Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

A szándékot a baranya@mme.hu címre küldött levéllel lehet jelezni.

 

2022. szeptember

2022. október

2022. november

2022. december

2023. január

2023. február

2023. március

2023. április

2023. május

2023. június

2023. július

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2022. augusztus

 

Ez az év sem a fekete gólyákról szól

 

A téli fészektérképezések során a fekete gólyák 6 új fészkét találtuk meg, míg a régi fészkek közül 2 semmisült meg. A váltófészkekkel együtt jelenleg 28 fészek adatai szerepelnek nyilvántartásunkban. A gólyák a tavaszi visszaérkezésük során csak 12 fészket foglaltak el, kettővel kevesebbet, mint tavaly. 2 pár azonban még a tojásrakásig sem jutott el, idén kihagyták a költést. A ténylegesen költő 10 pár sem volt túl sikeres, 7 pár költése hiúsult meg. Az eredményesen költő 3 pár is mindössze 6 fiókát nevelt fel. Ilyen kevés fiókára 1990 óta nem volt példa Baranyában! A gólyák rossz költési sorozata immár hetedik éve folytatódik.

 

  1. kép: Kirepülés előtt álló feketególya-fióka (Fotó: Németvári Nóra)

 

Pásztorgém-invázió

 

A faj dél felől történő terjeszkedésének újabb bizonyítéka, hogy már egyre nagyobb csapatokban mutatkozik Magyarország területén. Az idei baranyai adatok is alátámasztják ezt a tendenciát. Az első példányt májusban a sumonyi halastavakon figyeltük meg. Itt a nyári hónapokban is folyamatos volt a faj jelenléte, ami alapján legalább 1 pár költését feltételezzük a gémtelepen. Nyár közepén Mágocson és Szaporcán is megjelent 1-1 példány, de az igazi madarász csemegét a Drávacsehiben megfigyelt kb. 100 egyedből álló csapat jelentette. Ezek a madarak a község belterületével határon legelőn a bivalyok között szedegették táplálékukat. Innen rövidesen eltűntek, de augusztus első napjaiban egy újabb csapatot észleltünk a csányoszrói legelőn. Itt a marhacsorda körül huzamosabb ideig kitartott 18-25 példány, és csak a hónap közepe táján hagyták el a területet.

A Drávacsehiben látott csapat a pásztorgém eddigi legnagyobb létszámú előfordulása volt Magyarországon. A klíma változásával a faj hasonló nagyságú vagy még nagyobb csapatokban történő megjelenése valószínűleg gyakoribbá válik, és a pásztorgém az eddigi szórványos fészkelések mellett stabil költőfaja lesz a Kárpát-medencének.

 

  2. kép: Pásztorgémek a csányoszrói legelőn (Fotó: Bank László)

 

Messze szálló barna kányák

 

A nyáron jeladózott öt barnakánya-fióka már hetekkel ezelőtt megkezdte vonulását. Az augusztus 31-én kapott adatok alapján jelenleg az alábbiakat tudjuk tartózkodási helyükről:
1. A kétfiókás fészeben jelölt egyik fióka Görögországig jutott. Itt elnémult az adója, és az utolsó jelzések alapján feltételezzük, hogy egy nehezen megközelíthető kopár, sziklás helyen elpusztult. A görög kollégák keresési kísérletei eddig nem vezettek eredményre.
2. A kétfiókás fészekben jelölt másik fióka Horvátország keleti részén, majd Bosznia-Hercegovinán keresztül érte el az Adriai-tengert. Azt átrepülve az olasz csizma délnyugati részéhez ért. Jelenleg a Messinai-szoros környékén pihen.
3. A háromfiókás fészekben jelölt egyik fióka a kezdeti hazai és szlovákiai kalandozások után Horvátország felé vette az irány, majd az Adriai-tenger felett átkelve Olaszország középső részéig repült. Innen Szicíliát érintve Tunéziánál érte el Afrika területét. Most éppen Tunisz környékén piheni ki a Földközi-tenger átrepülésének fáradalmait.
4. A háromfiókás fészekben jelölt másik fióka délkeleti irányban távozott a Kárpát-medencéből. Szerbiát átszelve, némi bulgáriai és romániai kitérő után Törökországig jutott. Jelenleg a Dardanellák környékén gyűjti az erőt az út folytatásához.
5. A háromfiókás fészekben jelölt harmadik fióka Szerbián és Bulgárián keresztül szinte nyílegyenesen repült, majd a Boszporuszon keresztül érte el Ázsia területét. Törökországot délkeleti irányban átszelve Szíriában folytatta útját, és Jordánia északkeleti részét érintve Szaúd-Arábiában érte el a Vörös-tenger partját. Itt partvonal mellett délkeleti irányban Jemenig haladt, és jelenleg is az ország keleti részén tartózkodik.

Érdekesség, hogy egy Baján jeladózott öreg madár szinte ugyanazt az útvonalat követi, mint az 5. pontban jelzett fióka. Valószínűleg együtt vonulnak.

 

  3. kép: Kányacsapat (Fotó: Németvári Nóra)

 

Gólyatörténet

 

Kovácshidán, a buszmegállónál található gólyafészekben idén egyetlen fióka nevelkedett. A kirepülése nem sikerült valami jól, mert a közelben a földön landolt. A helyiek befogták, és némi közvetítéssel a Szigetvári Madármentő Állomásra szállítottuk. Itt a gondos ápolásnak köszönhetően gyorsan erőre kapott, és két hét múlva szabadon tudtuk engedni. Egy ideig még visszajárt táplálékért, aztán eltűnt. Néhány nap múlva kaptuk a hírt, hogy egy fiatal gólya ismét megjelent a kovácshidai fészken. Nem vehető biztosra (a példány gyűrűzése nem történt meg), de valószínűsíthető, hogy ugyanaz a fióka tért vissza a születési helyére.

 

Sumonyi hírek

 

A nyári gyűrűzőtábor második hetében egy barcelonai gyűrűs cserregő nádiposzátát ellenőriztünk. A madarat 2021.10.21-én, tehát az őszi vonulási időszakban jelölték a Vila-seca nevű helységben Sumonytól 1450 km távolságban. A visszafogása augusztus 5-én történt.

Spanyolországban három gyűrűzőközpont működik. Eddig csak Madrid és a San Sebastian (Baszkföld) feliratú gyűrűkkel jelölt madarakat fogtunk vissza, a mostani példány az első katalán gyűrűs megkerülés Sumonyban.

A másik sumonyi vonatkozású hír egy énekes nádiposzátához kötődik. A madarat 2021.08.20-án gyűrűztük meg, és idén június 23-28. között többször is visszafogták költőhelyén, a németországi Freigericht-Somborn nevű helységben, Sumonytól 801 km távolságban. Az adat jól illeszkedik a faj északnyugat-délkeleti irányú vonulásáról kialakult képbe, amit az is alátámaszt, hogy korábban Belgiumban fogtak vissza egy Sumonyban jelölt énekes nádiposzátát.

 

  1. ábra: A Sumonyban gyűrűzött énekes nádiposzáták megkerülési helyei

 

Vércsefiókák Szigetváron

 

A Szigetvári Madármentő Állomásra május-július folyamán 12 vörösvércse-fióka került, valamennyi Pécsről. Ez rekordnak számít az állomás működésének történetében, de egyben azt is jelzi, hogy a vörös vércsék védelmével kapcsolatos megyei programunk egyre sikeresebb. A program eddigi 18 éve alatt a költő állomány tízszeresére nőtt.

Az állomáson gondozott fiókák közül 11 példányt már szabadon engedtünk, és az utolsó fióka elengedésére is rövidesen sor kerül. Ez a fióka egy kései költésből származik, A pécsi vásártéren találták július 24-én még pelyhes állapotban, igen rossz kondícióban. Szerencsére túlélte a megpróbáltatásokat. Tollazata már teljesen kifejlődött, röpképes madárrá vált.

 

  4. kép: Vércsefiókák az egyik szigetvári röpdében (Fotó: Bank László)

 

Madárleltár

 

A hónap folyamán befejeztük a 2021. évi madárfaunisztikai adatok rendszerezését. Önkénteseink tavaly 2825 jelentést küldtek be számítógépes nyilvántartásunk számára. A jelentések összesen 21 400 adatot tartalmaztak.

A terepbejárások 195 baranyai település közigazgatási területét érintették. A felmérések során 219 madárfaj előfordulását bizonyítottuk. A megfigyelt madarak összes száma 961 752 példány volt.

A megyében ritkának számító fajok közül az alábbiak kerültek távcsöveink elé: füles vöcsök, batla, énekes hattyú, vörösnyakú lúd, vörös ásólúd, halcsontfarkú réce, fakó rétihéja, parti lile, tavi cankó, kőforgató, kis sárszalonka, fenyérfutó, sarki partfutó, sarlós partfutó, vándorpartfutó, sárjáró, vékonycsőrű víztaposó, ékfarkú halfarkas, uráli bagoly, réti fülesbagoly, fenyőszajkó, búbos cinege, örvös rigó, rozsdástorkú pityer.

 

  5. kép: A sarki partfutó Baranya ritka madárvendége (Fotó: Stölkler Nándor)

 

Akadálymentes Turizmus Napja

 

A programra idén hatodik alkalommal kerül sor szeptember 3-án 10.00 - 16.00 óra között az orfűi Medvehagyma Ház környezetében. A részletekről a hírlevelünk végén található plakát tájékoztat. A rendezvényen ezúttal is saját standdal veszünk részt, ahol szívesen látunk mindenkit, aki szeretne többet megtudni a madarakról és a természetről. Minden korosztály számára kínálunk kreatív feladatokat a madárrajzok színezésétől kezdve a puzzléig, a mesterséges fészekodú összerakásától a madaras kártyázásig. Aki úgy érzi, hogy már sokat tud a madarakról, az próbára teheti tudását madaras totók kitöltésével. A helyes megfejtőket könyvjelzőkkel, matricákkal és kiadványokkal jutalmazzuk

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását, beleértve a Szigetvári Madármentő Állomás működését biztosító adományát a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor