyek irányába történő mozgását. Sok pár csak május közepe után foglalt fészket. Hasonló időjárási körülmények között a fészkelő állomány szinte mindig csökken, olykor drasztikusan is (1997-ben pl. 25%-kal, 2001-ben 20%-kal kevesebb gólya tért vissza Baranyába), de idén szerencsére nem így alakult a helyzet.

A teljes megyére kiterjedő nyári felmérésünk során ezúttal 248 fészket vettünk nyilvántartásba. Ezek közül 46 bizonyult lakatlannak, míg 5 fészken csak magányos gólyák tartózkodtak. Összesen 197 pár foglalt fészket a megyében, ami mindössze 2 párral kevesebb a tavalyinál.

A költések eredményességét a hűvös tavasz és a forró nyár egyaránt negatívan befolyásolta. A párok negyede nem repített fiókákat, de a sikeresen költő 148 pár még így is 383 fiókát nevelt fel. A körülményeket figyelembe véve ez egyáltalán nem tekinthető rossznak. A kirepült fiókák átlagszáma a sikeresen költő párok esetében 2,6 fióka, az összes fészkelőpárra számítva 1,9 fióka volt. Idén 1-es fészekalj 21, 2-es fészekalj 42, 3-as fészekalj 64, 4-es fészekalj 19, 5-ös fészekalj 2 esetben fordult elő. A felmérők 14 öreg gólya és 38 fióka pusztulásáról is beszámoltak. Viszonylag magas volt az elhullások aránya a Sellye környéki jégveréses területeken.

Gólyafészek jelenleg a megye 149 településének közigazgatási területén található, de gólyák csak 133 településen fészkeltek. A legtöbb gólya Kölkeden (21 pár), Beremenden (7 pár) és Mohácson (6 pár) költött.

 

  3. kép: Gólyapár (Fotó: Schwarzkopf Ágnes)

 

Elfogyó ormánsági gyepek

 

Baranyában a gyepek területe folyamatosan csökken, s ez a folyamat a rendszerváltás óta egyre jobban felgyorsult. A külterjes állattartás csaknem teljesen megszűnt, s a fölöslegessé vált rétek, legelők egy részét a gazdálkodók beszántották, más részét beerdősítették, ill. egy részük a használat hiánya miatt spontán módon beerdősödött. Különösen fájó a tájképileg is értékes fás legelők eltűnése. Az 1994-es felmérésünk során még 51 területet lehetett ebbe a kategóriába sorolni. Mára csak 11 maradt!

Napjainkban az erdők telepítése az igen jelentős EU-s támogatásoknak köszönhetően újabb lendületet vett. Csak az Ormánságban kb.10 ezer hektár új erdő létrehozása a cél. A telepítések egy része a rosszabb minőségű szántókon történik, más része viszont a gyepeket érinti. Egy-egy település határában (pl. Marócsa) a 100 hektárt is meghaladja a beerdősített vagy az erdősíteni kívánt legelők nagysága. Néhány település közigazgatási területén valamirevaló gyep már nem is marad.

A hazai fauna egynegyede kötődik a füves területekhez. Egyes fajok teljes életciklusa ezeken az élőhelyeken zajlik, más fajok csak táplálkozni járnak ide. Az ormánsági gyepek fogyatkozása valószínűleg hatással lesz a gólyaállomány alakulására is, hisz Baranyában itt és a Duna menti részeken fészkel a legtöbb pár. A tradicionális táplálkozóhelyek csökkenése az Ormánság gólyaeltartó képességét is csökkenti. Vajon mit hoz a jövő?

Baranya erdősültsége az országos átlagnál magasabb, már meghaladja a 25%-ot. Az új erdőtelepítéseknek köszönhetően a gyepterületek aránya viszont 4% alá csökken. A gyepek eltűnése a biológiai sokféleséget is csökkenti. A klímasemlegesség oltárán vajon mit kell még feláldoznunk?

 

 

  4. kép: Akáctelepítés a vajszlói legelőn (Fotó: Bank László)

Újabb elismerés

 

Idén 75. születésnapját ünnepli a Körber Konszern, Ebből az alkalomból a világ 10 országában 75 civil szervezetet támogattak fejenként 1000 eurós adománnyal. A támogatottak körére a konszern munkavállalói tehettek javaslatot. A cég magyarországi gyárának, a pécsi székhelyű Körber Hungária Gépgyártó Kft-nek a dolgozói különösen jól teljesítettek ezen a téren, hisz Magyarországon, elsősorban Baranyában 20 szervezet került a listára. Közöttük volt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportja is. Az ünnepélyes átadóra augusztus 31-én került sor. A támogatást ez úton is nagyon köszönjük!

 

  5. kép: Az adományozás "oklevele" (Fotó: Bank László)

 

Európai Madármegfigyelő Napok

 

Október első hétvégéjén az európai madárvédelmi szervezetek ismét megszervezik a hagyományos madármegfigyelő napokat. A rendezvény során kellemes séták keretében ismertetjük meg az érdeklődőket az adott terület madárvilágával, s közben mindenki választ kaphat kérdéseire. A program egyben verseny is, melyik ország tud minél több helyszínen minél több érdeklődőt mozgósítani, s hol tudják a legtöbb madarat megfigyelni. Az eredményekről országos és nemzetközi összesítés készül, ami október 3-án este már a médiumok rendelkezésére fog állni. Az egyéni megfigyelések adatait is bárki feltöltheti online módon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára (www.mme.hu) október 3-án 16 óráig.

Baranyában idén is két központi helyszínen fogadjuk az érdeklődőket, ahol madárgyűrűzési bemutatók is színesítik a programokat.
Október 2. 7.00 - 15.00
1. helyszín: Csertő - Halastó (találkozó a halastó gátjánál).
Koordinátor: Wágner László (30/377-3412)
2. helyszín: Sumony - Halastavak (Madárvonulás-kutató Állomás).
Koordinátor: Bank László (20/334-4608)
Október 3. 7.00 - 15.00
1. helyszín: Sumony - Halastavak (Madárvonulás-kutató Állomás).
Koordinátor: Bank László (20/334-4608)

Kérjük, hogy a részvételi szándékot mindenki előre jelezze a koordinátoroknak legkésőbb szeptember 30-ig.

 

  6. kép: Csertői csendélet a tavalyi madármegfigyelő napon (Fotó: Vincze Etel)

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását, beleértve a Szigetvári Madármentő Állomás működését biztosító adományát a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor