Kezdőlap

 

Ragadozómadár-védelmi program

 

Érdekességek

Adatok

 

 

Fekete gólya

(Ciconia nigra)

 

Elterjedés

 

A fekete gólya költőterülete Németországtól Észak-Kínáig és Szahalinig húzódik. Délen a Pireneusi- és Balkán-félszigeten keresztül Kis-Ázsián át Koreáig elterjedt, de elkülönült populációja él Kelet- és Dél-Afrikában is.

 

Élőhely

 

A vízben gazdag erdős területeket kedveli. Különösen a folyóárterek ligeterdeihez ragaszkodik, de a domb- és hegyvidéki lombos- és tűlevelű erdőkben is megtalálható. Időnként a fás legelők erdősödő részein is megtelepszik. Elterjedésének déli részein kopár területeken is fészkel.

 

 

Fészkelés

 

Leginkább a nagy összefüggő erdőségek háborítatlan zugaiban, idős erdőállományokban épít fészket, de jó berepülési lehetőségek hiányában erdőszéleken, nyiladékok, utak közvetlen közelében is megtelepszik. A déli fátlan vidékeken sziklafalakon költ. Elfoglalja a számára kihelyezett műfészkeket is.

Nagyméretű, lapos fészkét előszeretettel rakja öreg fák kihajló oldalágaira, gyakran kis magasságban. Sík- és dombvidéken a tölgyet, hegyvidéken a bükköt részesíti előnyben.

A száraz, erős gallyakból épített fészkét belülről sárral, fűvel, mohával béleli, de ehhez gyakran papír-, műanyag- és rongydarabokat is felhasznál. A hosszú ideig lakott fészek elérheti a 2 m magasságot is.

 

 

   

 

Évente egyszer költ, de a költés korai meghiúsulása esetén pótköltése is lehetséges. A fészekalj legtöbbször már április közepéig teljes, de a fiatal madarak költésének kezdete akár május közepéig is kitolódhat. A fészekalj 3-5 tojásból áll. A kotlási idő 33-34 nap, a fiókák 58-64 nap elteltével repülnek ki.

 

 

Táplálkozás

 

 Táplálékát halak, kétéltűek, hüllők, kisemlősök és rovarok alkotják. Költési időszakban az erdei vízállásokat, tocsogókat keresi fel legszívesebben, a fiókák kirepülése után viszont már gyakran mutatkozik a tarlókon és egyéb mezőgazdasági területeken.

 

 

Vonulás

 

Tavasszal március első napjaiban visszaérkeznek az első példányok, s a gólyák többsége a hónap végén, április elején már a fészkelőhelyén tartózkodik. Őszi gyülekezése augusztusban kezdődik, s az állomány nagy része szeptemberben vonul el. Kisebb csapatokkal, magányos madarakkal októberben is találkozhatunk, sőt egy-egy példány még novemberig is kitart.

A hazai fészkelők a Boszporuszon keresztül hagyják el Európát. A telet Közép-Afrikában töltik, de egy részük egészen Dél-Afrikáig is eljut.

 

   

 

Állománynagyság

 

Hazai állománya az 1980-as években 100-150 párból állt, majd a védelmi intézkedéseknek köszönhetően emelkedni kezdett. Jelenleg 250-300 párra tehető a fészkelők száma.

 

Természetvédelmi státusz

 

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj. Természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

 

Védelmi lehetőségek

 

A fekete gólya állományának fenntartása, növelése elsősorban a fészkelőhelyek megóvásával és a költések zavartalanságának biztosításával oldható meg. Ennek érdekében:

1. A belső erdőségekben található fészkeknél 150 m, az erdőszéli területeken található fészkek esetében 100 m sugarú körzetben véghasználat esetén a faállományt érintetlenül kell hagyni.

2.  Március 1 - július 31. között a fészkek 400 m sugarú körzetében az erdészeti és vadászati tevékenység tilos, ill. azok csak az erdészeti és természetvédelmi hatóságokkal egyeztetett módon történhetnek

3. A leszakadt fészkek helyébe műfészkek, műfészek alapok kihelyezésével kell biztosítani a további fészkelési lehetőségeket.

4.  Meg kell akadályozni a természetszerű erdők ültetvénnyé történő átalakítását, s legalább a védett területeken vissza kell állítani a természetes állapotokat.

5. Fészkelési időszakban az élőhelyek rendszeres ellenőrzésével kell kiszűrni a költéseket zavaró tényezőket.

 

 

 

 

 

 

Vissza a lap tetejére

 

 

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós