Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2022. június

2022. július

2022. augusztus

2022. szeptember

2022. október

2022. november

2022. december

2023. január

2023. február

2023. március

2023. április

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2022. május

 

Vándorsólymok - javuló helyzet

 

A vándorsólymok két ismert baranyai fészkelőhelyén idén is folyamatos nyomon követtük a költések menetét. Az egyik helyen 2, a másik helyen 3 fiókát nevelnek a párok, és ha nem jön közbe valami rendkívüli esemény, a fiókák rövidesen kirepülnek. A tavalyi egyetlen kirepülő fiókához képest tehát lényegesen jobb a helyzet. A megyei állományt egyébként továbbra is 4 párra becsüljük, de 2 revírben ezúttal sem találtuk meg a sólymok költőhelyét.

 

  1. ábra: A kirepülő vándorsólyom-fiókák száma Baranya megyében 2010-2022 között

 

Rétisasok: 10%-os állománynövekedés

 

Idén igen eredményesnek bizonyult a rétisasfészkek felderítése Baranyában. Összesen 11 új fészek került elő, míg a régiek közül 6 semmisült meg. A váltófészkekkel együtt jelenleg 77 fészek szerepel nyilvántartásunkban. A fészkelő párok száma először haladta meg a félszázat (52 pár), ami 5 párral több a tavalyinál.

A fészket foglaló sasok közül ténylegesen 39 pár költött, míg 13 pár esetében nem történt tojásrakás. A költések ilyen magas arányú elmaradására (25,0%) eddig még nem volt példa. Az már biztosra vehető, hogy 16 pár költése meghiúsult, és várhatóan csak 23 pár költése lesz eredményes. A szülőmadarak 9 esetben 1 fiókát, 14 esetben 2 fiókát nevelnek a fészkekben. Összesen 37 fióka kirepülése várható. Ez ugyan némivel több a tavalyinál, de az 52 fészkelő párra vetítve a közepesnél gyengébb eredménynek számít. Néhány kései költés esetében még június közepe után is lesznek kirepülő fiatalok.

 

  1. kép: Fészekben lapuló sasfiókák (Fotó: Hantai Péter)

 

Merénylet a varjak ellen

 

A hoboli általános iskola udvarának platánfáin 2017-ben alakult ki egy kisebb vetésivarjú-telep. A kolónia létrejöttétől kezdve minden évben elvégeztük a fészkelő állomány felmérését. A költő párok száma 2017-2021 között 6-29 pár között mozgott.

Idén április 21-én végeztük a számlálást. Ekkor 15 fészekben figyeltük meg a kotló vagy kis fiókákat melengető szülőmadarakat. A számlálást követő hetekben, a fiókanevelés legintenzívebb időszakában viszont a fészkeket engedély nélkül leverték, és a varjak további fészkelésének megakadályozása érdekében a platánfákat durván lecsonkolták. A beavatkozás következtében értelemszerűen az összes költés meghiúsult, és legalább 15 fészekaljnyi fióka pusztult el. Hozzávetőleges természetvédelmi értékük 3 millió forint, ezért a cselekmény akár a természetvédelmi bűntett kategóriájába is sorolható. Az esetet bejelentettük a hatóságnak.

Senki sem vitatja, hogy a varjak jelenléte egy ilyen helyen zavaró lehet. A természetvédelmi hatóság valószínűleg engedélyezte volna a fészkek eltávolítását költési időszakon kívül, ezért is érthetetlen, hogy miért most csonkolták le a fákat ráadásul egy olyan intézmény területén, ahol évek óta természetismereti vetélkedőket szerveznek a környék általános iskolái számára.

 

  2. kép: Lecsonkolt platánok a hoboli iskola udvarán (Fotó: Bank László)

 

Így is lehet!

 

A lakóépületek külső szigetelése jelentős energiamegtakarítást eredményez a háztartások számára. A munkák elvégzése azonban sok esetben a külső felületekre épült és akadályt jelentő molnárfecskefészkek legtöbbször engedély nélküli eltávolításával jár. Az új felület pedig alkalmatlan arra, hogy a fecskék ismét fészket építhessenek rajta.

Létezhet azonban madárbarát megoldás is. Egyik önkéntesünk Mohácson bukkant egy olyan épületre, ahol a tulajdonos egyszerű módon megóvta a fészket. A szigetelésben kivágta annak helyét, így a fecskék költési lehetőségeit továbbra is biztosította. Kevés plusz munkával nagy segítségére volt a madaraknak.

 

  3. kép: Lakóépület szigetelése során meghagyott fecskefészek (Fotó: László Csaba)

 

Sumonyban gyűrűzött zöldike Litvániában

 

A hónap folyamán kaptunk hírt egy Sumonyban gyűrűzött zöldike külföldi megkerüléséről. A madarat 2019.12.01-én jelöltük, és május 7-én került ismét emberkézbe Litvánia Pravieniskes nevű helységében, Sumonytól 1088 km távolságra.

Sumonyban az 1981-es kezdetektől számítva 12396 zöldikét gyűrűztünk meg. Közülük 6 példány került meg külföldön. Ezek közül a Litvániában ellenőrzött madár jutott a legmesszebbre.

 

  2. ábra: A Sumonyban jelölt zöldikék külföldi megkerülésének helyei

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását, beleértve a Szigetvári Madármentő Állomás működését biztosító adományát a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor