Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

A szándékot a baranya@mme.hu címre küldött levéllel lehet jelezni.

 

2023. április

2023. május

2023. június

2023. július

2023. augusztus

2023. október

2023. november

2023. december

2024. január

2024. február

2024. március-április

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2023. szeptember

 

Némi fecsketöbblet

 

Ebben az évben 8 baranyai településen végeztünk fecskeszámlálást. A tavalyi adatokkal való összehasonlításra azonban csak 5 mintavételi hely esetében volt lehetőségünk (Basal, Helesfa, Martonfa, Somogyapáti, Szilvás). Az állományváltozás trendje a felmért községekben pozitív változást mutatott. A füsti fecskék esetében a költő párok száma a tavalyi 126 párról 161 párra (+27,8%), míg a molnárfecskéké 38 párról 54 párra (+42,1%) nőtt.

A változások előjele nem mindegyik községben volt azonos. Míg füsti fecskéknél négy településen nőtt, egyben csökkent az állomány, addig a molnárfecskepárok száma két településen nőtt, háromban pedig változatlan maradt.

Kacsóta, Nagyváty és Óbánya belterületén idén az alapfelmérésre került sor. Kacsótán 40 pár füsti fecske és 4 pár molnárfecske, Nagyvátyon 38 pár füsti fecske és 8 pár molnárfecske fészkelt. Óbányán érdekesen alakult a helyzet. Itt 71 pár molnárfecske költött, de füsti fecskéket nem találtunk.

 

  1. kép: Óbányai látkép (Fotó: Maráth Klára)

 

Sumony fölött ismét "mákos" volt az ég

 

A "mákos" jelzőt az egyik napilapban évekkel ezelőtt megjelent cikk címéből kölcsönöztük. Akkor ugyanis a sumonyi halastavak nádasaiban az őszi vonulás során 1-2 millió fecske éjszakázott napokon keresztül. A cikk szerzője is ellátogatott a helyszínre, s az alkonyati égboltot elborító felhőnyi fecskesereg látványa ihlette a "mákos" égbolt írásban történő megörökítésére.

Idén a halastavakat sikerült teljesen vízzel feltölteni. Ennek köszönhetően a kiterjedt nádasok ismét alkalmasnak bizonyultak a fecsketömegek befogadására. A vonuló madarak ki is használták a kínálkozó lehetőséget. Szeptember első napjaitól kezdve folyamatosan nőtt a nádasba alkonyatkor behúzó fecskék mennyisége. A hónap második harmadában esetenként már egymillióra becsültük számukat. A gyűrűzések során derült ki, hogy idén a költések nagyon jól sikerültek, mert öreg madár alig akadt. Volt olyan fogási nap, amikor 30-40 fiatal madárra jutott egy-egy öreg. Ez némi reményt nyújt arra, hogy jövőre több fecske tér majd vissza, s talán tovább nő a költő párok száma.

 

  2. kép: A "mákos" alkonyati égbolt Sumonyban (Fotó: Schwarzkopf Ágnes)

 

Kirepültek az utolsó gólyafiókák

 

Kései gólyaköltések idén is akadtak. Kétújfaluban három fiókát neveltek a szülőmadarak. Július elején még látni sem lehetett az apróságokat. Kirepülésük szeptember első napjaiban történt. Bogádmindszenten a gólyák első költése tönkre ment, de a pár május végén ismét költésbe kezdett. A pótköltés eredményesnek bizonyult. A két fióka szeptember 10-13 között vált röpképessé.

Ismét bebizonyosodott, hogy a kései fészekaljakat sohasem hagyják el a szülőmadarak. Rendben felnevelik a fiókákat, és azok kirepülése után kezdik meg a vonulásukat. Ez akár egy hónapot is késhet, hisz a gólyák többsége augusztus 20 táján kel útra.

A két fészekalj mentésére természetesen idén is volt lakossági akarat. Az aggódó telefonálókat szerencsére sikerült meggyőzni arról, hogy fölösleges közbeavatkozni.

 

  3. kép: Kirepülés előtt álló fiókák Kétújfaluban (Fotó: Bank László)

 

Sumonyi nádiposzáta Franciaországban

 

A hónap folyamán kaptunk hírt egy Sumonyban gyűrűzött cserregő nádiposzáta franciaországi megkerüléséről. A madarat még a tavalyi vonulási időszakban jelöltük szeptember 27-én, és idén augusztus 18-án fogták be ismét a Rhône-folyó szomszédságában található Chateauneuf-sur-Isére nevű helységben, Sumonytól 1019 km távolságra. Ez volt az első sumonyi vonatkozású cserregő nádiposzáta megkerülés Franciaországban.

Az adat jól illeszkedik a faj vonulásáról eddig kialakult képbe. A Kárpát-medencében költő állomány két útvonalat használ az afrikai telelőhelyek eléréséhez. A nádiposzáták egy része a Boszporuszon, másik része a Gibraltári-szoroson keresztül hagyja el Európát.

Sumonyban 2022-ig bezárólag 29.788 cserregő nádiposzátát jelöltünk. Ezek közül 29 példány került meg külföldön. Egyetlen madár kivételével az összes megkerülés Európán belül volt. A kivételt Egyiptomban, a Nílus deltájában megkerült példány jelenti. Ez a madár tartja a korrekordot, mert 10 év elteltével került ismét kézre. A távolságrekordot viszont az egyik Izraelben visszafogott nádiposzáta tartja. Ezt a példányt Sumonytól légvonalban 2148 km-re azonosították a gyűrűje alapján.

 

  1. ábra: A Sumonyban gyűrűzött cserregő nádiposzáták külföldi megkerülésének helyei

 

Európai Madármegfigyelő Napok

 

Európa madárvédelmi szervezetei idén szeptember 30-án és október 1-én várják madármegfigyelésre a természet barátait. Az első ilyen jellegű akcióra először 1993-ban mozgósította az embereket a BirdLife International, a madárvédők nemzetközi szervezete, így az idei rendezvénysorozat már 31. a sorban. A madármegfigyelő napokon kellemes séták keretében mutatjuk be az érdeklődőknek az adott terület madárvilágát, s közben megszámoljuk az ott tartózkodó madarakat. A program egyben verseny is, melyik ország tud minél több helyszínen minél több érdeklődőt mozgósítani, és hol tudják a legtöbb madarat megfigyelni. Az eredményekről országos és nemzetközi összesítés készül. Ez október 1-én este már a médiumok rendelkezésére fog állni. Terepbejárásokat természetesen mindenki egyénileg is végezhet, és az adatokat feltöltheti online módon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára (www.mme.hu) október 1-én 16 óráig. Így bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy a versenyben Magyarország minél jobb helyezést érjen el.

Baranyában idén csak egyetlen központi helyszínen fogadjuk az érdeklődőket az alábbiak szerint:

Szeptember 30. 7.00-16.00 között és október 1. 7.00-12.00 között

Sumony-Halastavak (Madárvonulás-kutató Állomás).
Terepi kirándulás - madármegfigyelés - madárgyűrűzési bemutató.
További információ: Dr. Gaszler Péter (30/570-4364)

 

  4. kép: Kis szerencsével kanalasgémekben is gyönyörködhetünk Sumonyban (Fotó: Stölkler Nándor)

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni, de adományát online módon is befizetheti bankkártyája segítségével a www.donably.com/baranyamadar oldalon. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor