Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2022. február

2022. március

2022. április

2022. május

2022. június

2022. július

2022. augusztus

2022. szeptember

2022. október

2022. november

2022. december

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2022. január

 

Az év madara

 

2022-ben a zöld küllő az év madara. Költőterülete felöleli csaknem egész Európát, de nem fészkel Skandinávia északi részén, Finnországban, Északnyugat-Oroszországban, Írországban, valamint Korzika és Szardínia szigetén. Megtalálható még Délnyugat-Ázsiában is Irán északi és középső részéig.

 

  1. kép: Zöld küllő (Fotó: Stölkler Nándor)

Világállományát 600.000 -1.150.000 ezer párra becsülik, melynek döntő része Európában él (590.000-1.060.000 pár). A hazai fészkelők száma 15.000-17.000 pár között mozog. Baranyában 500-700 pár költését feltételezzük.

Állandó madarunk. Területhűsége a többi harkályfajhoz képest is rendkívülinek nevezhető. Fészkelőhelyének környékét még a költési időszakon kívül sem hagyja el. Inkább a fiatal madarak kóborolnak el a születésük helyétől nagyobb távolságra, de az elmozdulás ritkán több 5-10 km-nél. A Magyarországon gyűrűzött példányok közül a gyűrűzés helyétől legmesszebbre kézre került példány is mindössze 40 km-es utat tett meg.

Sík-, domb- és hegyvidéken egyaránt fészkel. Legkedveltebb élőhelyei a gyepterületekkel határos ártéri erdők, öreg tölgyesek és ligeterdők, de a mezőgazdasági táblákba ékelődött erdősávokban, fasorokban és a fás legelőkön is megtelepszik. Nem idegenkedik az ember közelségétől sem. A lakott területek parkjaiban, a kertekben és gyümölcsösökben is költhet, ha megfelelő méretű fát talál az odúja kivéséséhez.

Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyein január 29 - február 1. között végeztünk számlálást. A felmérés során 96 helyszínt vizsgáltunk át részletesen. Baglyokat 55 helyen találtunk, számukat 1086 példányra becsültük.

 

  2. kép: Zöld küllő élőhely (Fotó: Bank László)

Az odú kivésésében mindkét szülő részt vesz, de a hím nagyobb részt vállal belőle. Az elkészült odút több éven keresztül is használhatják. Fészekanyaggal nem bélelik, a tojó a tojásokat a vésés során keletkezett apró méretű forgácsra rakja. Évente egyszer költ, de a költés meghiúsulása esetén pótköltése is lehetséges. A tojásrakás rendszerint április második harmadában kezdődik. A fészekalj 3-8 tojásból áll. A tojó naponta rakja le a tojásokat, és az utolsó tojás lerakása után kezdődik a kotlás. Mindkét szülő kotlik. A kotlási idő 14-15 nap, de ez elhúzódhat 16-17 napig is. A fiókák 23-26 nap elteltével repülnek ki. A család ezt követően sokáig együtt marad. A szülők még 3-7 héten keresztül is etethetik a fiókákat.

 

  3. kép: Fiatal zöld küllő (Fotó: Mánfai Bence)

Táplálékának egy részét a fakéreg alatt és a korhadó fákban élő lárvák és rovarok alkotják. Jelentős a hangyafogyasztása is. A hangyabolyokat a talajon ugrálva kutatja fel. Ősszel és télen csonthéjas terméseket, bogyókat, gyümölcsöket és magvakat is fogyaszt.

 

  4. kép: Harkályvágta fatörzs (Fotó: Radnai Míra Júlia)

Hazai állománya jelenleg nem veszélyeztetett, de az idős fák, fasorok, öreg erdőállományok kivágása, a fás legelők eltűnése csökkenti fészkelési lehetőségeit. Jelenlétét állandósíthatjuk a zárt erdőállományok egészségügyi gyérítése során visszahagyott holtfákkal, különösen a szélterületeken.

A zöld küllő védett madárfaj. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

 

Közel száz vörös kánya

 

A vörös kányák telelő állományainak nemzetközi felméréséhez kapcsolódva január 7-11 között végeztünk terepbejárásokat Baranyában. Figyelmünket ezúttal is a megye déli és nyugati részére, a kányák leggyakoribb előfordulási helyeire összpontosítottuk.

A megfigyelt példányok száma újabb rekordot hozott, és a területi eloszlásban is markáns különbség mutatkozott a tavalyihoz képest. A korábbi legjelentősebb megyei (egyben hazai) éjszakázóhelyet Baksa mellet a kányák idén nem használták, ott egyetlen példányt sem láttunk. A madarak átköltöztek a Garé melletti erdőbe. Itt az egyik hajnali kihúzáskor 90 példányt számoltunk meg. Ezen kívül még Ibafán, Magyarmecskén, Okorágon és Vajszlón észleltük a kányák jelenlétét. Összesen 98 példányt figyeltünk meg, közel kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Ezen kívül még 4 áttelelő barna kánya jelenlétét is sikerült bizonyítanunk.

A Magyarországon telelő vörös kányák számát a felmérés időszakában 155-160 példányra becsülték a megfigyelők. A baranyai kányák ennek a mennyiségnek közel kétharmadát adták.

 

  5. kép: Vörös kánya (Fotó: Stölkler Nándor)

A kitartó fenyőszajkó

 

A fenyőszajkó ritka téli vendég Baranyában. Sokszor évek telnek el, míg egy-egy példánya szem elé kerül. A tél folyamán is mindössze egyetlen példányról kaptunk adatokat. Egyik önkéntesünk az Orfűn kihelyezett madáretetőjénél kapta lencsevégre a táplálkozó madarat első alkalommal november 27-én. Ez a példány azonban nem állt tovább, hanem kitartóan látogatta az etetőt. A biztos táplálékforrást igyekezett megvédeni a többi madártól. Az időnként idelátogató szajkókat elzavarta, és a harkályok jelenlétét sem nézte jó szemmel. A kisebb termetű énekesmadarakkal (cinkék stb.) azonban nem sokat törődött.

Madarunk decemberben folyamatosan a területen tartózkodott. Utolsó megfigyelése január 7-én történt. Ezt követően többé már nem mutatkozott.

 

  5. kép: Az orfűi fenyőszajkó (Fotó: Mánfai Bence)

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását, beleértve a Szigetvári Madármentő Állomás működését biztosító adományát a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor