Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2022. július

2022. augusztus

2022. szeptember

2022. október

2022. november

2022. december

2023. január

2023. február

2023. március

2023. április

2023. május

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2022. június

 

Jeladós barna kányák

 

Az év folyamán a barna kányák 10 új fészke került elő a megyében. A régi fészkek közül 5 semmisült meg, így jelenleg 30 fészek szerepel nyilvántartásunkban. Ezek közül 21-ben figyeltünk meg kotló madarakat, és további 15 olyan revírt azonosítottunk be, ahol a fészkek pontos helyét nem ismerjük. Ez alapján a költő párok számát legalább 36-ra becsüljük. A faj intenzív védelmét 1993-ben kezdtük el, és ilyen nagy állomány azóta sem volt Baranyában.

A faj rádiótelemetriás nyomkövetését eddig még nem alkalmaztuk a megyében. A hiányt pótlandó, a hónap utolsó napjaiban az egyik fészekben 3 kirepülés előtt álló fiókát láttunk el jeladóval, és július elején is hasonló akciót tervezünk. A fiókák mozgásáról majd beszámolunk későbbi hírleveleinkben.

 

  1. kép: Jeladóval ellátott kányafiókák (Fotó: Lukács Katalin)

 

Nagy az élet a madármentő állomáson

 

Április-augusztus az énekesmadarak fő költési időszaka. Ebben a periódusban kerül a legtöbb fióka a Szigetvári Madármentő Állomásra. Nem volt ez másképp idén sem. Májusban - sok egyéb faj mellett - főleg csóka-, szajkó- és varjúfiókákat hoztak nekünk. Csaknem valamennyit sikerült felnevelnünk. Amikor elérik röpképességüket, kinyitjuk volierjük ajtaját, és ettől kezdve szabadon közlekedhetnek. Eleinte csak kisebb távolságokra repülnek el, de estefelé mindig behúzódnak eredeti helyükre. Később nagyobb távolságokra elkalandozva fedezik fel nevelési helyük tágabb környezetét, és az idő előrehaladtával már a szomszédos fákon éjszakáznak. Általában nyár végére vadulnak el teljesen, és csatlakoznak szabadon élő társaikhoz. Addig azonban még folyamatosan kunyerálják az eleséget, zajos tőlük az udvar. A csókák csakcsakolása, a szajkók rikácsolása és a varjak rekedtes károgása betölti a teret, ami a türelmes gondozóik idegrendszerét is próbára teszi. Csak akkor van némi csend, ha jól teletömték a gyomrukat. De ez így van rendjén!

 

  2. kép: Sziesztázó vetésivarjú-fióka a madármentő állomáson (Fotó: Bank László)

 

Érdekes színfolt volt a szajkófiókák érkezése. Egyikük még alig tollasodva esett ki a fészekből, de szerencsére komolyabb baja nem történt. A másik példány már fejlettebben került hozzánk, de csak 3-4 nappal volt idősebb társánál. Felnevelésük viszonylag könnyen ment. Hihetetlen falánksággal fogyasztották a macskakonzervet és az egyéb "finomságokat". Ennek köszönhetően gyorsan fejlődtek. Szabadon engedésük már megtörtént, de kezdetben alig akarták elhagyni volierjüket. Sokáig annak ajtajában várták az újabb finom falatokat. Később aztán már nekibátorodva tették meg első rövid repüléseiket az udvarban. Most már szívesen keresgélnek táplálék után a környéken, el-eltűnnek egy-két órára, és lassan önállóvá válnak.

 

  3. kép: Szajkófiókák a volier ajtajában (Fotó: Bank László)

 

A madármentéssel kapcsolatban el kell oszlatnunk egy tévhitet. Amikor fiókák mentésében kérik segítségünket, legtöbbször arra hivatkoznak a megtalálók, hogy nem tudnak foglalkozni a madarakkal, mert napközben a munkahelyükön dolgoznak. A feladatot ezért szívesebben rábízzák olyanokra, akik a munkát főállásban végzik. Nos, Szigetváron egyetlen főállású alkalmazottunk sincs! A mentőközpont vezetője és segítői önkéntesként, önzetlenül, gyakran anyagi áldozatokat is vállalva végzik a madarak gondozását. Ugyanúgy a saját munkahelyükön dolgoznak, mint mások, vagy végzik iskolai tanulmányaikat. Ha szükséges, a mentőközpont vezetője a fiókákat beviszi a munkahelyére is, hogy folyamatos etetésüket biztosítani tudja. Ez pl. 8-10 fióka esetén komoly logisztikai szervezést igényel arról nem is beszélve, hogy a munkahelyi kollégák hogyan viszonyulnak a dologhoz.

A megtalálók igen gyakran a közösségi oldalakra is felrakják a madarak megmentésének már-már "hősi" cselekedetét, bezsebelve ezzel követőik elismerését. Köszönet jár mindazoknak, akik még hajlandóak befogni a sérült madarat, vagy nem hagyják sorsukra a magatehetetlen fiókákat, de ez a mentésnek csak az első, kezdeti lépése. A java, az akár többhetes vagy többhónapos ápolás és gondozás még csak ezután következik. A siker elsősorban a mentőállomás önkénteseinek áldozatos munkáján múlik.

 

Név és cím nélkül

 

A napilapok olvasói rovataiban gyakran szerepel a fejezetcímben szereplő utalás az olyan esetekben, amikor a hozzászóló elmondja valamiről a véleményét, de kilétét nem kívánja felfedni. Leggyakrabban a "Név és cím a szerkesztőségben" felirat jelenik meg a cikk alján, ami azért arra is utalhat, hogy az adatok szükség esetén rendelkezésre állnak. Az alábbi történetben viszont másról van szó.

A hónap folyamán az egyik baranyai kisvárosban élő telektulajdonos levert a háza faláról két fecskefészket, mert akadályozták a szigetelési munkák elvégzését. A tulajdonos tudta, hogy ezzel törvénysértést követ el. A szomszédja is figyelmeztette erre, és kérte, hogy a fiókák kirepüléséig halasszák el a munkálatokat. Ez úgy 8-10 napos késést jelentett volna. A tulajdonos azonban hajthatatlan maradt. Az egyik fészekből annak leveréséig állítólag már kirepültek a fiókák, de a másik fészekben még négy molnárfecske-apróság cseperedett. Itt sem volt kegyelem, de a szomszéd volt annyira lelkiismeretes, hogy a fiókákat összeszedte, és a Szigetvári Madármentő Állomásra szállította. A tulajdonos nevét és címét azonban a jószomszédi viszonyra hivatkozva nem kívánta elárulni. A felelősségre vonást ezért nem tudtuk kezdeményezni a hatóságnál.

Sok mindent írhatnánk az esettel kapcsolatban, de no comment!

 

  4. kép: Büntetlenül lehet bántani? (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását, beleértve a Szigetvári Madármentő Állomás működését biztosító adományát a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor