Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

A szándékot a baranya@mme.hu címre küldött levéllel lehet jelezni.

 

2022. november

2022. december

2023. január

2023. február

2023. március

2023. április

2023. május

2023. június

2023. július

2023. augusztus

2023. szeptember

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2022. október

 

Sok gólyafióka

 

Márciusban a Baranyában fészkelő gólyapárok alig 15-20%-a érkezett vissza, de áprilisban a gólyák szerencsére behozták a lemaradást. A teljes megyére kiterjedő nyári felmérésünk során a faj 241 fészkét vettünk nyilvántartásba. Összesen 195 gólyapár fészekfoglalásának lehettünk tanúi, míg 46 fészek lakatlannak bizonyult. Az állomány 2 párral volt kevesebb a tavalyinál.

Az aszályos nyár ellenére meglepően jól alakultak a költési eredmények. Bár a fészkelő párok 18,5%-a (36 pár) nem repített fiókákat, az eredményesen költő 159 pár összesen 434 fiókát nevelt fel. A kirepült fiókák átlagszáma a sikeresen költő párok esetében 2,73 fióka, az összes fészkelőpárra számítva 2,23 fióka volt. Idén 1-es fészekalj 13, 2-es fészekalj 43, 3-as fészekalj 78, 4-es fészekalj 24, 5-ös fészekalj 1 esetben fordult elő. A felmérők 5 öreg gólya és 25 fióka pusztulásáról is beszámoltak.

Gólyafészek jelenleg a megye 150 településének közigazgatási területén található, de lakott fészkeket csak 134 településen találtunk. A legtöbb gólya Kölkeden (20 pár), Beremenden, Csányoszróban, Kétújfaluban és Mohácson (5-5 pár) költött.

 

  1. ábra: A fehér gólya állományának alakulása Baranya megyében 2004-2022 között

 

Magyarország két kategóriában is az élen

 

Október első hétvégéjén a madármegfigyelő napokat már 30. alkalommal szervezték meg 31 európai ország madárvédelmi szervezetei, de Üzbegisztán bekapcsolódásával közép-ázsiai ország is részt vett a játékosnak nevezhető versenyben. Az érdeklődők száma 19 148 fő volt, akik 753 helyszínen összesen 4 607 147 madarat figyeltek meg. Magyarország a megfigyelők (3773 fő) és a helyszínek számát (1375) tekintve is az első helyen végzett, míg a megfigyelt madarak példányszáma (146 673) alapján az ötödikek lettünk.

Baranyában két fő helyszínen (Csertő, Sumony) fogadtuk az érdeklődőket (101 fő), de még további két területen is végeztünk terepbejárásokat. Összesen 115 madárfaj 12 297 példányát figyeltük meg. A három leggyakoribb madárfaj a seregély, a tőkés réce és a nyári lúd volt. A hazánkban megfigyelt madarak 8,4%-a származott a baranyai megfigyelőktől.

A megfigyelt madarak között számos érdekesség akadt, de ezek közül is kiemelkedik a sumonyi halastavakon lencsevégre kapott széki lile. A faj baranyai jelenlétét eddig még nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, így a megfigyelés eredményeként újabb fajjal bővült a megyében előforduló madarak listája.

 

  1. kép: A Sumonyban megfigyelt széki lile (Fotó: Stölkler Nándor)

 

Mérföldkő a sumonyi gyűrűzések történetében

 

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson 1981-ben kezdtük el a madarak tömeges befogását és gyűrűzését. Az ezredfordulóig csak nyári táborokat szerveztünk, de a táborbázis megfelelő szintű kiépítését követően már téli és tavaszi táborok lebonyolítására is lehetőségünk nyílt. Az elmúlt 42 évben 158 madárfaj példányait fogtuk be, ami a hazai madárfauna közel 38%-át jelenti. A halastavak kiváló természeti adottságait ez a szám is jól jelzi.

Az idei nyár-őszi madárgyűrűző tábor 75. napján, azaz október 6-án nem mindennapi eseményre került sor, meggyűrűztük az 500 000. madarat. Hogy idáig eljutottunk, köszönettel tartozunk minden támogatónknak, valamint a táborozásokban résztvevő gyűrűzőknek és segítőknek egyaránt. Hálánkat fejezzük ki az egykori Bikali Állami Gazdaság vezetőjének és dolgozóinak, valamint az Euro-Est Kft. tulajdonosainak és helyi halászati vezetőinek, akik munkánk folytonosságát lehetővé tették és segítették.

A jubileumi madár egyébként egy ökörszem volt, amely rövid fogva tartása után vidám cserregéssel köszönte meg szabadon engedését. Reménykedünk abban, hogy az egymilliomodik madárra nem kell újabb 42 évet várni, és akkor sem fogunk nagyon bánkódni, ha az egy újabb ökörszem lesz.

 

  2. kép: Az 500 000. (Fotó: Kóti Andrea)

 

Érdekes kék cinege

 

Sumony mindig szolgál meglepetésekkel, és ez így volt október 20-án is. Egy rendellenes csőrű kék cinege került az egyik hálóba. A madár felső csőrkávája abnormálisan megnőtt, több mint kétszerese volt az alsó csőrkávának. Ez valószínűleg akadályozta a táplálékszerzésben, de akár előnyére is szolgálhatott (kipiszkálhatta vele a rovarokat a rejtettebb zugokból is). A cinke mindenesetre jó kondícióban volt, semmi jel nem utalt arra, hogy abnormális csőre miatt nem tudott rendesen táplálkozni. Elengedés előtt mindenesetre megszabadítottuk a fölösleges csőrrésztől, így már normális kék cinegeként élhet tovább.

 

  3. kép: A rendellenes csőrű kék cinege (Fotó: Dr. Lehner László)

 

Rétisasok a madármentő állomáson

 

A Szigetvári Madármentő Állomásra a hónap folyamán két rétisas is került. Mindkét madarat a nemzeti park munkatársaitól kaptuk. Az egyiket, egy fiatal példányt Bács-Kiskun megyében legyengülve, mérgezésre utaló tünetekkel találták. Az állatorvosi kezelésnek köszönhetően állapota gyorsan javult, és az elfogyasztott többkilós halaknak köszönhetően kondícióját is visszanyerte. A másik példány egy öreg sas volt, amit Drávasztára határában fogtak be a természetvédelmi őrök. Szárnysérülését kezelte az állatorvos, de még nem lehet tudni, hogy röpképességét vissza fogja-e nyerni.

A hónap végén mindkét madarat visszaadtuk a nemzeti parknak. A fiatal madarat rövidesen szabadon lehet engedni, míg az öreg sas még egy ideig Drávaszentesen, a Dráva Kapu Látogatóközpont vendégszeretetét élvezi.

 

  4. kép: A fiatal rétisas (Fotó: Kiss Marianna)

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását, beleértve a Szigetvári Madármentő Állomás működését biztosító adományát a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor