Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

A szándékot a baranya@mme.hu címre küldött levéllel lehet jelezni.

 

2023. április

2023. május

2023. június

2023. július

2023. szeptember

2023. október

2023. november

2023. december

2024. január

2024. február

2024. március-április

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2023. augusztus

 

Vércsék lendületben

 

Az ősz-téli viharok a mezőgazdasági területeken kihelyezett költőládáinkban sok kárt tettek. Legtöbbször a fák kidőlése okozott gondot, de a problémák zömét sikerült orvosolnunk. A nehézségek ellenére tavasszal még így is 809 láda várta költésre a madarakat a vármegyében. A foglalási arány 26,7%-os volt, ami a tavalyihoz képest 12,0%-os növekedést jelent. A 216 lakott ládában 191 pár vörös vércse és 26 pár erdei fülesbagoly telepedett meg (az egyik ládában a baglyok után vércsék is költöttek).

A ládafoglaló vörös vércsék száma 75 párral nőtt. Érdekesség, hogy az első sikeres költés után 4 pár második költésbe is kezdett, így összesen 195 költést kísérhettünk figyelemmel. Ezek közül 138 bizonyult eredményesnek (70,8%). A szülőmadarak 611 fiókát neveltek fel, ami 143,4%-kal több, mint egy évvel korábban.

 

  1. ábra: A költőládákból kirepülő vörösvércse-fiókák száma 2005-2023 között Baranya vármegyében

Még szembetűnőbb az erdei fülesbaglyok állománynövekedése. A ládafoglaló párok száma közel kilencszerese volt a tavalyinak. A 17 sikeres költés során 63 fióka repült ki, ami toronymagas rekordnak számít.

A magas foglalási arány és a költések eredményessége azt jelzi, hogy idén erős mezeipocok- gradáció zajlik. Ez némi meglepetést okozott számunkra, mert az előző gradáció 2021 tavaszára omlott össze. A pocokállomány általában egy viszonylag hosszú (3-4 év) lappangási fázis után növekszik ugrásszerűen. Ez a fázis most 2 évre rövidült le.

Az idei adatokat figyelembe véve a költőládákból már 3455 vörösvércse-fióka és legalább 195 erdeifülesbagoly-fióka repült ki a védelmi program 2005-ös kezdete óta.

 

  1. kép: Teleláda - Erdeifülesbagoly-fiókák (Fotó: Bank László)

 

Jeladós kánya pusztulása

 

Az idén jeladózott 4 vöröskánya-fióka közül az egyik sajnos elpusztult. A kirepülés után 1 hónappal a jeladója ugyanarról a helyről jelzett, ezért felkerestük a helyet. A koordináta alapján megtaláltuk a maradványait és a jeladóját is a születési helye közelében. A körülmények alapján valószínűsíthető, hogy egy másik ragadozó madár, feltehetőleg héja zsákmányává vált. Fészektestvére már szerencsésebbnek bizonyult. Jelenleg Horvátországban tartózkodik.

 

Gyors nádiposzáták

 

A nyári-őszi sumonyi madárgyűrűző tábor részeredményei közé tartozik két foltos nádiposzáta gyors megkerülése. Az egyik példányt Lengyelországban, a Rakutowskie-tónál gyűrűzték meg augusztus 5-én, és 6 nap múlva már Sumonyban fogtuk vissza a jelölés helyétől 737 km távolságra. A másik madarat viszont augusztus 10-én Sumonyban jelöltük, és szintén 6 nap múlva került kézre Szlovénia Lavrica nevű helységében. Kicsit lassabb volt a lengyel gyűrűs nádiposzátánál, mert az eltelt idő alatt "csak" 260 km-t repült.

Az adatok a vonulási útvonalra vonatkozóan jó információkkal szolgálnak, és valamennyire a vonulás sebességére is becslést adnak. A sebességre vonatkozóan azonban óvatosnak kell lennünk, mert a madarak kellő energia birtokában sokkal rövidebb idő alatt is eljuthattak a befogásuk helyére. Hogy ez valójában így történt-e, azt csak ők tudják!

 

  2. ábra: A Sumonyban gyűrűzött foltos nádiposzáták külföldi megkerülési helyei

 

Madárleltár

 

A hónap folyamán befejeztük a 2022. évi madárfaunisztikai adatok rendszerezését. Önkénteseink tavaly 2942 jelentést küldtek be számítógépes nyilvántartásunk számára. A jelentések összesen 25 793 adatot tartalmaztak.

A terepbejárások 211 baranyai település közigazgatási területét érintették. A felmérések során 229 madárfaj előfordulását bizonyítottuk. Ez éves rekordnak számít a megfigyelések eddigi történetében. A megfigyelt madarak összes száma 723 393 példány volt.

A megyében ritkának számító fajok közül az alábbiakat kerültek távcsöveink elé: sarki búvár, pásztorgém, batla, vörösnyakú lúd, vörös ásólúd, széki lile, kis goda, tavi cankó, kőforgató, csigaforgató, kis sárszalonka, fenyérfutó, sarlós partfutó, heringsirály, lócsér, uhu, uráli bagoly, gatyáskuvik, fenyőszajkó, vörösfejű gébics, törpesármány. A széki lile és a gatyáskuvik baranyai előfordulását első ízben sikerült bizonyítani. A pásztorgém fészkelését pedig már biztosra vesszük a sumonyi halastavakon.

 

  2. kép: Süvöltő (Fotó: Völgyi Sándor)

 

Akadálymentes Turizmus Napja

 

A programra idén hetedik alkalommal kerül sor szeptember 2-án 10.00 - 18.00 óra között több orfűi helyszínen. A rendezvényen önálló standdal veszünk részt az Éden-szigeten (Medvehagyma Ház mellett), ahol szívesen látunk mindenkit, aki szeretne többet megtudni a madarakról és a természetről. Minden korosztály számára kínálunk kreatív feladatokat a madárrajzok színezésétől kezdve a puzzléig, a mesterséges fészekodú összerakásától a madaras kártyázásig. Aki úgy érzi, hogy már sokat tud a madarakról, az próbára teheti tudását madaras totók kitöltésével. A helyes megfejtőket könyvjelzőkkel, matricákkal és kiadványokkal jutalmazzuk

 

  3. kép: Standunk a tavalyi rendezvényen (Fotó: Vincze Etel)

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni, de adományát online módon is befizetheti bankkártyája segítségével a www.donably.com/baranyamadar oldalon. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor