Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2022. március

2022. április

2022. május

2022. június

2022. július

2022. augusztus

2022. szeptember

2022. október

2022. november

2022. december

2023. január

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2022. február

 

Kevesebb gyülekezőhely - még kevesebb fülesbagoly

 

Az erdei fülesbaglyok lehetséges gyülekezőhelyein január 28 - február 1. között végeztük el a telelő állományok felmérését. Összesen 101 helyszínt (templomkertek, temetők, fenyőkkel vegyes utcai fasorok, parkok stb.) vizsgáltunk át részletesen. Ezek közül 44 helyen észleltük a baglyok jelenlétét. A felderített gyülekezőhelyek száma 11-gyel volt kevesebb a tavalyinál. Az adat azonban némileg félrevezető, mert több-kevesebb köpetet más helyszíneken is találtunk, de a számlálás napján a baglyok nem tartózkodtak ezeken a területeken.

 

  1. kép: Baglyok a szigetvári sportcsarnok előtti nyírfán (Fotó: Bank László)

A nappalozó erdei fülesbaglyok egyedszámát mindössze 313 példányra becsültük, ami 71,2%-os csökkenést jelent. Ez döntő részben a mezei pocok gradációjának összeomlásával függ össze, mert alaposan lecsökkent a baglyok táplálkozása szempontjából oly fontos táplálékállatok mennyisége, ezért a tradicionálisnak mondható telelőhelyek idén már kevesebb baglyot tudtak eltartani. A másik, kisebb részben felelős ok pedig az volt, hogy a számlálási periódusban időnként viharos szél fújt, ami néhány gyülekezőhelyről átmenetileg kisöpörte a baglyokat. A madarak egy része ezért a távolabbi, szélárnyékosabb területekre húzódhatott. A legtöbb baglyot, 40 példányt egyébként a szentegáti kastélypark környezetében láttuk.

A felmérés időszakában Magyarország 699 településének 1104 helyszínén a megfigyelők összesen 11.040 fülesbaglyot számoltak össze. A baranyai egyedszám ennek a mennyiségnek most alig 2,8%-át adta.

 

Uráli baglyok

 

Az uráli bagoly alkalmi baranyai megjelenését az elmúlt 60 évben mindössze egyetlen hiteles adat bizonyította. Késő ősztől kezdve azonban több településről is jelezték a faj előfordulását. Összesen 13 megfigyelés igazolta inváziószerű beözönlését, ami egybecseng az országos tendenciával. November-decemberben 6 példány (Hímesháza, Komló, Lothárd, Pécs 2 pld, Sellye), január-februárban 7 példány (Helesfa, Hobol, Nemeske, Szaporca, Szentegát, Szigetvár, Zók) adata került be a megyei madárfaunisztikai adattárba.

 

  2. kép: A Komlón megfigyelt uráli bagoly éppen egy mókust fogott (Fotó: Szetteli Zsolt)

A baglyok közül kettőnek csak a tetemét találták meg (az egyiket autó ütötte el), egy kézzel befogott példány pedig szállítás közben pusztult el. Két legyengült madár (egyiküket autó sodorta el) a Szigetvári Madármentő Állomásra került. Ezeket később szabadon lehetett engedni. Egy példány a M60-as autópályán egy kamionon akadt fenn, de szerencsésen túlélte az ütközést. Érdekességként említhető, hogy a kézre került baglyok közül kettő is melanisztikus tollazatot viselt.

 

Áttelelő gólyák

 

Az idei télen sem maradtunk gólyák nélkül. Már ősz közepén érkeztek adatok Homorúdon és Szigetvár környékén kóborló gólyákról, de ezek a madarak csak rövid ideig mutatkoztak. December közepén egy példányt először Újpetrén láttak, később pedig rendszeresen megfigyelték Palkonyán is. Januárban egy gólya Drávapalkonya és Drávaszabolcs térségében is megjelent, de néhány nap múlva odébb állt.

Sombereken ősztől kezdve végig kitartott egy sérült lábú gólya, és alkalmilag egy másik gólya társaságában is látták. Az egyik telektulajdonos önálló tartóoszlopot állított fel a kertjében. A sérült lábú madár rendszeresen ezen éjszakázik.

Az idei tél nem viselte meg különösebben az áttelelő gólyákat. Hiányzott a tartós, vastag hótakaró, ezért a gólyák találtak maguknak elég táplálékot.

 

Békamentésre felkészülve

 

Február közepének enyhe, már-már meleg napjaiban felállítottuk a terelőhálókat az orfűi közutak mentén arra számítva, hogy a varangyok idő előtt megkezdik tavaszi vándorlásukat a tavakba. Az időjárás azonban közbeszólt. A hóvégi és március eleji éjszakai fagyok még egy darabig téli vackukban marasztalják a békákat, ezért az érdemi munka várhatóan csak Sándor-József-Benedek időszakában kezdődik (feltéve, ha az érintettek hoznak meleget).

A sikondai tavaknál más módszerrel mentjük a békákat. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásával zajló folyamatban a mentésben résztvevő önkéntesek az időjárási körülményekhez igazodva a késő délutáni és esti órákban majd folyamatos járőrözéssel gyűjtik össze a varangyokat a kb. 800 méteres közútszakasz mellett. Terelőhálók itt már nem lesznek kifeszítve.

A mentésbe való bekapcsolódási szándékot a koordinátoroknál lehet jelezni (Orfű: Hutai Viktor, 20/576-3908, Sikonda: Bodó János, 30/377-3418).

 

  3. kép: A terelőhálók kihelyezése Orfűn (Fotó: Vincze Etel)

Eredményesebb madármentés

 

A Szigetvári Madármentő Állomásra költési időszakban rendszeresen hoznak be fészekből kiesett madárfiókákat. A sokszor csupasz vagy alig tollasodó csöppségek egy része azonban már menthetetlen, mert a megtalálástól az állomásra való szállításig olyan sok idő telik el, hogy a fiókák csaknem teljesen kihűlnek. A lecsökkent testhőmérséklet miatt nagyon nehéz életképes állapotba visszahozni őket. Az idei évtől kezdve azonban nagyobb esélyünk lesz az ilyen fiókák megmentésére is.

A Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány számlájára érkező tavalyi adományok lehetővé tették egy inkubáló berendezés megvásárlását. A digitális hőmérővel és páramérővel ellátott eszköz segítségével a rászoruló fiókák felmelegítése sokkal gyorsabbá válik, és később a megfelelő hőmérséklet beállításával folyamatosan pótolni tudjuk a szülőmadarak testmelegét. Egyszerre akár több fészekaljnyi fióka melengetésére is lehetőség nyílik, ami nem elhanyagolható szempont, mert rendszeresen előfordul, hogy egyidejűleg 15-20 fiókáról is gondoskodnunk kell.

A madármentésre érkezett támogatásokat ez úton is nagyon köszönjük mindenkinek!

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását, beleértve a Szigetvári Madármentő Állomás működését biztosító adományát a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor