Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

A szándékot a baranya@mme.hu címre küldött levéllel lehet jelezni.

 

2023. május

2023. június

2023. július

2023. augusztus

2023. szeptember

2023. oktober

2023. december

2024. január

2024. február

2024. március-április

2024. május-június

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2023. november

 

Túl a nyolcezredik fiókán

 

A gyöngybaglyok tekintetében az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. A templomtornyokba és padlásokra kihelyezett 161 költőládából idén 59 db-ot (36,6%) foglaltak el a madarak. Összesen 32 pár gyöngybagoly, 17 pár macskabagoly, 2 pár kuvik, 1 pár füleskuvik és 10 pár vörös vércse költését figyeltük meg. Két ládában a macskabaglyok költésének befejezése után vörös vércsék is költöttek, az egyik ládában pedig egyidejűleg költöttek a gyöngybaglyok és a vörös vércsék (gyöngybaglyok a belső rekeszben, vércsék a külső rekeszben).

Az adatok sokkal kedvezőbbek a tavalyinál, de az enyhe tél ellenére is csak 3 párral nőtt a ládát foglaló gyöngybaglyok száma (+10,3%). Tavaly még azt hihettük, hogy a táplálékhiány miatt kimaradt a baglyok egy részének költése. Idén viszont igen erős pocokgradáció zajlik, a bagolyhiány a rágcsálók hiányára már nem vezethető vissza. Az utóbbi két év adatai egyáltalán nem illeszkednek a 25 éves adatsorba. Valami történhetett a baglyokkal, de ennek okát nem ismerjük.

A költések viszont nagyon jól sikerültek. A pocokgradációt erősíti, hogy két év után ismét voltak második költések, nem is akármilyen számban. A párok 64,5%-a költött kétszer, ami szinte elképesztő adatnak tűnik. A második költések ilyen magas arányára eddig még nem volt példa a vármegyében.

A gyöngybaglyok első költésének átlagos tojásszáma 8,1 db, a második költéseknél 9,5 db volt. Extrém magas fészekaljak is előfordultak. A hirdi templomtoronyban ládát foglaló pár tojója a második költés során 17 db tojást rakott! A kelési siker az első költéseknél 74,2%, a második költéseknél 79,6%-nak bizonyult. A májusi esőzések az első költésekre negatív hatást gyakoroltak. Volt olyan pár, amelyik 10 tojásos fészekaljat hagyott el. A kikelt fiókáknak 86,0%-a repült ki az első költéseknél, 94,4%-a pedig a második költések esetében. A költéseknek csak 5,9%-a (3 költés) hiúsult meg, ami minden eddiginél jobb arány. A 48 sikeres költés eredményeként pedig 288 fióka repült ki, ami csaknem négyszerese a tavalyinak.

A ládafoglaló macskabaglyok száma két párral nőtt, a 17 költő pár 40 fiókát reptetett ki (4 költés volt sikertelen). A kuvikok és a füleskuvikok 1-1 sikeres költése során 3, ill. 2 fiókát neveltek fel a szülőmadarak. A vörös vércsék 10 költéséből 6 volt sikeres, összesen 27 fióka hagyta el a költőládákat.

A védelmi programunk 1987-es kezdete óta eddig 7014 gyöngybagolyfióka (1701 költés), 951 macskabagoly-fióka (383 költés), 71 vörösvércse-fióka (36 költés), 8 kuvik- és 6 füleskuvik-fióka (3, ill. 2 költés), valamint 7 szajkófióka repült ki a költőládákból. A kirepült fiókák összes száma már meghaladja a nyolcezret.

 

  1. kép: 14 tojásból álló gyöngybagoly fészekalj (Fotó: Nagy Éva)

 

Madártelepítési eredmények

 

Önkénteseink idén is 51 mesterséges odútelepet ellenőriztek rendszeresen a vármegyében. Összesen 404 db odúról kaptunk adatokat. Ezek közül 212 db-ot (52,5%) foglaltak el költésre a madarak. A foglalási arány 5,1%-kal nőtt a tavalyihoz képest. Ezúttal is 11 faj költését figyeltük meg. Fészkelő fajok: széncinege 142 pár (66,3%), mezei veréb 44 pár (20,62%), kék cinege 11 pár (5,1%), házi rozsdafarkú 5 pár (2,3%), házi veréb 4 pár (1,9%), csuszka 2 pár (0,9%), seregély 2 pár (0,9%). vörös vércse 1 pár (0,5%), füleskuvik 1 pár (0,5%), nyaktekercs 1 pár (0,5%), barátcinege 1 pár (0,5%), Két esetben az odúkban váltották egymást a fészkelő fajok, széncinegék után mezei verebek is költöttek. Az odút foglaló fajok arányában jelentős eltolódás mutatkozott a széncinegék javára, 16,9%-kal nőtt a "részesedésük". A mezei verebek aránya ugyanakkor jelentősen csökkent, 13,6%-kal esett vissza.

Kuriózumnak számít a vörös vércsék odúfoglalása, amire eddig még nem volt példa. A szülőmadarak sellyei kastélypark egyik macskabagolyodújában telepedtek meg, és sikeresen felnevelték 3 fiókájukat. Szinte rejtély, hogy a vércsék a park egyik legsűrűbb részében hogyan tudták felfedezni a számukra alkalmas költőhelyet.

 

  2. kép: Veréblakótelep mezei verebek fészkeivel (Fotó: Trefeli Alexandra)

 

Flamingó Sumonyban

 

November 16-án önkénteseink rózsás flamingót figyeltek meg a sumonyi halastavakon. A fiatal madár vadludak társaságában tartózkodott az I-es tóegységen. Érdekes módon a vízen fürgén úszkálva táplálkozott, távcsővel alig lehetett követni. Jó minőségű felvételt ezért nem tudtak róla készíteni a megfigyelők. November 12-én Apajon, 13-án pedig Székesfehérvár környékén láttak flamingót a madarászok. Nem zárható ki, hogy Sumonyban is ugyanez a madár pihent meg néhány napig.

Ez volt a faj második hiteles baranyai előfordulása. Az első megfigyelés 2013. április 15-én a pellérdi halastavaknál történt. Ekkor egy öreg madarat sikerült lencsevégre kapni. Ez a madár fémgyűrűt is viselt a lábán, de a feliratot nem sikerült távcsővel leolvasni, ezért a származási helyére nem lehetett következtetni.

 

Ez nem kacsa!

 

Az enyhe őszi időjárás megzavarhatta néhány madár hormonháztartását. November 5-én Mozsgóról kaptunk értesítést arról, hogy az egyik kisebb tó mesterséges szigetén 10 tojáson kotló tőkés récét figyeltek meg. A tojó pár lépésnyire bevárta a tó tulajdonosát, és csak azután repült fel a pihetollakkal puhán bélelt fészekről. Ilyen késői költési próbálkozással a faj esetében még nem találkoztunk. A madár valószínűleg felismerte, hogy esélye sincs a kikelő fiókák felnevelésére, és a csapadékos idő beköszöntével abbahagyta a költést. A tojások kihűltek, de a fészekalj még sokáig érintetlen maradt.

 

Kezdődik a téli gyűrűzés Sumonyban

 

Némi pihenőt adtunk magunknak, de máris kezdődik a gyűrűzés új periódusa a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson. Terveink szerint december első hétvégéjétől kezdve március elejéig minden hétvégén gyűrűzési akciókat szervezünk, majd március 10-től április 14-ig folyamatos táborozással fogjuk le a tavaszi vonulás legfontosabb időszakát.

Az elmúlt két télre a nagy madárhiány volt jellemző. A cinke- és pintyfélék alig látogatták az etetőket, a madárbarátok folyamatosan panaszkodtak a megmaradt madáreleségről. A téli gyűrűzési akciónk is alig hoztak eredményt. A helyzet most változni látszik, mert az ősz folyamán jelentősen megnőtt a hozzánk érkező, és részben nálunk telelő madárfajok állománya. Minden remény megvan egy sikeresebb gyűrűzési periódus lebonyolítására. A téli akciókban való részvételi szándékot Dr. Gaszler Péter szervezőnél (30/570-4364) vagy elektronikus úton a sumony@mme.hu címen lehet jelezni.

 

  3. kép: Téli csendélet Sumonyban (Fotó: Bank László)

 

Ha Önt eredményeink meggyőzték és egyetért törekvéseinkkel, kérjük, segítse helyi természetvédelmi munkánkat. Támogatását a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján tudjuk fogadni, de adományát online módon is befizetheti bankkártyája segítségével a www.donably.com/baranyamadar oldalon. Elkötelezettségét igazából a természet fogja meghálálni!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor